Thursday, August 11, 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟΥ κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ



ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟΥ κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ

===========



Αγαπητέ κ. Τελεβάντο,


Θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω ότι είναι άστοχη η παρέμβαση του Παναγιότατου για το θέμα των μεταμοσχεύσεων.


Οχι μόνον ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αλλά γενικά όσοι κληρικοί και θεολόγοι δεν έχουν ιατρική παιδεία, οφείλουν να ζητούν τη γνωμάτευση των ειδικών ιατρών πριν εκφράσουν γνώμη για θέματα ιατρικής φύσεως.


Κανείς δεν ξέρει πότε χωρίζεται η ψυχή από το σώμα.


Σε πολλές περιπτώσεις σταματά η καρδία και με μαλάξεις ή με ηλεκτροσόκ αρχίζει να ξαναχτυπά και ο ασθενής ζει για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Σε άλλες περιπτώσεις σταματά η καρδία και ξαναξεκινά και ο ασθενής ζει με μηχανική υποστήριξη για χρόνια.


Σταματά η καρδιά και οι μυς συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά για πολλές ώρες αργότερα, ενώ οι τρίχες στο πρόσωπο μπορεί να συνεχίσουν να μεγαλώνουν και τρεις μερες μετά τον καρδιακό θάνατο.


Επομένως δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια πότε συμπίπτει ο βιολογικός θάνατος με το χωρισμό ψυχής και σώματος.


Γι’ αυτό και η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών σήμερα δέχεται την προαιρετική δωρεά οργάνων.


Η Εκκλησία και η θεολογία μπορούν να αξιολογούν τα επιτεύγματα της επιστήμης.


Για να κάνουν αυτή την αξιολόγηση όμως πρέπει να γνωρίζουν τα ιατρικά δεδομένα τα οποία μόνον οι ειδικοί γιατροί μπορούν να τους παράσχουν.


Δεν είναι ορθό οι κληρικοί και οι θεολόγοι, που στερούνται ιατρικής παιδείας να εκφράζουν απόψεις ή να παίρνουν αποφάσεις για θέματα τα οποία αγνοούν.


Ας περιοριστούν να τα αξιολογούν από θεολογικής σκοπιάς.


Με τιμή,


Δρ. Ανδρέας Γρηγοριάδης


*****



ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ

========


Αγαπητέ Δρ. Α. Γρηγοριάδη,


Ευχαριστώ για την επιστολή σας, που αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του Παναγιότατου για το θέμα των μεταμοσχεύσεων.


Δεν διαφωνώ καθόλου με την άποψη που καταγράφετε ότι μόνον οι ειδικοί για ένα θέμα πρέπει να εκφέρουν τη γνώμη τους για να έχει βαρύτητα.


Θα μου επιτρέψετε όμως να παρατηρήσω ότι αυτό το ατόπημα το κάνουν πολλές φορές και διάφοροι επιστήμονες, οι οποίοι διατυπώνουν απόψεις για θέματα πίστεως χωρίς να είναι εγκρατείς των θεολογικών θεμάτων.


Σε κάθε περίπτωση συμφωνούμε ότι μόνον οι ειδικοί μπορούν να μιλούν έγκυρα. Αλλά αυτό αφορά όλα τα θέματα.


Συμφωνώ επίσης μαζί σας ότι η δουλειά της Εκκλησίας και της θεολογίας είναι να αξιολογεί θεολογικά τα επιτεύγματα της επιστήμης και όχι να αποφαίνεται για θέματα καθαρά επιστημονικά για τα οποία οι μη ειδικοί δεν μπορούν ασφαλώς να έχουν φερέγγυο λόγο.


Σας υπενθυμίζω όμως ότι ο Παναγιότατος εξέφρασε απόψεις για το θέμα που σχετίζονται με τη θεολογία της Εκκλησίας και όχι απόψεις που στηρίζονται σε ιατρικά δεδομένα.


Από την άλλη - όπως γνωρίζετε - υπάρχουν γιατροί και μάλιστα όχι τυχαίου ειδικού επιστημονικού βάρους -, οι οποίοι αντιτίθενται στις μεταμοσχεύσεις με καθαρά επιστημονικά επιχειρήματα.


Επομένως είναι φανερόν ότι το θέμα δεν έχει κατασταλάξει απολύτως εκ μέρους της επιστήμης, και οπωσδήποτε όχι εκ μέρους της Εκκλησίας, αφού για την ώρα ακούμε μόνον απόψεις διακεκριμένων προσώπων της Εκκλησίας ή αποφάσεις τοπικών συνόδων ή άλλων θεολόγων, αλλά όχι την τελεσίδικη απόφαση μιας Πανορθόδοξης Συνόδου ή της μέλλουσας να συνέλθει Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.


Πρόβαλα έντονα τις δηλώσεις του Παναγιότατου για το θέμα για δύο λόγους.


Αφενός μεν επειδή όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρεται σε κάτι εξ ορισμού αυτό γίνεται είδηση. Στην προκειμένη περίπτωση μου έκανε τη χειρίστη εντύπωση ότι αποσιωπήθηκε εντελώς λες και ήταν κάτι το ασήμαντο.


Αφ’ ετέρου ήταν λίαν ευχάριστη έκπληξη για μένα - υποθέτω και για σας - το γεγονός ότι ο Παναγιότατος μίλησε με τόσο ασκητικούς και θεολογικούς όρους και ανέτρεψε τη βάση που διεξαγόταν μέχρι σήμερα η συζήτηση.


Πιστεύω ειλικρινά ότι το θέμα θα ρυθμιστεί οριστικά από τη μέλλουσα να συνέλθει Αγία και Μεγάλη Σύνοδο ή από άλλη Πανορθόδοξη Σύνοδο και δεν αμφιβάλλω ότι η Σύνοδος αυτή δεν θα παραγνωρίσει τα συμπεράσματα της επιστήμης, αλλά θα τα συνυπολογίσει σοβαρά στις αποφάσεις που θα λάβει.


Με εκτίμηση,


Παναγιώτης Τελεβάντος

No comments:

Post a Comment