Tuesday, August 9, 2011

ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΗΓΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΗΓΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Οι δηλώσεις του Μακαριότατου Πατριάρχη των Σέρβων κ. Ειρηναίου “το Κοσσυφοπέδιο είναι και δική μου προσωπική βαθιά πληγή” απηχούν τα συναισθήματα όλων των Σέρβων ομόδοξων αδελφών μας.


Το Κοσσυφοπέδιο για τους Σέρβους ορθόδοξους είναι ότι είναι για τους Ελληνες η Πόλη και η Αγιά Σοφιά και το Αγιον Ορος.


Επειδή ακόμη ο πόλεμος είναι νωπός, τα συντρίμια του ολούθε διακριτά, αλλά και επειδή εξακολουθούν να διαμένουν στο Κόσσοβο πολλοί Σέρβοι, οι προσδοκίες για επανάκτηση της κυριαρχίας του Κοσσόβου είναι ιδιαίτερα έντονες.


Οι προσευχές όλων των Ορθοδόξων χριστιανών είναι οι ομόδοξοι αδελφοί μας οι Σέρβοι να επανακτήσουν σύντομα την κυριαρχία του Κοσσόβου και να ζουν ελεύθερα χωρίς περιορισμούς και να προκόβουν στη γη των πατέρων τους.


Στο Κόσσοβο όμως και στην Εκκλησία της Σερβίας εν γένει υπάρχει μια άλλη πληγή, το σχίσμα, που δημιουργήθηκε με την εκθρόνιση και την καθαίρεση και του Σεβ. κ. Αρτέμιου.


Θα παρακαλέσουμε τον Μακαριότατο κ. Ειρηναίο και τους άλλους αρχιερείς της ομόδοξης αδελφής Εκκλησίας της Σερβίας να βρουν τρόπο να λύσουν το υφιστάμενο σχίσμα.


Αν "το Κόσσοβο είναι μια βαθιά προσωπική πληγή για τον ίδιο", όπως δήλωσε ο Μακαριότατος Σερβίας, πόσο μάλλον είναι - ή τουλάχιστον πρέπει να είναι - η δημιουργία σχίσματος κατά την περίοδο της πατριαρχίας του.!


Θα είναι μεγάλο δυστύχημα, με τραγικές συνέπειες, αν οι Σέρβοι χάσουν τελικά το Κόσσοβο την κοιτίδα του έθνους τους!


Θα είναι όμως ακόμη μεγαλύτερο κρίμα αν παγιωθεί το κίνημα που δημιουργήθηκε γύρω από το Σεβασμιότατο κ. Αρτέμιο και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας δεν κατορθώσει να επουλώσει το υφιστάμενο σχίσμα.


Θα παρακαλέσουμε θερμά - για μια ακόμη φορά - όλους τους εμπλεκόμενους να κινηθούν προς την ορθή κατεύθυνση της άρσεως του σχίσματος.


Ιδιαίτερα οι εν Ελλάδι φίλοι του Σεβ. κ. Αρτεμίου ας αδράξουν την ευκαιρία για να προσφέρουν μια υπηρεσία υψίστης σημασίας.


Υπάρχουν ήδη δυστυχώς πολλές χαίνουσες πληγές.


Πιστοί αποτειχίστηκαν ή προχώρησαν σε σχίσμα στα Καλάβρυτα, στη Λάρισσα, στο Βόλο, στη Θεσσαλονίκη, στην Πτολεμαίδα, κτλ.


Αν αφεθούν αυτές οι πληγές να βγάλουν απόστημα είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος να προχωρήσουν σε σχίσμα με τη σύμπηξη κοινού αποτειχιστικού - σχισματικού κινήματος που θα ξεπερνά τα εθνικά γεωγραφικά όρια της Ελλάδας.


Θα παρακαλέσουμε θερμά - για μια ακόμη φορά - τους σεβαστούς μας π. Θεόδωρο Ζήση και π. Γεώργιο Μεταλληνό να αναλάβουν έντονη προσπάθεια για να λυθεί το πρόβλημα.


Ας μην ολιγωρήσουν να πράξουν το καθήκον τους.


Θέλω να θέσω υπόψη τους ότι πολλές - πάμπολλες φορές - αναγκάστηκα να υπερασπιστώ την “Ομολογία πίστεως για τον Οικουμενισμό” σε πολλούς καλοπροαίρετους πατέρες και αδελφούς, οι οποίοι πίστευαν ή και εξακολουθούν να πιστεύουν, ότι το όλο κίνημα γύρω από την "Ομολογία πίστεως για τον Οικουμενισμό", θα καταλήξει στην αποτείχιση και σταδιακά στο σχίσμα.


Ας φροντίσουν, λοιπόν, να βοηθήσουν όσο μπορούν για την επούλωση του δράματος της Σερβικής Εκκλησίας, όχι μόνον επειδή αυτό είναι το καθήκον όλων μας έναντι του Αγίου Θεού, αλλά και επειδή οι ίδιοι οι ηγέτες του αντιοικουμενισμού είναι εκτεθειμένοι - άδικα βεβαίως - ως υπαίτιοι για τις σχισματικές και αποτειχιστικές τάσεις.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ: “ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΜΙΑ ΒΑΘΙΑ ΠΛΗΓΗ”


Του κ. Αιμίλιου Πολυγένη

=========


«Το Κοσσυφοπέδιο είναι και δική μου προσωπική βαθιά πληγή. Μπορώ να θυμηθώ πως έμοιαζαν όλα το 1948, όταν πήγα στο Πρίζρεν για εκπαίδευση. Σήμερα, όλα είναι διαφορετικά. Έχουν καταστραφεί οι εκκλησίες, έχουν καεί ιερά της Πριζρένης αλλά και άλλων περιοχών», τόνισε ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος.

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας, αναφερόμενος στις καταστροφές των εκκλησιών και των Μονών της Σερβίας στο Κόσσοβο και Μετόχια, έκανε λόγω για τραγωδία του Σερβικού λαού και ότι το κακό αυτό τον επηρέασε προσωπικά.

«Το σεμινάριο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στο Πρίζρεν λεηλατήθηκε και κάηκε, καθώs και η Εκκλησία της Παναγίας, ένα κόσμημα όχι μόνο ιστορική και πολιτισμικής κληρονομιάς, αλλά όλου του κόσμου. Η Εκκλησία είναι σε άθλια κατάσταση, με κατεστραμμένες τοιχογραφίες του 13ου αιώνα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Ειρηναίος.

Επίσης ο κ. Ειρηναίος ανέφερε ότι «σήμερα οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα της επαρχίας, αγωνίζονται πολύ σκληρά και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουν να πάρουν κάποιο είδους ανεξαρτησίαs. Αλλά εξακολουθεί να είναι ένα μόνο μικρό μέρος του Κοσσυφοπεδίου».

Τέλος ο Πατριάρχης Σερβίας υπογράμμισε ότι η Σερβική Εκκλησία απορρίπτει την διαίρεση του Κοσσόβου, τονίζοντας ότι «ποτέ δεν υποστήριξα τη διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου, επειδή το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί μέρος της Σερβίας. Πρέπει να καταβληθούν μεγάλες προσπάθειες, ώστε να διασφαλιστεί το σύνολο του Κοσσόβου.»


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment