Wednesday, September 28, 2011

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ


ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΡΩΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Από πρόσφατη συνέντευξη του Σεβ. Μητροπολίτη πρώην Ζακύνθου κ. Χρυσόστομου αποσπούμε ορισμένα σημεία τα οποία και σχολιάζουμε με συντομία στη συνέχεια.


*****


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ



Της Κατερίνας Μπακογιάννη

===============


Κ.Μ.: Έχετε πράγματι προβλήματα υγείας ή το χρησιμοποιήσατε ως πρόφαση για την παραίτησή σας

Μ.Π.Ζ.: Είμαι, δόξα τω Θεώ, μια χαρά. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι ένας άνθρωπος που ήδη διάγει το 73ο έτος της ηλικίας του δεν μπορεί να είναι σε τέλεια κατάσταση υγείας: πίεση, λίγο ζάχαρο, αρθριτικά, όλα συσσωρεύονται.

Και εγώ δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να σωριαστώ στο δρόμο. Εγώ όμως χαίρομαι επειδή θα συνταξιοδοτηθώ. Δεν χτυπάω κάρτα.

Π.Τ.: Ολοφάνερα δεν συντρέχουν λόγοι υγείας. Πίεση και λίγο ζάχαρο και αρθριτκά δεν είναι λόγος παραίτησης για ένα αρχιερέα. Απλά ήθελε να παραιτηθεί. Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα επειδή παραιτήθηκε. Αντίθετα. Εκφράζω τη χαρά μου γι’ αυτό διότι είναι νεωτεριστής κληρικός. Προσεύχομαι μόνον ο διάδοχός του να είναι άνθρωπος με φόβο Θεού.

*****

ΤΟ ΡΑΣΟ

_________

Κ.Μ.: Θα εξακολουθείτε να φοράτε ράσο;

Μα δεν παραιτήθηκα από την ιεροσύνη. Παραιτήθηκα από το διοικητικό πόστο. Ποτέ δεν θα κυκλοφορήσω χωρίς ράσο. Δεν επιτρέπεται.

Κ.Μ.: Δηλαδή, το ράσο κάνει τον παπά;

Μ.Π.Ζ.: Όχι. Εγώ το είπα και στην ιεραρχία: να είμαστε ανεκτικοί.

Έχω αφήσει τους παπάδες στη Ζάκυνθο να κυκλοφορούν χωρίς καλυμμαύκι και χωρίς ράσο, για την ελευθερία και την άνεσή τους.

Π.Τ.: Ενώ καταρχήν δίνει την εντύπωση ότι είναι παραδοσιακός κληρικός που δεν θέλει να αποβάλει το ράσο, στη συνέχεια εξηγεί ότι επέτρεψε στους κληρικούς της Μητρόπολής του να κυκλοφορούν ασύδοτοι.!!! Ας μην ξεχνούμε άλλωστε ότι και η δική του εμφάνιση δεν διακρίνεται για την ιεροπρέπειά της.

*****

ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ!!!

__________

Κ.Μ.: Δεν πρέπει η Εκκλησία να έρθει πιο κοντά στην πραγματικότητα της εποχής;

Μ.Π.Ζ.: Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να πλησιάσουμε περισσότερο τους ανθρώπους οι οποίοι ασφυκτιούν κάτω από το συντηρητισμό που προβλέπει η πίστη μας.

Π.Τ.: Αραγε οι πιστοί “ασφυκτιούν κάτω από το συντηρητισμό που προβλέπει η πίστη μας”, όπως ισχυρίζεται ο Σεβασμιότατος ή ασφυκτιούν κάτω από τα πάθη τους που έρχονται σε αντίθεση με το νόμο του Θεού; Επομένως το πρόβλημά μας είναι ο νόμος του Ευαγγελίου ή ορισμένοι ποιμένες του - όπως καλή ώρα ο Σεβ. πρώην Ζακύνθου - οι οποίοι εμφορούνται από τόσο αντιευαγγελικές πεποιθήσεις;

*****

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΚΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΑΜΙΑΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

__________

Κ.Μ.: Θα έπρεπε, για παράδειγμα, να επιτρέπει τις προγαμιαίες σχέσεις;

Μ.Π.Ζ.: Δεν ασχολούμαι με αυτό το θέμα εκτός εξομολογητηρίου.

Κάθε άνθρωπος έρχεται στην εξομολόγηση, και από την εξομολόγηση βγάζουμε τα συμπεράσματά μας και δίνουμε οδηγίες.

Π.Τ.: Απίστευτη δήλωση ορθόδοξου ιεράρχη. Λέγει δύο φοβερά πράγματα στην πιο πάνω απάντηση.

1.) Συγκεκαλυμμένα ότι ευλογεί τις προγαμιαίες σχέσεις στο εξομολογητήριο. Για όνομα του Θεού Σεβασμιότατε! Είναι δυνατόν να καθοδηγείτε στο εξομολογητήριο ψυχές με αυτές τις αντιευαγγελικές αρχές; Τι ψυχή θα παραδώσετε;

2.) Δηλώνει ότι η θέση της Εκκλησίας για τις προγαμιαίες σχέσεις εναπόκειται στην κρίση του πνευματικού!!!

*****

Ο ΙΔΙΟΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΣΜΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ

______________

Μ.Π.: Εσείς μπήκατε ποτέ στον πειρασμό όλα αυτά τα χρόνια;

Μ.Π.Ζ.: Σαφώς και μπήκα στον πειρασμό. Αλλά, όταν βάλεις όρια και στόχο στη ζωή σου, μπορείς και τον ξεπερνάς.

Π.Τ.: Ευτυχώς που ο Σεβασμιότατος δεν έπεσε σε σαρκικές αμαρτίες αλλά ας μη νομίσει ότι αυτό αρκεί. Από τη στιγμή που παραχαράσσει το νόμο του Ευαγγελίου για τις προγαμιαίες σχέσεις με δημόσιες δηλώσεις ή στο εξομολογητήριο η ευθύνη του έναντι του Αγίου Θεού είναι τεράστια.

*****

ΑΛΛΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ;

________

Κ.Μ.: Τώρα τι θα κάνετε Θα αναζητήσετε μια άλλη θέση εντός της Εκκλησίας;

Μ.Π.Ζ.: Δεν ξέρω τίποτα παρά μόνον ότι έχω δυνάμεις που μπορώ ενδεχομένως να προσφέρω, εάν η Εκκλησία χρειάζεται τη διακονία μου.

Π.Τ.: Δεν γνωρίζω πού και πώς η Εκκλησία χρειάζεται τη διακονία του Σεβ. πρώην Ζακύνθου, αλλά σίγουρα η διακονία του είναι αχρείαστη στο εξομολογητήριο όπου σαφώς υπαινίσσεται ότι επιτρέπει τις προγαμιαίες σχέσεις.

Και όμως! Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέφρασε την ευαρέσκειά της στο Σεβασμιότατο όταν υπέβαλε παραίτηση. Χωρίς βέβαια προηγουμένως να τον καλέσει να ανακαλέσει την κακοδοξία του για τις προγαμιαίες σχέσεις.


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιασιστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment