Sunday, May 15, 2011

ΒιΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ- Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΛΠΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Γ΄, Ο ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΑΝΘΡΩΠΟΣ












ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
=======

Νικ. Π. Βασιλειάδη, Η Ορθοδοξία ελπίς του κόσμου Γ΄, Ο εν Χριστώ άνθρωπος, Αδελφότης Θεολόγων “Ο Σωτήρ”, Αθήναι 2011, σσ. 303.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Κορυφαίος ορθόδοξος θεολόγος των ημερών μας ο κ. Ν. Βασιλειάδης χαίρει μεγάλης εκτίμησης από την ιεραρχία και τους πιστούς.

Εχει δεκάδες συγγραφές στο ενεργητικό του και έχει εκπονήσει ένα πολύτομο έργο ερμηνείας ολόκληρης της Παλαιάς Διαθήκης έργο μόχθου δεκαετιών το οποίο αποτελεί την πληρέστερη στα Ελληνικά ορθόδοξη ερμηνεία της Παλαιάς Διαθήκης.

Στο παρόν βιβλίο του - μια εξαιρετικά καλαίσθητη έκδοση - “Η Ορθοδοξία ελπίς του κόσμου Γ΄, Ο εν Χριστώ άνθρωπος” ο κ. Βασιλειάδης ασχολείται με δύο μεγάλα και καίρια θέματα: Τη θέση των λαικών στην Ορθόδοξη Εκκλησία και την κοινωνική δύναμη της Ορθοδοξίας στον κόσμο.

Ο κ. Βασιλειάδης δεν επιζητεί - όπως ορισμένοι προτεσταντίζοντες θεολόγοι - να διαφοροποιήσει το ρόλο των λαικών στην Εκκλησία. Αρκείται να διατυπώσει την ορθόδοξη διδασκαλία για τη θέση των λαικών. Γι’ αυτό προσπαθεί να ενεργοποιήσει στο Σώμα της Εκκλησίας τους λαικούς. Τους υπενθυμίζει τις ευθύνες τους και τους προσκαλεί να αναλάβουν τα καθήκοντά τους έναντι του Θεού και της Εκκλησίας.

“Αλίμονον αν ο λαός του Θεού χάσει την αυτοσυνειδησία του και το δυναμισμό του” αναφέρει ο καλός συγγραφέας στον εμπεριστατωμένο και πυκνό σε νοήματα πρόλογό του. Και καταλήγει “Μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία “οι καθαροί τη καρδία” βλέπουν τον Θεό και δι’ αυτών ο Θεός γίνεται ορατός στον κόσμο”.

Υπάρχουν τρία στοιχέια που εντυπωσιάζουν αναφορικά με το έργο του κ. Ν. Βασιλειάδη. Το εύρος, η ποικιλία και η ορθόδοξη διδασκαλία της προσφοράς του.

Ενας ομολογητής θεολόγος που τιμά τον εαυτό του, τη θεολογική του ιδιότητα, την αδελφότητα από την οποία προέρχεται, την ιδιαίτερα του πατρίδα Κύπρο και τη σύγχρονη ορθόδοξη θεολογία εν γένει.

No comments:

Post a Comment