Thursday, August 11, 2011

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΚΒΑΤΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ


Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΚΒΑΤΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========

Γιατί ένας Μητροπολίτης χρειάζεται την άδεια της Ιεράς Συνόδου για να προσκαλέσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη ή οιονδήποτε άλλο Ορθόδοξο Πατριάρχη στην επαρχία του, όπως ασυνέτως αποφάσισε πρόσφατα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος;

Υπάρχει ενδεχόμενο ένας Μητροπολίτης να θέλει να προσκαλέσει τον Παναγιότατο ή οιονδήποτε άλλο Ορθόδοξο Πατριάρχη και η Σύνοδος να αρνηθεί; Με ποιο σκεπτικό και για ποιο λόγο;

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ...ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ!!!

_____________

Η δικαιολογία ότι αυτό πρέπει να γίνεται για την καλύτερη προετοιμασία υποδοχής του Πατριάρχη είναι με τον επιεικέστερο δυνατόν χαρακτηρισμό αστεία.

Τι δουλειά έχει η Σύνοδος να προετοιμάσει την υποδοχή του Παναγιότατου λ.χ. στη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, αν ο Παναγιότατος θα μεταβεί για επίσκεψη μόνον στα όρια της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως;

Γιατί αυτό συνιστά ευθύνη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών ή της Ιερά Συνόδου ή του Μητροπολίτη Κερκύρας και Διαποντίων νήσων λ.χ.;

ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΧΩΡΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

_____________

Αυτό που δεν ομολογείται είναι ότι το συνοδικό σύστημα και η αρχή του primus inter pares δεν αρέσει σε πολλούς και προσπαθούν να καταργήσουν το συνοδικό θεσμό και την κυρίαρχη ευθύνη κάθε επισκόπου στα όρια της Μητροπόλεως του.

Στη θεωρία αυτή η πρακτική τονίζει το συνοδικό θεσμό αφού μόνον διά της Ιεράς Συνόδου θα απευθύνεται πρόσκληση. Στην πράξη όμως - όπως όλοι γνωρίζουμε - αυτή η πρακτική θα ενισχύσει την αυθαιρεσία του Πρώτου.

Ο ΣΥΝΟΔΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΠΛΗΤΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

__________

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στην Εκκλησία της Κύπρου. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δικαιούται να πάει να λειτουργήσει στη Μητρόπολη Κωνσταντίας λ.χ. χωρίς την άδεια του επιχώριου Μητροπολίτη. Απλά ο Μακαριότατος ανακοινώνει στον κυρίαρχο επίσκοπο Κωνσταντίας ότι θα πάει να λειτουργήσει.!!! Ο έστιν μεθερμηνευόμενον. Θα έρθω στο σπίτι σου και ούτε που με ενδιαφέρει αν εσύ με προσκαλείς ή αν επιθυμείς ή όχι να έρθω!

Ας σημειωθεί ότι η αντικανονική αυτή πρακτική στην Εκκλησία της Κύπρου έγινε καταστατικός θεσμός για να δικαιολογηθεί η αυθαιρεσία του Μακαρίου.

Ποιο είναι το ιστορικό του θέματος; Οταν οι τρεις Μητροπολίτες συγκρούσθηκαν με τον αείμνηστο Μακάριο, ο Μακάριος χωρίς την άδεια του τότε Μητροπολίτη Κιτίου Ανθιμου (ακόμη και πριν τον καθαιρέσει η Μείζων Σύνοδος) πήγε στη Λάρνακα και ιερούργησε.

Και το αποτέλεσμα; Για να δικαιολογηθεί αυτή η αυθαιρεσία του Μακαρίου έγινε επίσημα δεκτή ως καθεστώς με ειδικό άρθρο του Καταστατικού της Εκκλησίας της Κύπρου!!!

ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΒΡΙΘΟΥΝ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΩΝ

___________

Παρεπιπτόντως. Αν κοσκινίσει κάποιος με την κρισάρα των Ιερών Κανόνων τα καταστατικά με τα οποία διοικούνται οι Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες θα βρει αποθέματα αντικανονικών διατάξεων που θα φρίξει. Από αυθαιρεσία του Πρώτου, μέχρι διατάξεις που επιτρέπουν το μεταθετό και την ύπαρξη βοηθών επισκόπων και πάει λέγοντας.

ΠΛΗΤΤΕΤΑΙ Η ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ

__________

Η προσπάθεια της Ιεράς Συνόδου να ελέγξει τις προσκλήσεις των κυρίαρχων επισκόπων προς τους Ορθόδοξους Πατριάρχες συνιστά προσπάθεια κατάργησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός επισκόπου με την αυθαιρεσία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ή και του Πρώτου.

Καμία απολύτως δουλειά δεν έχει η Ιερά Σύνοδος να δίνει άδεια σε κυρίαρχο επίσκοπο να προσκαλεί ένα Πατριάρχη στην περιφέρειά του.

ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ Η ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

________________

Για να αντιληφθεί κάποιος τον παραλογισμό της συνοδικής απόφασης ας αναλογιστεί το εξής:

Τι είναι επί παραδείγματι ο Οικουμενικός Πατριάρχης; Επίσκοπος είναι! Και επειδή είναι ο πρώτος τη τάξει στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, την πρωτόθρονη Εκκλησία, είναι και ο πρώτος τη τάξει επίσκοπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Και πλέον τούτου ουδέν.

Επομένως βάσει ποιας λογικής ή ποιας εκκλησιολογίας η πρόσκληση προς τον Μητροπολίτη Ταμασού λ.χ., από το Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, μπορεί να γίνεται χωρίς την άδεια της Συνόδου, ενώ η πρόσκληση προς τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ή τον Οικουμενικό Πατριάρχη πρέπει να γίνεται διά της Συνόδου;

Η αντικανονική αυτή συνοδική απόφαση δεν καταργεί αφ’ εαυτής το βασικό όρο της ορθόδοξης Εκκλησιολογίας ότι όλοι οι επίσκοποι είναι ίσοι και κυρίαρχοι στα όρια της Μητροπόλεως τους;

Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

ΥΠΟ “ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ” ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Της Μαρούλας Αντωνιάδου

=============

Προσπάθεια να περιορίσει και να ελέγξει τις επισκέψεις των Προκαθημένων στην Ελλάδα καταβάλει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας. Με εγκύκλιό τους οι 12 συνοδικοί μητροπολίτες δηλώνουν στους αρχιερείς ότι όλες οι προσκλήσεις προς τους Προκαθημένους, δηλαδή Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους των Ορθοδόξων Εκκλησιών, πρέπει να απευθύνονται μέσω της Ιεράς Συνόδου και σε καμία περίπτωση απευθείας από τους μητροπολίτες. Ταυτόχρονα τονίζουν ότι η ίδια τακτική πρέπει να ακολουθείται και όταν απευθύνονται προσκλήσεις προς τους προκαθημένους από δημόσιους και ιδιωτικούς, οργανισμούς ή και ιδρύματα.

Η εγκύκλιος αποφασίστηκε να αποσταλεί στις 16 Ιουνίου, φέρει όμως ημερομηνία δημοσίευσης 12 Ιουλίου. Και οι δύο ημερομηνίες συμπίπτουν χρονικά με τις τελευταίες επισκέψεις που πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και προκαλεί πολλά ερωτήματα η συγκεκριμένη απόφαση καθώς όλες οι προσκλήσεις είχαν απευθυνθεί προς τον κ.κ. Βαρθολομαίο μέσω της Ιεράς Συνόδου.

Το εντυπωσιακό είναι οτι η Ιερά Σύνοδος σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις άμεσες αντιδράσεις απο τους Προκαθημένους εξαιτίας της ενέργειάς της δηλώνει ότι εκδίδει την εγκύκλιο επειδή «κατά καιρούς ερωτάται η Ιερά Σύνοδος υπό Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών (...), αλλά και προέδρων ενίων Δημοσίων ή Ιδιωτικών Ιδρυμάτων ή ετέρων Φορέων, ου μήν άλλά και υπό λοιπών προσώπων εν υπεροχή όντων ποία είναι η προβλεπομένη Κανονική Τάξις και Πράξις της Εκκλησίας (...)».

Ακόμη τονίζει ότι στόχος της είναι η «αρτιωτέρα προετοιμασία της επισκέψεως, ου μόνον εκ μέρους της προσκαλούσης οικείας Ιεράς Μητροπόλεως, αλλά και εκ μέρους της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Αρχής ημών». Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφασή της έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί εντάσεις και προβληματισμούς μεταξύ των Προκαθημένων και των Ιεραρχών.


ΠΗΓΗ:

Το Βήμα


No comments:

Post a Comment