Monday, May 23, 2011

ΣΥΝΕΤΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ κ. ΣΥΜΕΩΝ


ΣΥΝΕΤΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ κ. ΣΥΜΕΩΝ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=========


Ας προσέξουμε, αυτά που είπε στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών. Πραγματικά αξίζουν της προσοχής όλων μας.


Μίλησε για την πρωτοφανή κρίση, που περνά η πατρίδα μας, όχι με συνθήματα, όχι ως δημαγωγός, όχι ως πολιτικάντης, όχι για να υποδαυλίσει τα πάθη, αλλά για να πει ως επίσκοπος - όπως έχει χρέος έναντι του Χριστού και της Εκκλησίας - ορισμένες αλήθειες.


ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

_________


Ζητά μετάνοια, ζητά επιστροφή στο Χριστό, ζητά τιμωρία των υπευθύνων για τα σημερινά χάλια για να αποδοθεί δικαιοσύνη και για να παραδειγματιστούν οι επόμενες γενεές.


Προπαντός ας προσέξουμε τι λέγει ο Σεβασμιότατος για την ανάγκη να αυξήσουμε την εργατικότητά μας, την εντιμότητα και την ευθύνη μας έναντι των συνανθρώπων και της πατρίδας μας.


Είναι εύκολο να θυμόμαστε τα κακά που μας έκαναν οι Γερμανοί στην κατοχή και να ζητούμε - δικαιολογημένα - αποζημιώσεις.


Το δύσκολο - αλλά και το έντιμο - είναι να ομολογήσουμε την αλήθεια ότι εμείς είμαστε οι κατεξοχήν υπεύθυνοι για τα χάλια που μας μαστίζουν.


Δεν είναι η κυρία Μέρκελ που μας καθοδηγεί να κλέψουμε το κράτος και τους συμπολίτες μας όταν συμπληρώνουμε τη φορολογική μας δήλωση!


Ούτε το ΔΝΤ μας υπέδειξε να ζητούμε μίζες για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε ως δημόσιοι υπάλληλοι!


Ούτε η τρόικα μας συνέστησε να κομματικοποιήσουμε την υδροκέφαλη κρατική μηχανή, για να αυξήσουμε τις πελατειακές κομματικές σχέσεις.


Οφείλουμε, λοιπόν, να δούμε την αλήθεια κατάμματα γιατί μόνον έτσι θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση.


Οταν αναλάβουμε τις ευθύνες μας και αλλάξουμε μυαλά.


ΣΕΜΝΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΑ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΑ

_____________


Ας μην παραλείψουμε όμως να σημειώσουμε και το άλλο.


Ο Σεβασμιότατος Νέας Σμύρνης προσκάλεσε δύο ιεράρχες, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα, ως μέλη της Ιεράς Συνόδου, για να παραστούν στις εκδηλώσεις για την πολιούχο της Μητρόπολεως του Αγία Φωτεινή.


Δίνει έτσι το παράδειγμα, σ’ όλους τους αρχιερείς, να συμπεριφέρονται με την ίδια σεμνότητα και το ίδιο εκκλησιαστικό ήθος.


Ποιος είναι δυνατόν να έχει αντίρρηση λ.χ. να πηγαίνει ένας ή δυο αρχιερείς από πλησιόχωρες Μητροπόλεις για τα ονομαστήρια του επιχώριου επισκόπου ή για την εορτή κάποιου πολιούχου Αγίου όμορης Μητροπόλεως;


Αλλά να μαζεύονται δεκάδες αρχιερείς - από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Εκκλησίας της Ελλάδος - για να μετατρέψουν την εορτή ενός Αγίου σε πολυαρχιερατικό πανηγύρι;!!!


Αυτό άραγε έχει σχέση με το ήθος της Εκκλησίας;


"ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ"

____________


Ο Σεβασμιότατος Νέας Σμύρνης είναι άνθρωπος με βαρύτητα, με πολλή σοβαρότητα, μεγάλη οξύνοια, σπάνια σύνεση και πηγαία σεμνότητα, που αξίζει το σεβασμό όλων μας, έστω και αν δεν συμφωνούμε κατ’ ανάγκην με όλες τις θέσεις του. Διαθέτει προπαντός αυτό που έλεγε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοσπος Αθηνών Χρυσόστομος Β΄: “Χάριτι Θεού”, έλεγε, “έχω την πεφωτισμένη συντηρητικότητα που συνιστά τη δύναμη της Εκκλησίας”.


Ενώ έχει ορισμένες φιλελεύθερες απόψεις, ο Σεβασμιότατος Νέας Σμύρνης, διαθέτει αυτή την "πεφωτισμένη συντηρητικότητα", για την οποία μιλούσε ο αοίδιμος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, την οποία ο Σεβ. Νέας Σμύρνης ατυχώς απεκάλεσε, στο παρελθόν “δειλία”. Ετσι δεν προβαίνει σε φιλελεύθερες κινήσεις, επειδή στη συνείδησή του βαραίνει πάνω από όλα η έγνοια του να μη σκανδαλίζει το ποίμνιό του.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΥΜΕΩΝ: “ΟΣΟΙ ΕΦΕΡΑΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ”

=========


Όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος η Μητρόπολή μας και η πόλη της Νέας Σμύρνης εόρτασε τη μνήμη της πολιούχου και προστάτιδός μας Μεγαλομάρτυρος και ισαποστόλου αγίας Φωτεινής, την Ε’ Κυριακή από του Πάσχα, την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, όπως ονομάζεται, για φέτος 22 Μαΐου.

Στην κεντρική πλατεία της πόλεώς μας αναπέμφθηκε δέηση και ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης απηύθυνε την ακόλουθη εόρτια προσλαλιά:

«Ημέρα ευφρόσυνη και ξεχωριστή για την πόλη και την τοπική μας Εκκλησία, αγαπητοί μου αδελφοί, η σημερινή.

Η εφετινή εορτή της αγίας Φωτεινής βρίσκει την πατρίδα μας σε πολύ δύσκολη θέση· στη δίνη μιας πρωτοφανούς κρίσεως, που όμοιά της δεν αντιμετώπισε εδώ και μισόν αιώνα. Κρίση οικονομική, που στο βάθος της όμως είναι πνευματική κρίση. Κρίση ήθους. Κρίση αξιών. Κρίση νοήματος ζωής. Και η κατάσταση αυτή προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί τον διεθνή διασυρμό της χώρας και του ελληνικού ονόματός μας.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσεως τι άραγε έχει να μας προτείνει η Μεγαλομάρτυς και πολιούχος μας αγία Φωτεινή;

* Να επιστρέψουμε, αδελφοί μου, στον Χριστό μας, τον ζώντα και αληθινό Θεό. Να επιστρέψουμε όσοι Τον ξεχάσαμε· όσοι Τον εγκαταλείψαμε· όσοι χλευάζουμε την πίστη σ᾽ Αυτόν· όσοι προκλητικά βλαστημούμε το όνομά Του.

* Να θυμηθούμε και πάλι το Ευαγγέλιό Του και να ακολουθήσουμε τις εντολές Του. Να ζήσουμε την ευλογημένη χριστιανική ζωή στην οποία μας καλεί.

* Να ομονοήσουμε και να μην τρωγόμαστε μεταξύ μας. Να διδαχτούμε από την ιστορία ότι η διχόνια, τα πολιτικά πάθη, ο κομματικός φανατισμός και οι διχασμοί ζημίωσαν τον τόπο· έβλαψαν το γένος.

* Να εργαστούμε περισσότερο. Με ενθουσιασμό. Με φιλοτιμία. Με εντιμότητα. Να εργαστούμε όχι μόνο για το ατομικό μας συμφέρον, αλλά και για το κοινό καλό και για την προκοπή του τόπου.

Και να μάθουμε, επιτέλους, να λειτουργούμε ως πολίτες σε πλαίσια νομιμότητας και όχι ανομίας.

* Τέλος, όσοι ευθύνονται· όσοι έφεραν τον τόπο σ᾽ αυτό το κατάντημα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πληρώσουν! Για να ικανοποιηθεί το αίσθημα της δικαιοσύνης. Για να παραδειγματίσουμε τα παιδιά μας. Τους το οφείλουμε.



ΠΗΓΗ:


Εκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment