Monday, October 24, 2011

ΝΕΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΕΥΣΕΒΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΟΔΟΞΟΥΣ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ


ΝΕΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΕΥΣΕΒΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΟΔΟΞΟΥΣ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
========

Με άφατη χαρά διαπιστώνουμε και νέα εκδήλωση του φιλάγιου πνεύματος του Ορθόδοξου λαού μας με τη μεταφορά της τιμίας κάρας του Αποστόλου Ανδρέα στη Ρουμανία από το Σεβ. Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ και 600 ιερείς έκαναν πομπή και μετέφεραν σε ειδική εξέδρα την τιμία κάρα και πλήθη λαού άρχισαν να την προσκυνούν.

Αυτές οι πρωτοβουλίες, που δίνουν στον ορθόδοξο λαό μας την ευκαιρία να προσκυνά τα άγια λείψανα, πέραν από τα όποια εθνικά σύνορα, δείχνουν καταρχήν τον υπερεθνικό χαρακτήρα της Ορθοδοξίας, που βδελύσσεται την εθνοφυλετική αίρεση.

Παράλληλα φανερώνουν την πηγαιότητα της λαικής ευσέβειας που εκδηλώνεται με την τιμή προς τα άγια λείψανα, τις θαυματουργές εικόνες και τον Τίμιο Σταυρό.

Αυτές οι θεάρεστες εκδηλώσεις της λαικής ευσέβειας τυγχάνουν ως γνωστόν ανοίκειας κριτικής από ορισμένους νεωτερίζοντες και ορθολογιστές λαικούς και κληρικούς ακόμη και επισκόπους όπως είναι λ.χ. ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος.

Αλλά ποιος ακούει τους μοντερνίζοντες και ορθολογιστές αυτούς κληρικούς; Με αυτές τις ανοίκειες επιθέσεις απλά εκτίθενται οι ίδιοι και φέρνουν στην επιφάνεια το προτεσταντικό φρόνημα που τους διακρίνει.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έλεγε ο αείμνηστος π. Ιωάννης Ρωμανίδης στους διαλόγους με τους Προτεστάντες. “Σκοπός της Εκκλησίας είναι να δημιουργήσει βιομηχανία ιερών λειψάνων. Να γεμίσει την κτίση και να την ευλογήσει με τα ιερά λείψανα.”

Αντιλαμβάνεστε τον κρύο ιδρώτα που περιέλουε τους Προτεστάντες όταν άκουαν τον αείμνηστο παραδοσιακό θεολόγο να τους προκαλεί με αυτό τον τρόπο.!

Αντίθετα θυμάμαι τον αείμνηστο Σάββα Αγουρίδη - ένα πλήρως εκπροτεσταντισμένο θεολόγο - να μιλά υποτιμητικά για τη λαική ευσέβεια, τα ιερά λείψανα και τους θαυματουργούς Αγίους.

“Εκ γαρ του περισσεύματος της καρδίας του” μιλά ο καθένας.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

ΛΑΜΠΡΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΡΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Του κ. Αιμίλιου Πολυγένη
===================

Με μεγαλοπρέπεια υποδέχθηκε σήμερα Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου στο Βουκουρέστι ο κλήρος και λαός, την Κάρα του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου την οποία μετέφερε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Τον Μητροπολίτη Πατρών και την συνοδεία του υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Αρχιερείς του Πατριαρχείου Ρουμανίας, ενώ σε δηλώσεις του ο κ. Χρυσόστομος ευχαριστήσε τον Πατριάρχη Ρουμανίας για την πρόσκληση να μεταφέρει την Κάρα του Αγίου στη Ρουμανία.

Εν συνεχεία με πομπή Αρχιερέων, 600 ιερέων και χιλιάδων πιστών η χαριτόβρυτη Κάρα του Αγίου Ανδρέα, μεταφέρθηκε σε ειδική εξέδρα που στήθηκε έξω από τον Πατριαρχικό Ναό.

Εκεί τελέστηκε μια σύντομη δέηση από τον Πατριάρχη και τους Αρχιερείς, για την ενίσχυση του ρουμανικού λαού και της χώρας.

Αμέσως μετά ο Προκαθήμενος της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καλωσόρισε στο Βουκουρέστι τον Μητροπολίτη Πατρών και την συνοδεία του, τονίζοντας ότι είναι μεγάλη ευλογία για την Ρουμανία η μεταφορά της Κάρας του Αγίου Ανδρέα.

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, από την πλευρά του ανέφερε: «Για μένα και την συνοδεία μου, είναι ιδιαίτερη χαρά να μεταφέρουμε την Κάρα του Αγίου Ανδρέα στην Ρουμανία, ώστε ο ρουμανικός λαός να ενισχυθεί από την χάρη του Αγίου».

Να αναφερθεί ότι πριν από 15 χρόνια το 1996 την Κάρα του Αγίου Ανδρέα, μετέφερε στο Ιάσιο ο μακαριστός Μητροπολίτης Πατρών κυρός Νικόδημος Βαληνδράς.

Τότε την Κάρα υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Μολδαβίας και νυν Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ.


ΠΗΓΗ:

Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment