Tuesday, September 20, 2011

ΘΕΣΠΕΣΙΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


ΘΕΣΠΕΣΙΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΥΣ ΠΑΛΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==============


Δεν υπάρχει, Παναγιότατε, ορθόδοξος - πολλώ μάλλον Ελληνας Ορθόδοξος - χριστιανός που να μη δακρύζει όταν σας ακούει να μιλάτε με αυτόν το λυρισμό και με αυτό το κατά Θεόν πάθος για τα σεβάσματα της Βασιλεύουσας.


Οι λόγοι σας ηχούν στην καρδιά μας, όπως τα σήμαντρα της Αγιάς Σοφιάς που ακούμε στα πιο θεσπέσια όνειρα της ψυχής μας.


Παρακολουθούμε με θαυμασμό τους υπεράνθρωπους αγώνες που διεξάγετε, σε όλα τα επίπεδα, για να μείνει όρθιος ο αρχαιότερος και ενδοξότερος θεσμός της Ορθοδόξου ημών Εκκλησίας και του Ευλογημένου μας Γένους.


Τολμούμε να ψελλίζουμε λόγια ικεσίας στις αμαρτωλές προσευχές μας προς τον Κύριο για να Σας ενισχύει και να Σας φωτίζει στην υψηλή διακονία Σας και για να Σας προστατεύει μαζί με τους ελάχιστους “ελεύθερους πολιορκημένους” της Βασιλίδας των πόλεων και της Ιμβρου και της Τενέδου.


Ολοι αγωνιούμε για την έκβαση του τιτάνιου αγώνα Σας.


Οι πιο ευαίσθητοι παλμοί του ευσεβούς Γένους των Ρωμαίων συντονίζονται με τα οράματα του Πατριάρχη του Γένους μας.


Ο μεγάλος Δεσμώτης της Βασιλεύουσας είναι θρονιασμένος για πάντα στην καρδιά μας και δεν υπάρχει ανθρώπινη δύναμη που μπορεί να τον μετακινήσει. Με τα παραμύθια του μαρμαρωμένου βασιλιά και του υπόδουλου Πατριάρχη στα αιμοβόρα χέρια του προαιώνιου εχθρού της πίστης και του Γένους μας, μας μεγάλωσαν οι μανάδες και οι γιαγιάδες μας.


Με αυτά τα όνειρα αναπνέει η σκέψη μας.


Ο Θεός δεν θα αφήσει. Δεν μπορεί! Κάποιο σχέδιο έχει που θα ανατρέψει το σώμα της φθοράς και του θανάτου.


Στο Θεό που ανασταίνει τους νεκρούς δεν πιστεύουμε; Αυτός και μόνον θα σας εξαγάγει εις αναψυχήν.


Παραθέτουμε στη συνέχεια απόσπασμα του κηρύγματος του Παναγιότατου στα θυρανοίξια του ανακαινισμένου ναού του Αγίου Γεωργίου στο ιστορικό Χρυσοκέραμο στην Κωνσταντινούπολη.


*****


ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟΥ ΣΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΟΥ Ι. ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟΚΕΡΑΜΟ


Του κ. Νίκου Μαγγίνα

===========


«Είπομεν εξ αρχής και διεκηρύξαμεν μεγαλοφώνως ότι ουδείς ναός, είτε εις την Αρχιεπισκοπήν Κωνσταντινουπόλεως ανήκει, είτε εις τας λοιπάς εν Τουρκία Μητροπόλεις, θα αφεθή εις το έλεος του χρόνου και της φθοράς, άμοιρος της στοργής και της φροντίδος της Εκκλησίας και της Ομογενείας.


Ουδείς ναός θα απομείνη αποπνέων οσμήν θανάτου!


Οι ναοί μας και εμφανισιακώς θα είναι κήρυκες ελπίδος, βεβαιώσεις ζωής, προμνηστεύματα αναστάσεως!


Οι ολίγοι που εμείναμεν, αλλά και οι επισκεπτόμενοι ημάς και τους αγίους ημών τόπους αδελφοί, εισερχόμενοι εις τους ναούς μας θα αναπνέωμεν οξυγόνον Χριστού, οσμήν ζωής εις ζωήν!


Αλλά και θα δίδωμεν εν μεγαλόφωνον μήνυμα ότι είμεθα αποφασισμένοι να μείνωμεν εδώ, εις τας αρχαίας εστίας μας, εις τα χώματα τα οποία ηγίασαν αι προσευχαί, οι τίμιοι ιδρώτες, αι αγαθοεργίαι και τα μαρτυρικά αίματα των πατέρων μας.


Θα μείνωμεν εδώ όπου ευρίσκονται αι ρίζαι μας και δεν σκοπεύομεν να αφήσωμεν το δένδρον της Ρωμηοσύνης και το άνθος της Ορθοδοξίας να ξηρανθούν.


Θα τα ποτίζωμεν με το ύδωρ της αγάπης μας και της αφοσιώσεώς μας, με τους ιδρώτας της αγωνίας μας, με τας προσευχάς των ελπίδων μας, με το αίμα της καρδίας μας!


Τούτου ένεκεν ο εις μετά τον άλλον οι ναοί μας και εις την Πόλιν, και εις την Μητρόπολιν Δέρκων, και εις την Μητρόπολιν Ίμβρου και Τενέδου, και εις την Μητρόπολιν Πριγκηπονήσων, αναστηλώνονται και ανακαινίζονται και παραδίδονται εις την λατρείαν ωραίοι ως νυμφίοι εκ παστάδος εξερχόμενοι.”



ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ


2 comments:

  1. Μπορώ να βεβαιώσω εξ ιδίας γνώσεως και εμπειρίας τον αγώνα που κάνει ο Οικουμενικός πατριάρχης για να συντηρούνται όλοι οι ορθόδοξοι ναοί της Πόλης και των περιχώρων, αλλά και άλλων περιοχών της Μ. Ασίας. Μπορεί σε άλλα σημεία να βρίσκει κανείς αφορμές να τον ψέξει, σ' αυτό όμως είναι πράγματι αψεγάδιαστος.
    Γενικώς αναρρωτιέμαι αν έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε τους πνευματικούς μας ηγέτες.

    ReplyDelete
  2. Ασφαλώς και μπορούμε να κρίνουμε τις ενέργειες των πνευματικών μας ηγετών.

    Οταν αναστηλώνουν τους ερειπωμένους ναούς λ.χ. τους λέμε μπράβο.

    Οταν παραβαίνουν τους Ιερούς Κανόνες λ.χ. με συμπροσευχές τους λέμε ότι ενεργούν αντορθόδοξα.

    ReplyDelete