Sunday, October 16, 2011

ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΛΥΚΩΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΜΠΤΟΦΑΛΑΓΓΙΤΩΝ ΣΥΝΩΜΟΤΟΥΝΤΩΝ



ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΛΥΚΩΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΜΠΤΟΦΑΛΑΓΓΙΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΗΝ ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Σεμνή και ταπεινή η παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών στην Εκκλησία. Από ιδιοσυγκρασία άνθρωπος της σιωπής ζει μακρυά από κάθε προβολή. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που απέφυγε να γιορτάσει τα ονοματήριά του, χωρίς δεξιώσεις και δείπνα αλλά με προσευχή στην εκκλησία.

Η ανάδειξη του καλού ποιμένος και η είσοδός του από τη θύρα, η ανιδιοτέλειά του, το ενδιαφέρον και η στοργή του προς όλους είναι τα κριτήρια του καλού ποιμένα, είπε στο Ιερατικό Συνέδριο της Μητροπόλεως του ο Σεβασμιότατος.

ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΝΔΡΑΣ
__________

Και ενώ αυτά είναι τα κριτήρια του καλού ποιμένα έρχονται κάποιες τραγικές ώρες που χρειάζεται ο καλός ποιμένας να προστατεύσει την πνευματική του μάνδρα από τους επερχόμενους λύκους. Πολλώ μάλλον όταν οι λύκοι έχουν σύμμαχο τον αρχηγό της στάνης.

Δεν θα με ανέπαυε αν ο Σεβ. Νέας Σμύρνης μετέτρεπε τον άμβωνα σε πολιτικό βήμα - όπως κάνει λ.χ. ο Αγιος Θεσσαλονίκης - αλλά τον παρακαλώ θερμά και υικά στην Ιεραρχία να παίρνει ριζοσπαστικές θέσεις για τα προβλήματα που ανακύπτουν.

ΜΟΝΟΝ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΦΩΝΙΑ
_________

Σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες οι Αρχιεπίσκοποι προσπαθούν με τις Συνόδους που τους περιβάλλουν (Βουλγαρία, Ρωσία, Ρουμανία, Μολδαβία, Σερβία, Κύπρο κτλ.), να προασπίσουν τα δίκαια της Εκκλησίας και να αντιμετωπίσουν τους εχθρούς Της που θέλουν να στραπατσάρουν την ορθόδοξη ιδιοπροσωπία της πατρίδας τους.

Μόνον ο διά τας αμαρτίας ημών Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σιωπά των λύκων επερχομένων!

Και να σιωπούσε μόνον; Συνωμοτεί απροκάλυπτα με τους εχθρούς της πίστης και της πατρίδας μας, έχει αθέμιτες διαπλοκές με τους άθεους εκκλησιομάχους και προωθεί σε επιτελικές θέσεις της Εκκλησίας ανθρώπους με μειωμένο αίσθημα ορθόδοξης αυτοσυνειδησίας που υποσκάπτουν την Ελληνορθόδοξη φυσιογνωμία της αγαπημένης μας πατρίδας.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ή ΝΑ ΦΙΜΩΘΕΙ
____________

Θερμή μας παράκληση προς τον Αγιο νέας Σμύρνης να ενώσει τη φωνή του με όλους τους άλλους ιεράρχες μας που φοβούνται το Θεό και να προβάλει ισχυρή ασπίδα έναντι των εκκλησιομάχων και των συνωμοτών τους στην Εκκλησία.

Παραθέτουμε στη συνέχεια απόσπασμα από το Ιερατικό Συνέδριο της Μητροπόλως Νέας Σμύρνης που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΤΟΥ
===========

Ἐν κατακλεῖδι ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ἔθεσε στήν Ἱερατική Σύναξη τά ἑξῆς ἐρωτήματα:
* Πῶς εἰσήλθαμε στήν ἱερωσύνη; Διά τῆς θύρας; Αὐτό ἀποτελεῖ ἐρώτημα κεφαλαιώδους σημασίας καί ὀφείλει νά προβληματίζει τήν ἱερατική μας συνείδηση.
* Οἱ παραβολές αὐτές θά μποροῦσαν νά ἔχουν ἀναγωγική ἀναφορά;
* Μισθωτός ποιμένας: ὁ ποιμένας πού ἀδιαφορεῖ, ὁ ποιμένας πού λειτουργεῖ ὡς «δημόσιος ὑπάλληλος».
* Καλός ποιμήν: ὁ ποιμένας πού διακρίνεται ἀπό ἀγάπη, στοργή, ἀφοσίωση, αὐταπάρνηση καί φθάνει ὥς τήν αὐτοθυσία.
* «Κι ἄλλα πρόβατα»: νά μή μᾶς διακρίνει πνευματική αὐτάρκεια, νά μή φροντίζουμε μόνο τήν ὀργάνωσή μας, τά «πνευματικά μας παιδιά». Ἀλλά μέ αἴσθημα εὐθύνης ἄς ἐνδιαφερόμαστε γιά τά ἄλλα πρόβατα, καθώς «κἀκεῖνα με δεῖ ἀγαγεῖν» (Ἰωάν. 10,16).
* «Ὁ καλός Ποιμήν»: ὁ Κύριός μας, ὁ ὁποῖος εἶναι ἕνα μυστήριο. Τόν προσεγγίζουμε γιά νά φωτιστοῦμε κι ἐμεῖς καί νά ἐνισχυθοῦμε.

ΠΗΓΗ:

Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης

No comments:

Post a Comment