Saturday, August 27, 2011

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ "ΕΙΡΗΝΗ"


ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ “ΕΙΡΗΝΗ”


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

================


Οπως λέγει ο κ. Γιανναράς, όταν αρχίσουν οι παρατεταμένοι κλυδωνισμοί του αεροπλάνου, όλοι ανακαλύπτουν τελικά ότι σε κάποιο Θεό πιστεύουν και αρχίζουν και προσεύχονται.


Αλλά δεν προσεύχονται μόνον. Εχουν, πατέρες και αδελφοί μου, αδειάσει κυριολεκτικά τα ράφια των υπεραγορών της Νέας Υόρκης. Οι υπάλληλοι δεν προφταίνουν να γεμίζουν και να ξαναγεμίζουν τα ράφια από τις αποθήκες και ο κόσμος στημένος σε ατέλειωτες σειρές περιμένει να πληρώσει το λογαριασμό κάθε είδους τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.


Από νερό μέχρι κονσέρβες, αλλά και κρέας, γαλακτομικά προιόντα και ψάρια λες και μπορεί να διατηρηθεί κάτι από αυτά χωρίς να αλλοιωθεί όταν δεν υπάρχει ηλεκτρισμός και ψυγείο!!!


Πέραν από το φόβο απώλειας ψυχών, πέραν από τις Βιβλικές καταστροφές που αναμένεται να προκαλέσει η μη συνάδουσα με το όνομά της καταιγίδα “Ειρήνη”, πέραν από τα σπίτια και τα καταστήματα που θα σωριαστούν σε ερείπια, η παρατεταμένη απώλεια του ηλεκτρικού ρεύματος, θα αποδειχθεί πολύ σοβαρό πρόβλημα στην πράξη.


Ο Θεός έβαλε το κουμπί του στην κλίμακα 7, έλεγε ο π. Παίσιος μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, και μας έδειξε πόσο ανίσχυροι είμαστε. Φανταστείτε να το βάλει στο 10. Θα τα ισοπεδώσει όλα.


Αυτές είναι οι στιγμές που νιώθουμε την αδυναμία μας. Οχι μόνον την προσωπική αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης. Ολες οι δομές που στηρίζουμε τη σιγουριά μας για να νιώθουμε ασφάλεια σείονται συνθέμελα, με την περαστική επίσκεψη του κυκλώνα.


Ενα σύντομο περαστικό ταξιδάκι του τυφώνα “Ειρήνη”, που θα διαρκέσει λιγότερο από ένα 24 ωρο θα είναι αρκετό για να χαθούν ζωές, να πλημμυρίσουν σπίτια και υποστατικά, να προκληθούν ανυπολόγιστου μεγέθους ζημιές, ενώ στη Νέα Υόρκη και μόνον 250,000 άνθρωποι έχουν ήδη πάρει οδηγίες να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να ζητήσουν καταφύγιο σε πιο ασφαλή μέρη.


Και όμως! Ενώ αυτά και παρόμοια συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο καθημερινά, εμείς μένουμε περιχαρακωμένοι στην τόσο προβληματική και αναποτελεσματική σιγουριά που μας παρέχουν οι υπεραγορές, ο ηλεκτρισμός, τα ψυγεία και τα άλλα συναφή που μας δίνουν την ψευδαισθηση ότι είμαστε κύριοι των πραγμάτων.


Και το κουμπί του, όπως έλεγε ο Παίσιος, ο Θεός το έβαλε μόνον στο επτά. Φανταστείτε να το βάλει στο δέκα.!



No comments:

Post a Comment