Wednesday, August 31, 2011

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΡΕΒΕΖΗΣ



ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΓΙΑ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====
Θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί όταν αναδημοσιεύουμε ειδήσεις και σχόλια από ανώνυμες πηγές ή από ιστολόγια και ηλεκτρονικά μηνύματα αγνώστου αποστολέα.
Το αναφέρω αυτό επειδή όχι μόνον στο δικο μου ιστολόγιο, αλλά και σε πολλά άλλα αποστέλλονται μηνύματα από άγνωστους αποστολείς, ορισμένα από τα οποία είναι ανακριβή ή και κακόβουλα.
Η αρχή να μη δημοσιεύουμε κάτι αν δεν γνωρίζουμε την πηγή των πληροφοριών πρέπει οπωσδήποτε να είναι απαραβίαστη επειδή δυστυχώς υπάρχουν άτομα τα οποία δεν έχουν καμιά δυσκολία να συκοφαντήσουν τους συνανθρώπους τους και μάλιστα κληρικούς της Εκκλησίας.
Ελαβα από "άγνωστο" σε μένα αποστολέα ηλεκτρονική επιστολή, η οποία παρουσίασε δύο ιερείς να παίζουν beach - volley με λαικούς (γυναίκες και άνδρες). Ολοι με μαγιώ.
Η είδηση σάρκαζε ειρωνικά τη Μητρόπολη Νικοπόλεως για το φαινόμενο με το σχόλιο “και εις ανώτερα”!
ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ Ο ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
____________
Μου φάνηκε εξαιρετικά παράξενο κληρικός με την ηθική ακεραιότητα του Μητροπολίτη Νικοπόλεως να ανέχεται μια τέτοια συμπεριφορά από κληρικούς του γι’ αυτό και απηύθυνα ηλεκτρονική επιστολή στον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Θεοδόσιο Μαρτζούχο, Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως, για να διακριβώσω την αλήθεια.
Η απάντηση του Πανοσιολογιότατου ξεκαθαρίζει το θέμα και αναιρεί κάθε σκανδαλισμό των πιστών από την ανακριβή - σε πολλά - είδηση και τις σκανδαλιστικές φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΟΥ ΑΙΡΕΙ ΤΟΝ ΣΚΑΝΔΑΛΙΣΜΟ
__________
Στην απάντήση του ο Πανασιολογιότατος διευκρινίζει ότι μόνον ο ένας εκ των δύο κληρικών, που κάνει αναφορά το δημοσίευμα, ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως, ο οποίος ενήργησε εν αγνοία της προισταμένης αυτού εκκλησιαστικής Αρχής και γι’ αυτό του επεβλήθη αργία για το ατόπημα.
Είναι διαφορετικό πράγμα η Εκκλησία να αποδέχεται και να ευλογεί την παρανομία (οποιασδήποτε φύσεως) και είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα ένας ιερέας να ενεργήσει ασύνετα και η Μητρόπολη μόλις το πληροφορηθεί να τον ανακαλέσει σε τάξη και να του επιβάλει τιμωρία.
Ευχαριστώ θερμά τον Πανασιολογιότατο επειδή, με την ηλεκτρονική επιστολή του, καθησύχασε τη συνείδησή μου από το σκανδαλισμό.
Δίνω στη δημοσιότητα τη μεταξύ μας αλληλογραφία για να απαμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν εξαιτίας του ανακριβούς δημοσιεύματος.
Η ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ
_____________
Ο Πανοσιολογιότατος, στην ηλεκτρονικη επιστολή του, είχε την ευγένεια αυτοβούλως να επεκταθεί και σε ένα άλλο θέμα για το οποίο έγραψα πολλές φορές που αφορά τη μεταγλώττιση των ιερών κειμένων.
Τον ευχαριστώ για τις πληροφορίες ορισμένες από τις οποίες ομολογώ δεν είχα υπόψη.
Αυτή φυσικά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε το θέμα.
ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥ
__________
Προέχει να πληροφορηθούν οι πιστοί την αλήθεια για τους παρεκτραπέντες κληρικούς για να αρθεί ο σκανδαλισμός. Προς τούτο αποστέλλω στο “Τρομακτικό” και στο “Ιερόν Βήμα” το κείμενο με την ελπίδα ότι θα το δημοσιεύσουν για να αρθεί και ο όποιος σκανδαλισμός δημιουργήθηκε από το δημοσίευμα στους αναγνώστες των ιστολογίων τους.
Παραθέτω στη συνέχεια την ηλεκτρονική αλληλογραφία με τον Πανοσιολογιότατο Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως.
*****
Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΘΕΟΔΟΣΙΟ ΜΑΡΤΖΟΥΧΟ
==========
Πανοσιολογιότατε,
Την ευχή σας.
Ελαβα από άγνωστο αποστολέα το εξής ηλεκτρονικό μήνυμα:
“Ευχάριστη έκπληξη δοκίμασαν οι λουόμενοι στην παραλία Βράχος στην περιοχή της Λούτσας Πρεβέζης όταν πληροφορήθηκαν ότι οι δύο νέοι με τα πολύχρωμα μαγιό που έπαιζαν beachvolley, ήταν ιερείς (φωτο ierovima).
Οι ιερείς επεδείκνυαν τις ικανότητές τους στο beachvolley και κατάφεραν να κερδίσουν με άνεση την αντίπαλη ομάδα, στην οποία συμμετείχε γνωστή τραγουδίστρια. Οι λουόμενοι καταχειροκροτούσαν τις προσπάθειες των δύο ιερέων, οι οποίοι έδειχναν πως το διασκέδαζαν.
Οι ιερείς π. Σταύρος και π. Νικόλαος, ανήκουν στην Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, είναι έγγαμοι και αγαπητοί στην ενορία τους, ιδιαίτερα από τη νεολαία. Ο ένας εκ των ιερέων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Espresso", ο πατήρ Σταύρος, είναι πνευματικός της τραγουδίστριας η οποία θα παντρευτεί σε λίγους μήνες στην εκκλησία του Αγίου Θωμά στη Λυγιά όπου εφημέριος είναι ο π. Σταύρος.” (“Ιερόν βήμα”)
Πανοσιολογιότατε,
Διαπίστωσα ήδη ότι η είδηση δημοσιεύθηκε ήδη στο "Τρομακτικό" και στο "Ιερόν Βήμα".
Πριν γράψω όμως κάτι για το θέμα θα σας παρακαλούσα να με πληροφορήσετε αν αληθεύει η είδηση και αν όντως οι φωτογραφίες και το ρεπορτάζ απηχούν την πραγματικότητα.
Αν είναι αληθής η είδηση και οι φωτογραφίες διερωτώμαι αν οι ενέργειες των δύο ιερέων έγιναν με την ευλογία του Σεβασμιότατου ή τη δική σας.
Αν οι ιερείς αυτοί ενήργησαν αυθαίρετα έχετε επιληφθεί του θέματος ώστε να μην επαναληφθεί;
Τα δέοντα στο Σεβασμιότατο και στους πατέρες.
Ευχαριστώ θερμά.
Την ευχή σας,
Παναγιώτης Τελεβάντος
*****
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΜΑΡΤΖΟΥΧΟΥ
==============
Αγαπητέ κ. Τελεβάντε,
Σας πληροφορώ καθηκόντως ότι:
Α. Μόνον ο ένας εκ των ιερέων ανήκει στην Μητρόπολή μας.
Β. Φυσικά είναι αδιανόητο ότι τέτοιου είδους ενέργειες έγιναν εν γνώσει της Μητροπόλεώς μας, πολύ περισσότερο με ευλογία!!!
Θεός φυλάξοι.
Γ. Ο δικός μας ιερέας ήδη επιτιμήθηκε με αργία από κάθε ιεροπραξία, προς "γνώσιν καί συμμόρφωσιν". Ταύτα.
Με την ευκαιρία της επικοινωνίας θέλω να Σας επισημάνω και μερικά ακόμα θέματα για να έχετε πληρέστερη ενημέρωση.
i. Η Μητρόπολή μας προσπαθεί να βοηθήσει τους χριστιανούς σε βαθύτερη συνειδητοποίηση της σχέσεώς τους με τον Χριστό και την Εκκλησία. Σ’ αυτόν τον σκοπό θεωρήσαμε χρήσιμο βοήθημα την απόδοση στην καθομιλουμένη των ευχών της Θ. Λειτουργίας και των Μυστηρίων Βαπτίσεως και Γάμου. Δεν μεταφράζουμε ύμνους και τροπάρια. Το σώμα της Θ. Λειτουργίας μένει γλωσσικά και μουσικά ως έχει απλώς προστίθενται ακουόμενες οι ευχές στη σημερινή γλώσσα.
ii. Δεν κάνουμε ένα ιεραποστολικό "τρικ"! Προσπαθούμε να μπορούν οι χριστιανοί να δίδουν λόγο «περί τῆς ἐν ἡμῖν ἐλπίδος". Φυσικά και σεις ξέρετε την αποξένωση των χριστιανών από την Εκκλησία. Αγωνία μας είναι να ξέρουν τι πιστεύουν. Να μπορούν να το μεταδώσουν, τουλάχιστον στα παιδιά τους! Το θεωρείτε πολύ ή παρέλκον;
iii. Είναι γνωστή η δεισιδαιμονική, ατυχώς, εν πολλοίς σχέση των χριστιανών με τις αγιαστικές πράξεις και τα μυστήρια. Προσπαθούμε να γίνει συνειδητή προσευχή και διδασκαλία μέσω των κατανοητών κειμένων.
iv. Δεν θεωρούμε ότι έχουμε μεταφράσει στην τέλεια δημοτική τα όποια βιβλικά ή λειτουργικά κείμενα. Μακρυά από μας κάθε σκέψη αποκλειστικής…τελειότητας! Απλά πιστεύουμε, κ. Τελεβάντε, στον λόγο του Γαμαλιήλ. Κάνουμε μια προσπάθεια. Αν είναι εκ Θεού θα ευοδωθεί και θα καρποφορήσει χωρίς εμάς. Αν όχι, θα χαθεί! Εμείς δεν θέλουμε να επιβάλουμε σε κανέναν τίποτα και μάλιστα αντίθετο με το θέλημα του Θεού.
Ίδωμεν.
Παρακαλούμε να εύχεστε για μας που "θαλασσοπνιγόμαστε" (Ιωάννης Απόκαυκος).
Με ευχές για κάθε καλό από Θεού.
Έχετε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου και των πατέρων,
Με αγάπη,
π. Θεοδόσιος
*****
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΜΑΡΤΖΟΥΧΟΥ
===========
Σεβαστέ μου π. Θεοδόσιε,
Ευχαριστώ θερμά για την επιστολή σας.
Αναπαύθηκα ιδιαίτερα με όσα μου γράψατε για την ανεύθυνη είδηση και την άμεση κατά Θεόν αντίδραση της Μητροπόλεως.
Ευχαριστώ επίσης θερμά για τις πληροφορίες για τη μεταγλώττιση των λειτουργικών ευχών.
Θα γράψω κάτι σχετικό για να απαμβλύνω τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν με το ανακριβές δημοσίευμα.
Οσο για την παράκλησή σας να προσεύχομαι “για τους θαλασσοπνιγμένους” νομίζω πως δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να αρχίσω να προσεύχομαι για τον Παναγιώτη πριν αρχίσω να προσεύχομαι γιά άλλους. Εκτός και αν η παράκλησή σας σε αυτό ακριβώς στοχεύει. Να με φιλοτιμήσει να αρχίσω να προσεύχομαι.
Τα δέοντα στο Σεβασμιότατο και στους πατέρες.
Την ευχή σας,
Παναγιώτης

No comments:

Post a Comment