Monday, July 25, 2011

ΟΙ ΚΑΤΑ ΣΑΡΚΑ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙ' ΑΥΤΟΝ



ΟΙ ΚΑΤΑ ΣΑΡΚΑ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ π. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΟΜΙΛΟΥΝ ΓΙ’ ΑΥΤΟΝ*

__________



ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ


Του κ. Πολυνείκη Θεοδωρόπουλου

=========


Σεβαστοί Πατέρες, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,


Πρώτα απ’ όλα κι εκπροσωπώντας την κατά σάρκα οικογένεια του μακαριστού π. Επιφανίου Θεοδωροπούλου, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες προς τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του ομώνυμου Δήμου, πρωτοπρεσβύτερον π. Δημήτριο Παπαχατζή, τους άλλους συνεφημερίους του καθώς και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την πρωτοβουλία τους να αφιερώσουν μία εβδομάδα στη μνήμη του π. Επιφανίου.

Όταν επικοινωνήσαμε τηλεφωνικώς με τον π. Δημήτριο, μεταξύ των άλλων μου εξέφρασε την επιθυμία να ομιλήσω για τον π. Επιφάνιο. Το δέχθηκα ευχαρίστως, παρότι θα ήτο για μένα η πρώτη φορά, και τον παρακάλεσα - εάν αυτό είναι δυνατό - το θέμα της ομιλίας μου να είναι: «Οι κατά σάρκα οικείοι του π. Επιφανίου ομιλούν γι’ αυτόν». Και έκρινα αυτό ως πιο σωστό, διότι για την ιερατική διακονία του, το συγγραφικό του έργο και την εν γένει παρουσία του στον ιερό κλήρο της πατρίδας μας θα ομιλήσουν άλλοι πολύ καταλληλότεροι από εμένα.

Και τώρα με τη βοήθεια του Θεού, τις ευχές των σεβαστών Πατέρων, τολμώ να αναφερθώ στην προσωπικότητα του ανδρός ως συγγενούς μας:


Πριν από αρκετά χρόνια, ζώντος του π. Επιφανίου, μία πνευματική αδελφή με ρώτησε: «Πολυνείκη, έχετε συνειδητοποιήσει ως οικογένεια, ποιον έχετε συγγενή σας;», εννοώντας φυσικά τον π. Επιφάνιο. Επίσης, λίγο μετά την κοίμησή του, ένας ιερομόναχος, πνευματικό του τέκνο μου υπέβαλε την ίδια σχεδόν ερώτηση: «Πολυνείκη, είχατε αντιληφθεί ως οικογένεια, ποιον αξιωθήκατε να έχετε συγγενή σας;».


Σεβαστοί Πατέρες και αγαπητοί αδελφοί, δημόσια εξομολογούμενος, σας απαντώ ειλικρινά ΟΧΙ, ή καλύτερα, ΟΧΙ στις πραγματικές του διαστάσεις. Αν και έχουν περάσει 19 χρόνια από την κοίμησή του, ακόμα προσπαθούμε να κατανοήσουμε το πραγματικό πνευματικό του ανάστημα.


(Συνεχίζεται)


_____________


* Με συναισθήματα ιδιαίτερης χαράς και τιμής φιλοξενούμε την ομιλία του κ. Πολυνείκη Θεοδωρόπουλου, αδελφού του μακαριστού Γέροντα Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου, που εξεφώνησε κατά τη διάρκεια της "εβδομάδας τιμής του Γέροντος Επιφανίου", που διοργάνωσε η ενορία του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος.

No comments:

Post a Comment