Saturday, May 14, 2011

ΦΤΑΙΩ ΠΟΥ ΤΑ ΡΙΧΝΩ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ;





ΦΤΑΙΩ ΠΟΥ ΤΑ ΡΙΧΝΩ

ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============


Το παιδί μίλησε! Και τα ξανάκανε θάλασσα. Οσο περισσότερο μιλά τόσο περισσότερο κουμπώνει τους πιστούς. Αναφέρομαι στο “golden boy” της Ρωσικής Εκκλησίας! Το Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, που προκαλεί καθημερινά τους πιστούς με το εκκοσμικευμένο του φρόνημα, την αντιπαραδοσιακή του εμφάνιση, τον εθνοφυλετικό του οίστρο αλλά και το μετά δυσκολίας αποκρυβόμενο συγκρητιστικό του φρόνημα.


ΚΟΙΝΟ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ

__________


Τελικά οι ακαθαίρετοι πύργοι της Ορθοδοξίας της λεγόμενης “Τρίτης Ρώμης” ή “Αγίας Ρωσίας”, όπως αποκαλείται σήμερα, ενώ κάνουν το δύσκολο στους Παπικούς για τη συνάντηση του Πάπα με τον Πατριάρχη της Ρωσίας (μέχρις ότου ξεκαθαρίσουν τις διαφορές τους με το Βατικανό για τη δράση της Ουνίας), έχουν εγκαινιάσει ένα συνεχές πρόγραμμα ποιμαντικής συνεργασίας με τους αιρετικούς (Παπικούς και Ευαγγελικούς) για την από κοινού αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος και άλλων κοινωνικών προβλημάτων της Ρωσικής κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα.


Πριν λίγες μέρες έγινε το κοινό συνέδριο Ορθοδόξων και Παπικών για τα γηρατειά, υπό την αιγίδα της κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου στη Ρώμη, με την παρουσία πολυπληθούς αντιπροσωπείας από το Ρωσικό Πατριαρχείο.


Τώρα μαθαίνουμε ότι κοινή επιτροπή Παπικών, Ευαγγελικών και Ορθοδόξων θα εργάζεται από κοινού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ρωσικής κοινωνίας και μάλιστα του δημογραφικού προβλήματος.


Ο ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ

_______


Οντως! Είναι πολύ πειστικοί οι Ρώσοι όταν υποσκάπτουν τα οικουμενιστικά σχέδια των Φαναριωτών! Ούτε λόγος να γίνεται ότι η “ορθόδοξη” στάση τους υπαγορεύεται από εθνοφυλετικά κριτήρια και μόνον και συνιστά προσπάθεια αναβάθμισης της Εκκλησίας της Ρωσίας στα “πρωτεία” της Εκκλησίας.


Σε κάθε περίπτωση ο καλός Θεός - και μέσα από τις μη κατά Θεόν εθνοφυλετικές επιδιώξεις του Πατριαρχείου Ρωσίας - παρέπεμψε στις “Ελληνικές καλένδες” την ευόδωση του διαλόγου Ορθοδόξων και Παπικών.


“ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ”

__________


«Ο σύγχρονος μαζικός πολιτισμός είναι φανερά εχθρικός προς τις χριστιανικές αξίες, διότι στη βάση του έγκειται η λατρεία της επιτυχίας, της κατανάλωσης, της απεριόριστης απολαύσεως και ηδονών, η οποία καλλιεργεί στον άνθρωπο και μάλιστα νέο, ένα εγωισμό και ακολασία», ανέφερε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων.


Και γιατί χρειάζονται τα συνέδρια με τους αιρετικούς ή η προσπάθεια να ενσταλάξουμε “θετικές αξίες” μέσω της τέχνης στους νέους για να υπερβούμε αυτό το πρόβλημα Σεβασμιότατε;


Καταρχήν για ποιες αξίες μιλάτε; Υπάρχει - καλύτερα είναι δυνατόν να υπάρξει - χριστιανική αξία άλλη εκτός από το Χριστό; Μιλάτε με το πνεύμα του Ευαγγελίου, Σεβασμιότατε, ή με γνώμονα τη φιλοσοφία του Γερμανικού ιδεαλισμού; Και ύστερα πού τις βρήκατε αυτές τις “θετικές αξίες”; “Positive values” και “positive messages”; Σαν πολύ στην ψυχανάλυση και στο μεταμοντερνισμό δεν το ρίξατε Αγιε Βολοκολάμσκ;


ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΙΣΜΟΣ, ΣΛΑΒΟΦΙΛΙΑ, ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΣ

_______________


Γνωρίζαμε από καιρό ότι η ρωσική θεολογία του Χομιακώφ και των Σλαβόφιλων είχε βαθύτατα επηρεαστεί από το σχολαστικισμό και μιλούσε υποτιμητικά για την θεολογία των Αγίων Πατέρων. Ηταν οι πρώτοι, άλλωστε, που μίλησαν για την ανάγκη δημιουργίας “μεταπατερικής” θεολογίας, αλλά αγνοούσαμε το εύρος των επιδράσεων του μεταμοντερνισμού (μιας καθαρά αντιχριστιανικής φιλοσοφίας) στην ιντελιτζένσια της σύγχρονης Ρωσικής Εκκλησίας.


Ιδού όμως ότι επέπρωτο να το ακούσουμε κι αυτό. Ιδού ποιοι είναι οι καρποί των σπουδών στην Εσπερία. Ο Σεβασμιότατος Βολοκολάμσκ έκανε λαμπρές ακαδημαικές σπουδές στη Δύση, οι οποίες τον οδήγησαν στην πλάνη ότι ο Αγιος Ισαάκ ο Σύρος εκφράζει νεστοριανικές δοξασίες και τώρα διαπιστώνουμε ότι υιοθέτησε, όχι μόνον τις ιδέες του Γερμανικού ιδεαλισμού, αλλά και του μεταμοντερνισμού.


ΠΟΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΚΠΕΜΠΕΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ;

_________


Ο Σεβασμιότατος μίλησε για την ανάγκη η Εκκλησία να εκπέμπει το φως του Ευαγγελίου και όχι τα ιδανικά της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας.


Καταρχήν γιατί χρειάζονται τα κοινά ποιμαντικά συνέδρια με τους Παπικούς και τους Ευαγγελικούς για να καταγλαίσει η Εκκλησία τον κόσμο με το φως του Χριστού;


Και ύστερα πώς μεταδίδει στους πιστούς η ηγεσία της Ρωσικής Εκκλησίας (ο Μακαριότατος Ρωσίας και ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ) αυτό το πνεύμα της ασκητικής λιτότητας του Ευαγγελίου στο οποίο αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ;


ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΥΡΙΛΛΟΥ
_______________


Πώς εκπέμπει αυτό το φως της χριστιανικής λιτότητας ένας ορθόδοξος Πατριάρχης που διαθέτει γραφείο στο Κρεμλίνο, δίπλα στο προεδρικό γραφείο, που έχει στη διάθεσή του 27 Πατριαρχικά μέγαρα, επαύλεις, θερινές κατοικίες και ντάτσες; Πώς πείθει τους νέους για το φως του Ευαγγελίου όταν εξευτελίζεται με τα σουλατσαρίσματα στα αποδυτήρια των γηπέδων, στις κερκίδες των αγώνων του hockey, στο χορτοτάπητα των πρωταθλητριών ομάδων και με την καθημερινή διατροφή με μαύρο χαβιάρι;


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝ

_________


Πώς εκπέμπει αυτό το φως τη ασκητικής λιτότητας και όχι της πιο προχωρημένης εκκοσμίκευσης ο υπεύθυνος του τμήματος των επί των εξωτερικών υποθέσεων του Πατριαρχείου Ρωσίας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ με τη φρεσκοξυρισμένη του αντιπαραδοσιακή εμφάνιση, που νυχτοξημερώνεται στα μέγαρα της μουσικής, που χαραμίζει τα 2/3 της ζωής του στα αεροδρόμια για να συναντήσει τους άρχοντες του αιώνος τούτου, στα μέγαρα της χλιδής και στα ανάκτορα των ηγεμόνων;


ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

_________


Αραγε, Σεβασμιότατε Βολοκολάμσκ, ο Αγιος Σεραφείμ του Σαρώφ, ο Αγιος Ιωάννης της Κροστάνδης και οι στάρετς της Οπτινα διοργάνωναν κοινά ποιμαντικά συνέδρια με τους κάθε λογής αιρετικούς για να αντιμετωπίσουν τα κοινωνικά προβλήματα ή αγωνίστηκαν να αγιάσουν και με την αγιότητα τους να βοηθήσουν κάθε ψυχή που έτρεχε κοντά τους για να σωθεί;


ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΤΩΝ ΜΙΣΣΙΣΟΝΑΡΙΩΝ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΩΝ

___________


Αραγε εργάζονταν όπως οι μισσιονάριοι του Προτεσταντισμού και του Βατικανού; Προσπαθούσαν να ενσταλάξουν “χριστιανικές” και “θετικές αξίες” μέσω της τέχνης ή μεταμόρφωναν ψυχές με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος οι οποίες αργότερα απέδιδαν καρπούς της κατά Θεόν μεταμόρφωσής τους στην τέχνη, στην οικογένεια, στον κλήρο και στην κοινωνία;


Φταίω, λοιπόν, πατέρες και αδελφοί, που τα ρίχνω στον Σεβασμιότατο Βολοκολάμσκ για το κοσμικό του φρόνημα, τις βλασφημίες του για τον Αγιο Ισαάκ το Σύρο, το συγκρητιστικό του φρόνημα και τον εθνοφυλετικό του οίστρο;


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝ! “Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΙΚΟΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ”

======


Άρχισαν σήμερα οι εργασίες Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011 της Συνεδρίας της Ολομέλειας της Χριστιανικής Διομολογιακής Επιτροπής των χωρών της Κοινοπολιτείας των ανεξαρτήτων κρατών και της Βαλτικής (ΧΔΕ), η οποία ασχολήθηκε με θέμα «Βλέμμα στο μέλλον: ανθρώπινο κεφάλαιο. Οι τρόποι αντιμετωπίσεως της δημογραφικής κρίσεως».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν συμπρόεδροι: Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος της επισκοπής της Παναγίας στη Μόσχα Πάολο Πέτσι, ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ της Ένωσης των ευαγγελικών χριστιανών βαπτιστών της Ρωσίας κ. Β. Βλασένκο.

Επίσης παρέστησαν ο αντιπρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Ηγούμενος Φιλάρετος Μπουλέκωφ, η ηγεσία των χριστιανικών Εκκλησιών των χωρών ΚΑΚ, πολιτειακοί και επιστημονικοί παράγοντες, εμπειρογνώμονες.

Καλωσορίζοντας τους παρόντες στους χώρους της Ρωμαιοκαθολικής αρχιεπισκοπής της Παναγίας στη Μόσχα ο Αρχιεπίσκοπος Πάολο Πέτσι επεσήμανε την επικαιρότητα του θέματος.

Υπενθύμισε ότι στη Διάσκεψη της Επιτροπής, στις 4 Μαρτίου 2011, στο Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας αποφασίσθηκαν τακτικές συναντήσεις με θέμα τη δημογραφική κρίση.

«Σήμερα συνεχίζουμε τη δουλειά που αρχίσαμε, εμμένοντας στην ελπίδα για το ότι το κοινό αυτό έργο θα είναι μια ευλογημένη και σπουδαία συμβολή στην επίλυση των ζητημάτων, από την έγκυρη και μετρημένη διευθέτηση των οποίων εξαρτάται, χωρίς υπερβολή, η υλική και η πνευματική ευημερία των επερχομένων γενεών των κατοίκων των χωρών μας και όλης της ανθρωπότητας».

Να αναφερθεί, ότι την κύρια ομιλία παρουσίασε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ τόνισε, ότι ο «σύγχρονος μαζικός πολιτισμός φανερά εχθρικός προς τις χριστιανικές αξίες, διότι στη βάση του έγκειται η λατρεία της επιτυχίας, της κατανάλωσης, της απεριόριστης απολαύσεως και ηδονών, η οποία καλλιεργεί στον άνθρωπο και μάλιστα νέο, ένα εγωισμό και ακολασία».

«Πρέπει να μάθουμε να αποδίδουμε το μήνυμα του «θετικού» στη γλώσσα του σύγχρονου πολιτισμού», επεσήμανε ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Επίσης, πρόσθεσε: «Είναι ανάγκη από τη διατύπωση των θετικών αξιών όχι ως θεωρητικών αφηρημένων κατηγοριών αλλά από την εμφύτευση αυτών στη γλώσσα της τέχνης, του κινηματογράφου, της μουσικής και της ζωγραφικής».

«Μια τέτοια άμεση αφήγηση για τις θετικές αξίες δε μπορεί μόνο να τις αποκαταστήσει αλλά και να καταστήσει την αφομοίωσή τους εύκολη και να τους προσδώσει ζωτικό και υπαρξιακό χαρακτήρα», συμπλήρωσε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό πρακτορείο ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment