Wednesday, September 28, 2011

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΙΚΑΝΟΥΣ


ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΙΚΑΝΟΥΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============


Δεν χρειάζεται να ενδιατρίψει κανείς επί πολύ στο κείμενο του θεολόγου - διεθνολόγου κ. Δημήτρη Σαλαπάτα για να αντιληφθεί τον οικουμενιστικό χαρακτήρα των εργασιών της αδελφότητας του Αγίου Αλβανού και Aγίου Σεργίου και να συνειδητοποιήσει ότι η αίρεση του Οικουμενισμού και το συγκρητιστικό πνεύμα επικρατούν στις σχέσεις της εν λόγω αδελφότητας.


Καταρχήν χαρακτηρίζεται χωρίς ντροπή, από τον αρθρογράφο, η Ορθόδοξη Εκκλησία “φρίξον Ηλιε, στέναξον γη” “Ομολογία”!!!


Στην αδελφότητα των Αγίων Σεργίου και Αλβανού, όπως μας πληροφορεί ο αρθρογράφος, η συζήτηση γίνεται με αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση για τις δύο παραδόσεις την Ορθόδοξη και την Αγγλικανική.


Η ΓΕΝΕΣΗ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΣΜΟΥ

____________


What am I missing here? πατέρες και αδελφοί;


Νόμιζα ότι ο Αγγλικανισμός είναι καρπός της επιθυμίας του βασιλιά Ερρίκου Η΄ να συνάψει πολλούς γάμους και όχι Εκκλησία που συγκροτήθηκε με την επιδημία του Αγίου Πνεύματος.


Νόμιζα επίσης ότι αυτό είναι ιστορικά κατοχυρωμένο με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο και ότι ουδείς θα διενοείτο άμεσα ή έμμεσα να το διαμφισβητήσει.


Νόμιζα επίσης ότι η Ορθοδοξία είναι η ΜΙΑ, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία.


Διαφωνεί κανείς;


ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΣΜΟ; Ο ΛΟΓΟΣ;

___________


Για ποιον ακριβώς λόγο ως ορθόδοξοι πρέπει να έχουμε σεβασμό στην παράδοση μιας αίρεσης, η οποία δημιουργήθηκε για να επικυρώσει τις έκφυλες τάσεις ενός δολοφόνου δυνάστη;


Εξομοιώνουμε την παράδοση των Αγίων Πατερων με τα σκουπίδια του Αγγλικανισμού; Γιατί; Επειδή έδωσε απτά δείγματα γραφής της “χριστιανικότατης” παράδοσής του στο μεταξύ με τη χειροτονία γυναικών και ομοφυλόφιλων “ιερέων” και “επισκόπων”, οι οποίοι και οι οποίες συζούν στο πρεσβυτέριο ή στο επισκοπείο με τον “σύντροφο” ή τη “σύντροφο” της ζωής τους;


Επειδή χειροτονούν επισκόπους οι οποίοι στον ενθρονιστήριο λόγο αρνούνται τη θεότητα του Χριστού και την Ανάστασή Του;


Τι είναι ο Αγγλικανισμός;


Μια σκέτη αμαρτία και μια ολοφάνερη διαστροφή του χριστιανισμού. Από πού και ως πού οφείλουμε σεβασμό στην παράδοση μιας τέτοιας “Εκκλησίας”;


ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΕΣ

_________


Τα μέλη όμως της αδελφότητας Αγίου Σεργίου και Αγίου Αλβανού δεν περιορίστηκαν σε αυτές τις απαράδεκτες θέσεις, αλλά συμμετείχαν - όπως μας διαβεβαιώνει ο κ. Σαλαπάτας - σε πολλές λατρευτικές συνάξεις (συμπεριλαμβανομένης Θείας Λειτουργίας), όχι μόνον σε Ορθόδοξο, αλλά και σε Κοπτικό ναό!!!


Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΓΑΜΟΥ

_________


Αλλά το ετήσιο συνέδριο τη αδελφότητας των Αγίων Αλβανού και Σεργίου μας δημιούργησε μια επιπρόσθετη πολύ σοβαρή ανησυχία.


Ο κ. Σαλαπάτας μας πληροφορεί ότι ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Διοκλείας κ. Κάλλιστος που παρέστη στο συνέδριο μίλησε για το θέμα της χειροτονίας γυναικών στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο Θεοφιλέστατος ανέφερε - μεταξύ άλλων - ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο “σπουδαίος” - όπως τον χαρακτήρισε - θεολόγος Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης (Ζηζιούλας) “τηρούν σταθερή στάση προσοχής και προσευχής” για το θέμα της χειροτονονίας γυναικών.


Εκφράζουμε βαθύτατη ανησυχία αν “η σταθερή προσοχή και προσευχή του Οικουμενικού Πατραρχείου και του Σεβ. Περγάμου,” στην οποία αναφέρθηκε ο Θεοφιλέστατος Διοκλείας, σημαίνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από ανεπιφύλακτη συμφωνία με τη δισχιλιετή παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ότι η χειροτονία γυναικών είναι εντελώς ανεπίτρεπτη αντιευαγγελική πρακτική.


ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

_________


Τι να πει κανείς για την άποψη του κ. Σαλαπάτα ότι επιβάλλεται να πραγματοποιούνται τακτικά τέτοιου είδους Συνέδρια της αδελφότητας των Αγίων Σεργίου και Αλβανού, στα οποία κατά τον κ. Σαλαπάτα πάντοτε, “αποκαλύπτεται και παρουσιάζεται η Χριστιανική Παράδοση και ζωή, ιδιαίτερα μέσα σε μια κοινωνία η οποία λειτουργεί με συνεχώς αυξανόμενο κοσμικό πνεύμα”;


Εχουμε την εντύπωση ότι καλύτερα να διακόψει τη λειτουργία της η αδελφότητα αν θα συνεχίζει να “προβάλλει” την ορθόδοξη παράδοση με συμπροσευχές με τους κάθε λογής αιρετικούς και αν θα συνεχίσει να θεωρεί την παράδοση του Αγγλικανισμού άξια σεβασμού και ως απάντηση στην εκκοσμίκευση.


Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ

_______


Μάλλον ως ανοιχτή κοροιδία μπορεί να θεωρηθεί η πρόταση του κ. Σαλαπάτα ότι η μελετη της παράδοσης του Αγγλικανισμού είνια απάντηση στην εκκοσμίκευση, αφού ως γνωστόν η Αγγλικανική (Επισκοπελιανή, όπως είναι γνωστή στις ΗΠΑ) “Εκκλησία”, είναι μια από τις πιο ακραίες φιλελεύθερες Προτεσταντικές “Εκκλησίες”, οι οποίες λόγω ακριβώς της αποστασιοποίησής της από την χριστιανική Παράδοση χάνει καθημερινά χιλιάδες πιστούς, οι οποίοι προσχωρούν σε άλλες Προτεσταντικές “Εκκλησίες” ή άλλα χριστιανικά δόγματα και κινδυνεύει με σχίσμα εξαιτίας των νεωτερισμών που υιοθέτησε.


Παραθέτουμε στη συνέχεια το άρθρο του κ. Σαλαπάτα που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΛΒΑΝΟΥ ΚΑΙ ΣΕΡΓΙΟΥ


Του Δημήτρη Σαλαπάτα, Θεολόγου - Διεθνολόγου

================

Το ετήσιο Συνέδριο της Αδελφότητας Αγ. Αλβανού και Αγ. Σεργίου (Fellowship of St. Alban and St. Sergius), η οποία έχει έδρα την Οξφόρδη και δραστηριοποιείται σε διαχριστιανικό επίπεδο διεθνώς, πραγματοποιήθηκε στον συνεδριακό χώρο του High Leigh, κοντά στο Λονδίνο, από τις 15 μέχρι τις 18 Αυγούστου τ.έ. Το θέμα του Συνεδρίου ήταν η Ιερωσύνη (“Priesthood and Ministry”).


Το Συνέδριο εξέτασε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η Ιερωσύνη και η κλίση προς την ιερατική διακονία ερμηνεύονται και αξιολογούνται μέσα στο πλαίσιο των διαφόρων Χριστιανικών Παραδόσεων. Οι ομιλητές προέρχονταν από την Ορθόδοξη Εκκλησία και την Αγγλικανική Κοινωνία, από την Μεγάλη Βρετανία και από άλλα μέρη του κόσμου.

Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Ορθόδοξο Μοναστήρι του Αγ. Ιωάννου του Βαπτιστή στο Έσσεξ. Μετά από την ξενάγηση και την φιλοξενία, τα μέλη του συνεδρίου παρακολούθησαν μια εξαιρετική ομιλία από τον Ιερομόναχο Nicholas Sakharov, στην οποία παρουσιάστηκε η μοναστική άποψη περί Ιερωσύνης. Διάφορα μέλη είχαν επίσης την ευκαιρία και τη χαρά να επισκεφθούν τη Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Stevenage, όπου φιλοξενήθηκαν από τον Επίσκοπο Άγγελο.

Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονταν και λειτουργικές τελετές, ώστε να δοθεί και μια πνευματική - τελετουργική διάσταση στο Συνέδριο. Συγκεκριμένα, τελέσθηκε Ορθόδοξη Θεία Λειτουργία και Παννυχίδα (Ορθόδοξη τελετή εις μνήμην των κεκοιμημένων μελών και φίλων του Fellowship), καθώς επίσης και Αγγλικανική Ευχαριστία και Αγγλικανική Απογευματινή Προσευχή.

Αμέτρητα θέματα αναλύθηκαν και εξετάσθηκαν σε σχέση με το κύριο θέμα του Συνεδρίου. Το ενδιαφέρον στοιχείο που μπορούσε να εντοπίσει κανείς ήταν η αμοιβαία κατανόηση και αποδοχή των διαφορετικών παραδόσεων, κάτι που δεν συναντάται εύκολα σε πολλές Χριστιανικές Εκκλησίες και κοινότητες. Οι ομιλητές ανέπτυξαν τις απόψεις τους βασιζόμενοι στις δικές τους παραδόσεις. Ωστόσο, συζητήθηκαν και θέματα που ενδιαφέρουν και απασχολούν και τις δύο Ομολογίες (Ορθόδοξη και Αγγλικανική).


Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

___________


Ένα βασικό ζήτημα που συζητήθηκε είναι η χειροτονία των γυναικών. Ο Αγγλικανισμός και η Ορθοδοξία έχουν διαφορετικές απόψεις γι’ αυτό το σοβαρό ζήτημα. Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Διοκλείας κ. Κάλλιστος ανέλυσε την Ορθόδοξη άποψη περί του θέματος, τονίζοντας τις τρεις ιδέες που επικρατούν στον Ορθόδοξο κόσμο σχετικά με την χειροτονία των γυναικών:


1. - Η πλειοψηφία είναι εναντίον της χειροτονίας των γυναικών.

2. - Μια μειοψηφία υποστηρίζει πως η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει ακόμα αντιμετωπίσει αυτό το σοβαρό θέμα.

3. - Μια ακόμα μικρότερη μειονότητα πιστεύει και υποστηρίζει τη χειροτονία των γυναικών.


ΠΟΛΥ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΗΖΙΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

_____________


Το ενδιαφέρον στοιχείο που τόνισε ο Μητροπολίτης Διοκλείας, είναι πως ο σπουδαίος σύγχρονος Ορθόδοξος Θεολόγος Σεβ. Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης Ζηζιούλας, καθώς και το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο, έχουν μέχρι σήμερα κρατήσει σταθερή στάση προσοχής και προσευχής. Ο Άγιος Διοκλείας επίσης τόνισε πως σημαντικά ερωτήματα ίσως χρειαστεί να απαντηθούν στο μέλλον από την Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως για παράδειγμα «ποια είναι η θεολογική σημασία του φύλου του Χριστού;».


Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ

___________


Είναι σημαντικό να ευχαριστήσουμε τους ομιλητές αλλά πρωτίστως τον κύριο οργανωτικό υπεύθυνο του ενδιαφέροντος Συνεδρίου, τον π. Stephen Platt, ο οποίος είναι ο Γενικός Γραμματέας του Fellowship και Ορθόδοξος Ιερέας. Επιβάλλεται νομίζω να πραγματοποιούνται τακτικά τέτοιου είδους Συνέδρια, στα οποία αποκαλύπτεται και παρουσιάζεται η Χριστιανική Παράδοση και ζωή, ιδιαίτερα μέσα σε μια κοινωνία η οποία λειτουργεί με συνεχώς αυξανόμενο κοσμικό πνεύμα.


ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ

No comments:

Post a Comment