Tuesday, July 26, 2011

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ



ΟΙ ΚΑΤΑ ΣΑΡΚΑ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ π. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΟΜΙΛΟΥΝ ΓΙ’ ΑΥΤΟΝ

__________



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ


Του κ. Πολυνείκη Θεοδωρόπουλου

=========


Λίγα λόγια βιογραφικά για τον π. Επιφάνιο. Γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 1930 στο Βουρνάζι - σημερινή ονομασία Καλόβρυση-, ένα μικρό χωριό του Ν. Μεσσηνίας.


Ήταν το πρώτο από τα έξι συνολικά παιδιά της οικογενείας Ιωάννου και Γεωργίας Θεοδωροπούλου κι έλαβε το κατά κόσμον όνομα Ετεοκλής. Οι γονείς του ήταν άνθρωποι ευλαβείς. Τελείωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο στην πόλη της Καλαμάτας και κατά το έτος 1949 έδωσε εξετάσεις και εισήχθη από τους πρώτους στη Θεολογική Σχολή Αθηνών.


Η Θεολογία ήταν το όραμα κι ο σκοπός του. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1956 και πρεσβύτερος το 1961.


Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πολλές φορές του προτάθηκε να γίνει Επίσκοπος. Στάθηκε ανένδοτος ο π. Επιφάνιος. Έλεγε: «Θέλω να πεθάνω πρεσβύτερος! Μου είναι πολύ, που είμαι και πρεσβύτερος!».


Διακόνησε κυρίως ως πνευματικός επί 30 σχεδόν έτη στο ορθόδοξο θρησκευτικό σύλλογο «Τρεις Ιεράρχαι», στο κέντρο της Αθήνας. Ασχολήθηκε επίσης με τη συγγραφή βιβλίων, τα οποία αναφέρονται στα προβλήματα και τις πνευματικές ανάγκες της Εκκλησίας, γι’ αυτό και φέρουν - εκτός των άλλων - κι έντονο το αγωνιστικό στοιχείο.


Τα βιβλία του κατά τη γνώμη πολλών, είναι πρωτότυπα, αποτελούν πραγματική συμβολή εις την ορθόδοξο Θεολογία, ιδίως εις το Κανονικό Δίκαιο, εις το οποίο είχε καταστεί αυθεντία.


Παραλλήλως είχε αρίστη εγκυκλοπαιδική συγκρότηση και ήταν τέλειος χειριστής και υπέρμαχος της ελληνικής γλώσσας.


(Συνεχίζεται)

No comments:

Post a Comment