Monday, October 31, 2011

ΟΡΘΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΥ


ΟΡΘΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Η παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κορέας κ. Αμβρόσιου στην χειροτονία του Αρχιμανδρίτη Θεοφάνη σε νέο επίσκοπο Κιζύλ και Τυβάς, αποδεικνύει την καλή διάθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να εξυπηρετεί τις ποιμαντικές ανάγκες της Ορθοδοξίας χωρίς να κινείται από στενόκαρδα και αιρετικά εθνοφυλετικά κριτήρια.


Το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζήτησε από το Πατριαρχείο Μόσχας να στείλει κληρικό για να ποιμάνει τους Ρωσόφωνους Ορθόδοξους της Κορέας. Το Πατριαρχείο Μόσχας ανταποκρίθηκε και τώρα με την προαγωγή του Αρχιμανδρίτη Θεοφάνη σε επίσκοπο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος, που παρέστη στη χειροτονία του νέου επισκόπου, υπεσχέθη ότι σύντομα το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα ξαναζητήσει από το Πατριαρχείο Μόσχας να αποστείλει κληρικό για να καλύψει τις ποιμαντικές ανάγκες των ρωσόφωνων ομόδοξων αδελφών μας που ζουν στην Κορέα.


Ας ελπίσουμε ότι το Πατριαρχείο Ρωσίας εκτιμά δέοντως τη θετική στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου το οποίο μακρυά από εθνοφυλετικά κριτήρια προσπαθεί να διακονήσει τη σωτηρία των ανθρώπων και ότι θα παραδειγματίσει και τους Ρώσους εκκλησιαστικούς ηγέτες να υιοθετήσουν ορθόδοξα και όχι αιρετικά εθνοφυλετικά κριτήρια στην ποιμαντική τους διακονία.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΕΠΕΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

========


Στη Ρωσία βρέθηκε την Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011 ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος, ο οποίος μετά από πρόσκληση του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών συμμετείχε στη χειροτονία του νέου Επισκόπου Κιζύλ και Τυβάς κ. Θεοφάνη.

Τη χειροτονία τέλεσε ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος, στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη περιοχή Τρόϊστε – Λύκοβο της Μόσχας.

Επίσης συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Κορέας Αμβρόσιος, Κρουτίτσης και Κολόμνας Ιουβενάλιος, Σαράνσκ και Μορδοβίας Βαρσανούφιος, και οι Αρχιεπίσκοποι Ίστρας Αρσένιος, Αμπακάν και Χακασίας Ιωνάθαν και Εγκόργιεφσκι Μάρκος.

Μετά το Κοινωνικό ο Πατριάρχης Κύριλλος, χαιρέτισε τον Μητροπολίτη Κορέας κ. Αμβρόσιο για τη συμμετοχή του στην χειροτονία, ενώ του προσέφερε ένα αναμνηστικό εγκόλπιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του επισήμου γεύματος, ο Μητροπολίτης Κορέας ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Μόσχας για την πρόσκλησή του, να συμμετάσχει στην εις Επίσκοπον χειροτονία του Αρχιμ. Θεοφάνη Κιμ.

Ο νέος Επίσκοπος Κιζύλ Θεοφάνης, υπηρέτησε επί έντεκα ολόκληρα χρόνια ως ιερέας στην Κορέα.

Επίσης ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος, μετέφερε τον εγκάρδιο χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, προς τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο.

Μετ' ευγνωμοσύνης επεσήμανε ο κ. Αμβρόσιος ότι πριν από δέκα χρόνια ο μακαριστός Πατριάρχης Αλέξιος Β, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, απέστειλε ιερέα του Πατριαρχείου Μόσχας στην Κορέα για διαποίμανση του Ρωσόφωνου ποιμνίου.

Να αναφερθεί ότι ο Μητροπολίτης Κορέας συνεχάρη τον Επίσκοπο Κιζύλ και Τυβάς Θεοφάνη για την έναρξη της αρχιερατείας του και του ευχήθηκε να έχει τη βοήθεια του Θεού στην υπηρεσία του στη νεοσύστατη Επαρχία Κιζύλ και Τυβάς.

Ακόμα αναφέρθηκε στα πνευματικά χαρίσματα, τα οποία χαρακτηρίζουν τον νέο Επίσκοπο, όπως η αγάπη, η ταπείνωση και η υπακοή.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας της ιεράς Μητροπόλεως Κορέας εξέφρασε τη χαρά του για την ανάδειξη ενός τόσο εξέχοντος Ιεράρχη στους κόλπους της Ρωσικής Εκκλησίας και τόνισε ότι αυτή τη χαρά τη συμμερίζονται και οι Κορεάτες πιστοί, αλλά είναι αναμεμιγμένη με το πένθος, διότι δε θα έχουν πλέον κοντά τους τόσο διακεκριμένο κληρικό, ο οποίος χρόνια ασχολήθηκε με διαποίμανση της Ρωσόφωνης κοινότητας στην Κορέα.

Τέλος ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος και ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος συζήτησαν προοπτικές της διαποίμανσης των Ρωσόφωνων στην Κορέα.

Ο κ. Αμβρόσιος διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη Κύριλλο ότι αυτό το θέμα θα έχει συνέχεια στο άμεσο μέλλον και σύντομα στο Πατριαρχείο Μόσχας, θα υποβληθεί αίτημα για την αποστολή στη χώρα αυτή κληρικού της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων "Ρομφαία"

No comments:

Post a Comment