Tuesday, July 26, 2011

"ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ" ή "ΡΩΣΙΚΗ ΡΟΥΛΕΤΑ";


“ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ” ή “ΡΩΣΙΚΗ ΡΟΥΛΕΤΑ”;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Πριν λίγες μέρες έγραψα άρθρο αναφορικά με τις ύποπτες εθνοφυλετικές κινήσεις του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα στα Βαλκάνια.


Είναι φανερόν ότι υποτίμησα το μέγεθος της επέμβασης του Σεβασμιότατου, επειδή δεν πήγε απλά να προσφέρει εκδούλευση στο Πατριαρχείο Σερβίας για να το “φιλοτιμήσει” να ακολουθήσει το Πατριαρχείο Μόσχας, όπως νόμιζα.


ΜΕ ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΟ

__________


Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σεβασμιότατος Βολοκολάμσκ στην πραγματικότητα δεν χρησιμοποίησε μόνον το καρότο. Είχε στο χέρι και το μαστίγιο, κατά την επίσκεψή του στη Σερβία.


Για να ακριβολογούμε πήγε ως καθαρός εκβιαστής. Ζήτησε την επίλυση των αυτονομιστικών τάσεων του Μαυροβουνίου από το σώμα της Σερβικής Εκκλησίας με την ανακήρυξη της Μητροπόλεως Μαυροβουνίου σε αυτόνομη Εκκλησία!!!


Είχε μάλιστα τη θρασύτητα να επεξηγήσει στους συνομιλητές του στη Σερβία (ούτε πρωτοετείς φοιτητές της θεολογικής Σχολής να ήταν!!!) ότι είναι διαφορετικό πράγμα η Αυτονομία από την Αυτοκεφαλία!!! Και πώς ακριβώς έθεσε τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο είναι ενδιαφέρον να εξετάσουμε κάποτε!


Τι λέτε Σεβασμιότατε; Ωστε υπάρχει διαφορά μεταξύ Αυτοκεφαλίας και Αυτονομίας; Πρώτη φορά ακούγεται τέτοιο ...παραδοξολόγημα!!! Τη διαφορά μεταξύ Αυτονομίας και Ημιαυτονομίας την αγνοείτε ή προσποιείσθε ότι την αγνοείτε;


ΤΟ ΣΕΡΒΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΕΚΒΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ

_________


Ο εκβιασμός του Πατριαρχείου Ρωσίας προς το Πατριαρχείο Σερβίας, το οποίο τήρησε άψογη στάση στη Δ΄Προσυνοδική Διάσκεψη της Γενεύης, είναι απροκάλυπτος.


Το μήνυμα του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ προς τους Σέρβους ιεράρχες δεν είναι ουδόλως συνεσκιασμένο. Είναι σαφέστατο. Είτε θα ευθυγραμμιστείτε με τις ντιρεκτίβες του εθνοφυλετισμού του Πατριαρχείου Ρωσίας στη μέλλουσα να συνέλθει Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, είτε θα βρείτε απέναντί σας το Πατριαρχείο της Ρωσίας και το Ρωσικό κράτος για το θέμα της αυτονομίας της Εκκλησίας του Μαυροβουνίου και ο Θεός ποιος ξέρει σε τι άλλο, είπε στους Σέρβους Ιεράρχες.!!!


ΟΙ ΦΑΝΑΡΙΩΤΕΣ ΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ

__________


Στο μεταξύ οι Φαναριώτες δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Ας συνεχίσουν τα πλωτά οικολογικά συνέδρια, τους λίαν παραγωγικούς Διαθρησκειακούς διαλόγους, τις συμπροσευχές με τους αιρετικούς και τους αλλόθρησκους και τα χειροφιλήματα του Πάπα.


Τα άλλα θέματα τα ανέλαβε στα λίαν επιδέξια, φερέγγυα και στιβαρά χέρια του ο “Παναγιότατος” Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας.


Επιτέλους! Δεν μπορούν να τα κάνουν κι όλα οι Φαναριώτες!!!


Τι να πρωτοπρολάβουν οι άνθρωποι; Τα χειροφιλήματα του Πάπα, στις συμπροσευχές με τους κάθε λογής αιρετικούς και αλλόθρησκους, την εκπόρευση κακοδοξιών από κορυφαίους εκπρόσωπους του Πατιαρχείου ή το σουλατσάρισμα των ιεραρχών του με φράγκικη ενδυμασία ακόμη και σε επίσημες παραστάσεις;


ΤΟ “GOLDEN BOY” ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

___________


Για τα υπόλοιπα ας μην έχουν καθόλου έγνοια! Ο “Παναγιότατος” Βολοκολάμσκ κάνει εξαίρετη δουλειά. Και οικουμενιστής είναι και εθνοφυλετιστής είναι και αγιομάχος είναι και πατρομάχος είναι. Και από παραδοσιακή εμφάνιση (ποιος αμφιβάλλει;) θυμίζει τους στάρετς της Οπτινα ή τέλος πάντων κάτι παραπλήσιο: Τα “golden boys” της “Wall Street”!


Επομένως;


Ουδείς λόγος ανησυχίας συντρέχει!


Ο Θεός να με βγάλει ψεύτη, πατέρες και αδελφοί, αλλά από αυτόν τον παππούλη θα δούμε πολλά κακά. Παρά πολλά κακά!


Ο Θεός να μας φυλάει από τα χέρια του.


“ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ” ή “ΡΩΣΙΚΗ ΡΟΥΛΕΤΑ”

______________


Παναγιότατε!


Τη μέλλουσα να συνέλθει "Αγία και Μεγάλη Σύνοδο" παραπέμψτε την, χωρίς κανένα δισταγμό, στις “Ελληνικές καλένδες”, επειδή, αν δεν την παραπέμψετε και αποτολμήσετε αφρόνως να τη συγκαλέσετε, θα αναγκαστείτε - εκ των πραγμάτων - να παίξετε “ρωσική ρουλέτα”.


Δυοίν θάτερον: Είτε” Ελληνικές καλένδες”, είτε “Ρωσική ρουλέτα”. Διαλέγετε και παίρνετε. Εμείς πάντως “επιμένουμε Ελληνικά”!



Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝΑ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕΡΒΙΑΣ;

===================


Να αποδοθεί καθεστώς αυτονομίας στην Μητρόπολη Μαυροβούνιου και Παραθαλασσίας προτείνει το ρωσικό Πατριαρχείο, σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει για να διευθετηθεί η εκκλησιαστική διένεξη μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου.


Ο Ρώσος επίσκοπος Ιλαρίων, ο οποίος επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, συνέστησε να εφαρμοστεί η λύση, που βρέθηκε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Συγκεκριμένα, στη συνάντησή του με τον Πατριάρχη των Σέρβων Ειρηναίο, ο Ιλαρίων πρότεινε να παραχωρηθεί από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία αυτονομία στη Μητρόπολη Μαυροβούνιου και Παραθαλασσίας για να αποφευχθούν σχισματικές τάσεις, όπως συμβαίνει σήμερα με την ανακήρυξη της αυτοαποκαλούμενης Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου.


Η λύση αυτή εφαρμόστηκε στις περιπτώσεις της Λευκορωσίας, της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και των Βαλτικών χωρών, ανέφερε ο Ρώσος επίσκοπος, επισημαίνοντας ότι σε καμιά περίπτωση αυτονομία δεν σημαίνει και αυτοκέφαλο, αφού η Μητρόπολη Μαυροβουνίου θα παραμείνει στη σύνθεση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.


Ο επίσκοπος Ιλαρίων είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και κατά την επίσκεψη του στη Σερβία και το Μαυροβούνιο δεν παρέλειπε να επισημαίνει ότι έρχεται "με τις ευλογίες του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου", επιδιώκοντας προφανώς να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην αποστολή του.


Στους κόλπους της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι προτάσεις του Ρώσου επισκόπου έγιναν δεκτές με "ιδιαίτερη ψυχρότητα", όπως συγκεκριμένα ανέφερε εκκλησιαστική πηγή στην εφημερίδα "Ντάνας" του Βελιγραδίου.


Ο Πατριάρχης των Σέρβων Ειρηναίος, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς, που συμμετείχε στη συνάντηση με το Ρώσο Επίσκοπο, εξεπλάγησαν από τις απόψεις αυτές, αναφέρει η "Ντάνας", γι' αυτό και παρελήφθησαν από στο επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσε το σερβικό Πατριαρχείο.


Καθησυχαστικά λειτούργησε το γεγονός ότι ο επίσκοπος Ιλαρίων στις συναντήσεις που είχε στο Μαυροβούνιο με τον πρωθυπουργό Ίβο Λούκσιτς τόνισε ότι το ρωσικό Πατριαρχείο δεν αναγνωρίζει την αυτοαποκαλούμενη Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου παρά μόνο τη Μητρόπολη Μαυροβούνιου και Παραθαλασσίας, που ανήκει στη σύνθεση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.



ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ,


ΑΠΕ, ΜΠΕ


No comments:

Post a Comment