Wednesday, October 12, 2011

ΤΥΧΑΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ή ΑΗΘΗΣ ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΩΚΗΣΣΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ;


ΤΥΧΑΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ή ΑΗΘΗΣ ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΩΚΗΣΣΟΥ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============


Στην Κληρικολαική Συνέλευση της Ιεράς Μητροπόλεως Σικάγου ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολαμαίος προσφώνησε διά ζώσης τους συνέδρους με το σύστημα “σκάιπ” των υπολογιστών.


Χαιρετίζουμε την άμεση επικοινωνία του Παναγιότατου με τα μέλη της Μητροπόλεως Σικάγου και αντιλαμβανόμαστε ότι αυτού του είδους η επικοινωνία συμβάλλει τα μέγιστα στη σύσφιξη των σχέσεων του Οικουμενικού Πατριάρχη με το ποίμνιο της Εκκλησίας της Αμερικής.


Δεν μπορούμε όμως να αποφύγουμε τον πειρασμό να καταγράψουμε μια υποψία που πλανάται στο μυαλό μας.


Είναι συμπτωματική η επίσκεψη του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Μωκησσού λίγες μέρες νωρίτερα στο Φανάρι και η σύνδεση του Παναγιότατου με την Κληρικολαική, η οποία μάλιστα αναγγέλθηκε από τον Θεοφιλέστατο Μωκησσού;


Μήπως εντάσσεται στην προσπάθεια να εκλεγεί ο Θεοφιλέστατος Μητροπολίτης στην επικείμενη εκλογή Μητροπολίτη Πιττσβούργου;


Και ακόμη χειρότερα! Μήπως αυτό δεν είναι απλά στρατηγικό προεκλογικό τέχνασμα του Θεοφιλέστατου Μωκησσού αλλά υπάρχει και η συναντίληψη του Οικουμενικού Πατριάρχη;


Αν οι φόβοι και οι υποψίες επαληθευθούν τότε η μόνη ελπίδα για να ανακοπεί η προώθηση του Θεοφιλέστατου στη Μητρόπολη Πιττσβούργου είναι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος. Πρέπει να βρει το ανάστημα να μην υποκύψει στις μεθοδεύσεις, επειδή αν ο Θεοφιλέστατος Μωκησσού θα είναι ο πρώτος στον καταρτισμό του τριπροσώπου από την Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, τότε η Σύνοδος του Πατριαρχείου θα επικυρώσει την εκλογή όπως κάνει τις τελευταίες δεκαετίες.


Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής δεινοπάθησε βαρύτατα από τον Οικουμενισμό. Αυτό που ΔΕΝ χρειάζεται είναι ένα νέο οικουμενιστή Μητροπολίτη.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΙΚΗ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟΥ ΜΕΣΩ Skype

Του Θεόδωρου Καλμούκου

==============


Η Μητρόπολη Σικάγου έγραψε ιστορία στην πρόσφατη τοπική Κληρικολαϊκή της Συνέλευση, καθότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χαιρέτησε ζωντανά την ομήγυρη μέσω του συστήματος Σκάιπ (Skype) του ηλεκτρονικού υπολογιστή.


Οι σύνεδροι κληρικοί και λαϊκοί προερχόμενοι από 59 κοινότητες της Μητρόπολης άκουγαν και έβλεπαν ζωντανά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης, όπως κι εκείνος έβλεπε και άκουγε τα λεγόμενα και γενόμενα στη Συνέλευση στο Σικάγο.


Αναφορικά με την επικοινωνία του Πατριάρχη με το Skype υπογραμμίζεται πως κάτι τέτοιο έγινε για πρώτη φορά στα εκκλησιαστικά χρονικά, πράγμα το οποίο εγκαινιάζει έναν καινούργιο τρόπο επικοινωνίας και παρουσίας στα εκκλησιαστικά πράγματα της Αρχιεπισκοπής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


Το θέμα της Κληρικολαϊκής ήταν «ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός μέσα σ’ ένα σύγχρονο κόσμο».


Την έκπληξη της ηλεκτρονικής σύνδεσης και επικοινωνίας ανακοίνωσε ο Πρωτοσυγκελεύων της Μητρόπολης Σικάγου, Επίσκοπος Μωκησσού Δημήτριος, ο οποίος τόνισε πως αυτή η προηγμένη τεχνολογία επικοινωνιών είναι άλλη μία πρωτοβουλία και ευκαιρία για να προαγάγει η Εκκλησία τη διακονία της.


Ο Επίσκοπος Μωκησσού Δημήτριος επισκέφθηκε πριν μερικές εβδομάδες τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι και του μίλησε για την ιδέα της επικοινωνίας μέσω του Σκάιπ στην Κληρικολαϊκή του Σικάγου, την οποία και υιοθέτησε ο Πατριάρχης, έγινε η κατάλληλη προετοιμασία σύνδεσης στην αίθουσα της Κληρικολαϊκής στο ξενοδοχείο «Χίλτον Γκάρντεν» στην πόλη Champaign του Ιλινόις.


Ο Μητροπολίτης Σικάγου Ιάκωβος δήλωσε πως «είμαστε εκστατικοί και ευλογημένοι με αυτή την ευκαιρία επικοινωνίας με τον Πατριάρχη, κι ως μία συνέλευση πιστών κληρικών και λαϊκών επιδιώκουμε να μειώσουμε την απόσταση ανάμεσα στα πρόσωπα, ανάμεσα στην Εκκλησία και στην ευρύτερη κοινότητα και ανά τον κόσμο» και υπογράμμισε πως «τώρα ακόμα και η φυσική απόσταση ανάμεσα στην Ιερή μας Μητρόπολη και την Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως έχει μειωθεί χάρη στις εφευρέσεις της σύγχρονης τεχνολογίας».


Κεντρικός ομιλητής της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης ήταν ο Διάκονος Ιωάννης Χρυσαυγής.



ΠΗΓΗ:



Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”.


Εθνικός Κήρυξ

No comments:

Post a Comment