Tuesday, September 6, 2011

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ


Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΑΡΑΓΕ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Ο Μακαριότατος Πατριάρχης απασών των Ρωσιών Κύριλλος, σε πρόσφατο κήρυγμά του, διατύπωσε την άποψη ότι ο ιερέας κρίνεται και από την τελευταία λέξη που λέγει.


Είπε επίσης ότι δεν είναι ορθό να αδικείται η Εκκλησία ως σύνολον επειδή υπάρχουν κληρικοί ανάξιοι της αποστολής τους.


Ποιος λογικός άνθρωπος θα μπορούσε να διαφωνήσει με τις επισημάνσεις του Πατριάρχη Ρωσίας;


Εκεί που σκαλώνουμε πάντως δεν είναι η ορθότητα των διαπιστώσεων του Μακαριότατου - που είναι αδιαμφισβήτητη - , αλλά η πειστικότητα των επιχειρημάτων του, επειδή βγαίνουν από χείλη που κηρύττουν χωρίς να βάζουν σε εφαρμογή όσα λέγουν.


“Εκ στόματος σου κρίνω σε πονηρέ δούλε”.


Και η τελευταία λέξη που λέγει ο ιερέας είναι αντικείμενο κρίσεως, λέγει ο Αγιος Μόσχας.


Η τελευταία λέξη που λέγουν ο Πατριάρχης Ρωσίας και Σεβασμιότατος Βολοκολάσκ άραγε δεν είναι αντικείμενο κριτικής;


Μπορούν να λέγουν και να κάνουν ότι θέλουν χωρίς να κρίνονται και χωρίς να σχηματίζεται σε βάρος της Εκκλησίας η άδικη μομφή ότι πάσχει ως Σώμα εξαιτίας των συγκεκριμένων παραβάσεων του Μακαριότατου και του Σεβασμιότατου κ. Ιλαρίωνα;


Ποια πειστικότητα έχουν οι λόγοι του Πατριάρχη Ρωσίας ή του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ όταν οι ίδιοι είναι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας (ο δε Κύριλλος και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης), όταν ζουν με προκλητικότατη χλιδή και όταν προωθούν αιρέσεις στην Εκκλησία και ενεργούν ως ο εκτελεστικός βραχίονας του Ρωσικού επεκτατισμού;


27 ανάκτορα θερινές κατοικίες και ντάτσες έχει στη διάθεσή του ο Πατριάρχης Ρωσίας. Το γραφείο του Πατριάρχη στο Κρεμλίνο επικοινωνεί με πόρτα χωρίς κλειδί με το γραφείο του Προέδρου Μεντβέντεφ και το μαύρο χαβιάρι παρατίθεται στα πατριαρχικά δείπνα όπως οι ελιές στα σπίτια των φτωχών ανθρώπων.


Και αυτά εν μέσω λαού πενομένου και δυστυχούντος.!


Τι θα γίνει Αγιε Ρωσίας αν μετρηθείτε εσείς και ο Αγιος Βολοκολάμσκ με το μέτρο που βάλατε για τους απλούς ιερείς;


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ: “Ο ΙΕΡΕΑΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΤΟΥ ΛΕΞΗ”


Του Αιμίλιου Πολυγένη

============


Να μην προσβάλλουν την Εκκλησία με τον τρόπο ζωής τους, κάλεσε όλους του ιερείς ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.


Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο, υπογράμμισε ότι οι ιερείς με την ζωή τους πρέπει να αποτελούν παράδειγμα, όπως ο Άγιος Πέτρος Μητροπολίτης Κιέβου όπου τιμάται σήμερα.


«Ο ιερέας έχει μεγάλη ευθύνη, γιατί μπορεί να κριθεί για την κάθε του λέξη, για την κάθε του πράξη, για την εμφάνιση του, ακόμα και για το που συχνάζει», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Κύριλλος.


Επίσης ο κ. Κύριλλος, υπογράμμισε ότι «ο ιερέας με το κήρυγμά του και την ζωή του, θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για το λαό. Γιατί κάθε ιερέας καλείται να υπηρετήσει τον Κύριο και τους ανθρώπους, μια διακονία που απαιτεί ειδικές πνευματικές δυνάμεις.»


«Σήμερα, η Εκκλησία αντιμετωπίζει συχνά μια άδικη κριτική για μεμονωμένες περιπτώσεις, σχετικά με τον ανάξιο τρόπο ζωής μερικών ιερέων, κάνοντας κακό στην όλη εικόνα της Εκκλησίας. Αυτό όμως γίνεται μόνο και μόνο, από εκείνους που δεν θέλουν το καλό της Εκκλησίας, αλλά να υπονομεύσουν την πίστη των ανθρώπων της Εκκλησίας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Μόσχας.


Κλείνοντας ο Πατριάρχης ανέφερε: «Ο ιερέας στην ενορία του έχει μια ειδική εξουσία, στους δικούς του ανθρώπους. Οι άνθρωποι όμως που επηρεάζονται από έναν ιερέα, είναι από την πνευματική σχέση που υπάρχει. Ας είμαστε όλοι ενωμένοι, με μια κοινή ευθύνη ενώπιον του Θεού.»



ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων "Ρομφαία"


No comments:

Post a Comment