Friday, October 14, 2011

ΝΕΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


ΝΕΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=======


Ακόμη μια μεγάλη επιτυχία του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και των συνεργατών του καταγράφτηκε σήμερα.


Υπογράφτηκε η συμφωνία για την ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου στο “σημείο μηδέν” εκεί όπου στεκόταν για 85 χρόνια.


Οχι μόνον οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί των ΗΠΑ, αλλά όλοι οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να συγχαρούν το Σεβασμιότατο και τους συνεργάτες του για τη μεγάλη επιτυχία.


Ας ευχηθούμε ο Αγιος Νικόλαος να ανεγερθεί σύντομα και να ξαναγίνει τόπος προσευχής και λατρείας του Αληθινου Θεού.


Η επιμονή, η υπομονή και η αποφασιστικότητα του Σεβασμιότατου και των συνεργατών του έστεψαν επιτέλους με επιτυχία την προσπάθεια εξασφάλισης άδειας για την ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου.


Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συγχαρητήρια προς τον Σεβασμιότατο Αμερικής για την επίτευξη της συμφωνίας και ευχόμαστε να δρέπει το ίδιο επιτυχείς καρπούς σε όλους τους τομείς της διακονίας του.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ “ΜΗΔΕΝ”


Του Αντώνη Τριανταφύλλου

=============

Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή του έρχεται το όνειρο για χιλιάδες Έλληνες - και όχι μόνο - κατοίκους της Νέας Υόρκης αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο σταυρός της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου να ρίχνει και πάλι τη σκιά του στο έδαφος του σημείου «μηδέν». Η Αρχιεπισκοπή Βορείου και Νοτίου Αμερικής ανακοίνωσε την Παρασκευή τη συμφωνία με τη Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης σχετικά με την ανοικοδόμηση του ναού που καταστράφηκε από την κατάρρευση των δίδυμων πύργων την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.


Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo προσκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, τους Ιεράρχες της Επαρχιακής Συνόδου και το εκκλησιαστικό συμβούλιο της ενορίας του Αγίου Νικολάου στο γραφείο του στη Νέα Υόρκη για την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης.


Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος ευχαρίστησε θερμά τον τοπικό κυβερνήτη λέγοντας «είμαστε ευγνώμονες προς τον αξιότιμο κυβερνήτη και πολύτιμο φίλο μας Andrew Cuomo που κάνει πραγματικότητα ένα όνειρο δέκα ετών. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, θα ανεγερθεί και πάλι – με τη βοήθεια του Θεού – στο σημείο «μηδέν» εκεί όπου στεκόταν ως πνευματικό σημείο αναφοράς για 85 χρόνια, ως επιβεβαίωση της θρησκευτικής ελευθερίας και εμπειρίας για όλους του κατοίκους της Νέας Υόρκης και όλους τους Αμερικανούς. Η συμφωνία παραμένει αμετάβλητη. Εμείς θα ανάψουμε και πάλι πολλά κεριά στη νέα εκκλησία του Αγίου Νικολάου για να θυμηθούμε αυτούς που χάθηκαν, και εκείνους τους ήρωες που τόσο ευγενικά θυσίασαν τη ζωή τους. Υπόσχεσή μας είναι να είναι μάρτυρας για όλους τους Νεοϋορκέζους, ότι η ελευθερία της συνείδησης και το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα της ελεύθερης θρησκευτικής έκφρασης πάντα θα λάμπει στην ανακατασκευασμένη εκκλησία του Αγίου Νικολάου».


Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εξεφρασε τη βαθιά του εκτίμηση στους Μιχάλη Χάλαρη, Dennis Mehiel και τα υπόλοιπα μέλη της κοινής επιτροπής που εργάστηκαν άοκνα προκειμένου να επιτευχθεί η ιστορική συμφωνία.


Ο κυβερνήτης Andrew M. Cuomo από τη δική του πλευρά δήλωσε «χάσαμε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου κατά τη διάρκεια της καταστροφής της 11ης Σεπτεμβίου και μέχρι σήμερα το μέλλον της (σ.σ. της εκκλησίας) ήταν αβέβαιο. Η ανακατασκευή του Αγίου Νικολάου μαζί με ένα χώρο λατρείας δεν είναι καλή είδηση μόνο για την ελληνορθόδοξη κοινότητα αλλά για όλους του κατοίκους της Νέας Υόρκης. Με τη συμφωνία αυτή, συνεχίζουμε τη συλλογική θεραπεία της Νέας Υόρκης, την αποκατάσταση και αναγέννηση. Τώρα επιστρέφουν τελικά αυτό το πολύτιμο μέρος περισυλλογής εκείπού ανήκει».


Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Λιμενικής Αρχής της Νέας Υόρκης «η συμφωνία ... επιτρέπει την ανοικοδόμηση της εκκλησίας με ένα κέντρο πένθος και προσευχής στο ανατολικό άκρο του Πάρκου Ελευθερίας. Η συμφωνία έρχεται ως επιστέγασμα μιας τετράμηνης ανεξάρτητης μελέτης μηχανικού που ανατέθηκε από το Λιμεναρχείο και την Αρχιεπισκοπή, από την οποία διαπιστώθηκε ότι η εκκλησία θα μπορούσε να χτιστεί στην περιοχή με μικρές τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο και χωρίς καμία επίπτωση στο χρονοδιάγραμμα ανακατασκευής του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.


ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ

No comments:

Post a Comment