Tuesday, May 24, 2011

ΒΑΖΟΥΜΕ "ΚΑΛΟ ΛΟΓΙΣΜΟ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ


ΒΑΖΟΥΜΕ "ΚΑΛΟ ΛΟΓΙΣΜΟ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==============


Το Πατριαρχείο της Σερβίας αποφάσισε να αναβάλει τον χωρισμό της επισκοπής Ράσκας επ’ αόριστον.


Προσεύχομαι η πρόταση για διαμελισμό της Μητρόπολης σημαίνει ότι οι Σέρβοι ιεράρχες προσπαθούν να αφήσουν περιθώριο για να τακτοποιηθεί η κανονική παρουσία των επισκόπων Αρτεμίου και Θεοδοσίου.


Τολμώ να πιστέψω ότι η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Σερβίας δεν θα αφορίσει - όπως απειλούσε ο Μακαριότατος Σερβίας κ. Ειρηναίος - τον Σεβ. κ. Αρτέμιο και τους οπαδούς του, αλλά ότι προσπαθεί να βρει συνολική λύση του προβλήματος για να ειρηνεύσει η Εκκλησία της Σερβίας.


Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα προσκληθεί ο Πάπας στη Σερβία. ΜΟΝΟΝ ζημιά θα προξενηθεί, αν προσκληθεί ο ποντίφηκας, και μάλιστα με τον τρόπο που ανακοινώθηκε ότι θα προσκληθεί ώστε όλοι οι Ορθόδοξοι Πρωθιεράρχες να εξαναγκαστούν να συμπροσευχηθούν από κοινού με τον αρχηγό του Βατικανού.


ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ

_________


Δεν έχω φυσικά πληροφορίες. Πολλώ μάλλον δεν γνωρίζω προθέσεις. Προσπαθώ να αποκρυπτογραφήσω διαλογισμούς και καρδίες από την ανακοίνωση του Πατριαρχείου της Σερβίας. Απλά κάνω εικασίες, από το ανακοινωθέν της Συνόδου, και προσεύχομαι να βρεθεί τρόπος να αρθούν οι εκθρονίσεις, οι καθαιρέσεις, οι πήξεις παράνομων θυσιαστηρίων, η αντικανονική φυγή από τα μοναστήρια και να επανέλθει η κανονική τάξη.


Δεν μπορούμε να κάνουμε δυστυχώς τίποτα περισσότερο - εκτός από το να εκφράζουμε την πικρία και τη βαθύτατη απογοήτευσή μας για το δράμα της αδελφής ομόδοξης Εκκλησίας και να τολμούμε να ψελλίσουμε δυο λόγια προσευχής.


ΟΛΟΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

_____________


Οσοι εμπλέκονται στο δράμα της Εκκλησίας της Σερβίας παρακαλούμε να δείξουν την κατά Θεόν στάση και εκ μέρους του Πατριαρχείου και εκ μέρους του Σεβ. κ. Αρτέμιου και των οπαδών του.


Οσοι έχουν το κύρος να επηρεάσουν τη μια ή την άλλη πλευρά, ας μην ορρωδήσουν - έστω και κατά το ελάχιστον - να πράξουν το καθήκον τους.


Για όνομα του Θεού! Για κανένα λόγο δεν πρέπει να κινδυνεύσει η ενότητα της Εκκλησίας της Σερβίας.


Ελεγε ο μακαριστός Αγιος Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος:


“Τα μεγαλύτερα δόγματα της πίστης μας είναι το δόγμα της ενότητας της Εκκλησίας και το δόγμα της “Οικονομίας”. Το Ευαγγέλιο και οι Κανόνες υπάρχουν μόνον για ένα λόγο! Για να “οικονομούν” τη σωτηρία του ανθρώπου”.


ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ ΜΑΣ

__________


Δεν χρειάζονται μαθήματα θεολογίας από μας - ούτε από κανένα άλλο - οι σημερινοί επίσκοποι της Εκκλησίας της Σερβίας.


Μακάρι να είχαν του ίδιου θεολογικού βεληνεκούς ιεράρχες και οι υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες.


Ταπεινοί και ανάξιοι μαθητές τους υπήρξαμε γενεές Ελλήνων θεολόγων.


Αυτοί μας μετέφρασαν στα Ελληνικά τους θησαυρούς του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς. Αυτοί μας έδειξαν με τις πατερικές ομιλίες τους και το ασκητικό τους ήθος ένα άλλο τρόπο θεολογικής σκέψης και ζωής. Τώρα δεν τους ζητούμε τίποτα περισσότερο από το να μας δείξουν έμπρακτα ότι αυτά που μας έμαθαν τα βάζουν σε πράξη και οι ίδιοι.


Τώρα που το κινδυνευόμενον είναι αυτή αύτη η ενότητα της Αγιοσαββικής Εκκλησίας ας κάνουν όλοι αυτό που πρέπει. Και ο Μακαριότατος κ. Ειρηναίος και η περί αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Σερβίας, αλλά και ο Σεβ. κ. Αρτέμιος και οι οπαδοί του.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΒΑΛΕ ΦΡΕΝΟ ΣΤΟ ΧΩΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΡΑΣΚΑΣ

=========

Η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες να αναβάλει τον χωρισμό της Ιεράς Επισκοπής Ράσκας και Πριζρένης, για αόριστο χρονικό διάστημα.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να χωριστεί η Επισκοπή Ράσκας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου Σεβ. Μητροπολίτης Μπάτσκας κ. Ειρηναίος (Μπούλοβιτς).

Επίσης ο κ. Ειρηναίος, τόνισε ότι «όταν θα πληρούνται οι προυποθέσεις που απαιτούνται για την καλύτερη πνευματική φροντίδα των Ορθοδόξων Σέρβων σ΄ αυτές τις περιοχές, τότε θα μπορούν να δημιουργηθούν δύο Επισκοπές».


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment