Wednesday, September 28, 2011

Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΦΩΝΗ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ


Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΦΩΝΗ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Οι πιστοί είναι πλήρως αποκαρδιωμένοι επειδή συνειδητοποιούν ότι η Ιεραρχία παρακολουθεί άφωνη τις συνωμοτικές κινήσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο οποίος επιδιώκει με κάθε μέσο να εξυπηρετήσει τα σχέδια των άθεων κυβερνώντων σε βάρος της Εκκλησίας και της πατρίδας μας.

Το συνοδικό σύστημα δεν λειτουργεί όχι επειδή δεν υπάρχουν οι πρόνοιες στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος που το κατοχυρώνουν, αλλά επειδή παρατηρείται ένα ανεξήγητο δουλικό φρόνημα εκ μέρους των ιεραρχών οι οποίοι επιτρέπουν στον Αρχιεπίσκοπο να παίρνει όσες πρωτοβουλίες θέλει για να ακυρώνει όλους τους αγώνες της Εκκλησίας.

Τούτο γίνεται ιδιαζόντως φανερό από τη θεματολογία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας η οποία θα συνέλθει σε λίγες μέρες. Αντί να ληφθούν αποφάσεις που θα αλυσοδέσουν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να σταματήσει να γκρεμίζει τα πάντα, η Ιεραρχία θα ασχοληθεί με διαδικαστικά θέματα, με την εκλογή αρχιερέων και με θεωρητικές συζητήσεις, χωρίς να προτίθεται να συζητήσει τα ουσιαστικά προβλήματα που απασχολούν την Εκκλησία και χωρίς να στηλιτεύσει και να αναιρέσει τον καταχθόνιο ρόλο που διαδραματίζει ο συνθηκολόγος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Παραθέτουμε στη συνέχεια αποσπάσματα άρθου του κ. Γ. Παπαθανασόπουλου που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

ΜΑΡΘΑ, ΜΑΡΘΑ...

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
===========

Τα θέματα που θα απασχολήσουν την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος σε λίγες ημέρες φέρνουν στο μυαλό το λόγο του Κυρίου: "Μάρθα Μάρθα, μεριμνάς και τυρβάζη περί πολλά, ενός δε εστί χρεία…". Ο λαός βρίσκεται στη μέση ενός οικονομικού, πολιτικού, κοινωνικού και ηθικού τυφώνα και δείχνει αποκαμωμένος και απογοητευμένος. Οι δυνάμεις αντίστασης του κάμπτονται από τα αλλεπάλληλα ισχυρά κτυπήματα και δεν βλέπει διέξοδο στα πολλά προβλήματα του. Σ' αυτή την πνευματικά κρίσιμη κατάσταση του λαού η Ιεραρχία θα συζητήσει για τα οικονομικά της, θα εκλέξει δύο Μητροπολίτες και θα ακούσει κάποιες εισηγήσεις. Τα θέματα τους είναι καλά, αλλά θα μπορούσαν να είναι αντικείμενα μιας σύναξης, ή ενός σεμιναρίου. Σήμερα οι περιστάσεις απαιτούν κάτι περισσότερο από τους Ιεράρχες μας, κάτι που θέλει κόπο και θάρρος, αλλά θα είναι ευεργετικό για το λαό.

'Ότι και αν πούμε το σύστημα δεν είναι στην ουσία του Συνοδικό, είναι Αρχιεπισκοπικό. Ο Αρχιεπίσκοπος δίνει στην Ιεραρχία τον τόνο. Οι Μητροπολίτες είναι δύσκολο να ενεργήσουμε διαφορετικά από εκείνον και αν το κάνουμε αποτελούμε παραφωνία και δεν το θέλουμε οι περισσότεροι", μας είπε ένας Μητροπολίτης και πρόσθεσε: "Μέσα μου νιώθω ένοχος ενώπιον του Κυρίου γιατί πολλές φορές στα γενικότερα ζητήματα της Εκκλησίας δεν πράττω κατά συνείδηση, αλλά συμβιβάζομαι και σιωπώ, ή ομιλώ έτσι ώστε να μην προκαλέσω πρόβλημα στην εικόνα της Εκκλησίας". Και του συγκεκριμένου Μητροπολίτου η σιωπή δεν είναι από τις χειρότερες. Υπάρχει σιωπή που εντάσσεται στις "δημόσιες σχέσεις" και συμπληρώνεται από ενέργειες εντυπωσιασμού, άλλη που οφείλεται σε δειλία, άλλη που προέρχεται από κοσμικό φρόνημα και άλλη που βασίζεται σε δεύτερες σκέψεις σχετικές με το μέλλον ορισμένων Μητροπολιτών…

No comments:

Post a Comment