Wednesday, April 13, 2011

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ


ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ


Του ΠαναγιώτηΤελεβάντου

===============


Αρχίζουμε από σήμερα τη δημοσίευση των ποιημάτων της ποιητικής συλλογής “Ακαμαντίς” του Κύπριου ποιητή κ. Βασίλη Χαραλάμπους, αντίτυπο της οποίας βρίσκει κανείς στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσσου στην Ουάσιγκτον.


Η ποιητικη συλλογή “Ακαμαντίς” πήρε το βραβείο του “Κυπριακού Συνδέσμου παιδικού και νεανικού βιβλίου”, που υπάγεται στην πολιτιστική υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας ως νεανική συλλογή. Η συλλογή αυτή βραβεύθηκε επίσης από την ένωση λογοτεχνών συγγραφέων Ευρώπης και της απονεμήθηκε κάποια βράβευση από τη Γερμανία.


Ομολογώ ότι με ξάφνιασε ανέλπιστα η ύπαρξη ενός άγνωστου συμπατριώτη μου με τόσο γνήσιο ποιητικό ταλέντο και με τόση αγάπη προς την Ελληνική πατρίδα, τη σκλαβωμένη Κύπρο και την Ορθόδοξη πίστη μας.


Πρόκειται για θαυμάσια ποιητική συλλογή. Ο λεξιλογικός πλούτος, η δωρική λιτότητα, η πρωτοτυπία των εικόνων, η δύναμη της σκέψης, ο πηγαίος λυρισμός, η αγάπη προς την πατρίδα, η ορθόδοξη πίστη όλα συνταιριάζονται σε ένα ωραίο σύνολο, που ανοίγει ένα ευρύχωρο παράθυρο στον ουρανό της σκέψης του ποιητή, που τραγουδά με πάθος λυρικό και ευαισθησία σπάνια τους καυμούς της Ρωμηοσύνης.


Προτάσσω τον κατατοπιστικό και τόσο περιεκτικό πρόλογο του ποιητή και στη συνέχεια παραθέτω το πρώτο ποίημα.


Ενα μικρό σχόλιο στον πρόλογο του κ. Χαραλάμπους για την ώρα.


Την ιδέα ότι “η ομορφιά είναι η αλήθεια” δεν είναι μόνον ο κορυφαίος Ρώσος πεζογράφος Φιοντόρ Ντοστογιέφκι που την έχει διατυπώσει αλλά και άλλα μεγάλα πνεύματα της ανθρωπότητας.


Από διάλεξη που έδωσε στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, πληροφορήθηκα ότι ο πρώτος, που διατύπωσε αυτή την άποψη, ήταν ο Ιερός Χρυσόστομος. Μεταφέρω τα ακριβή λόγια του Σεβασμιότατου για την άποψη του Ιερού Χρυσοστόμου ότι “truth is a matter of aesthetics”.


Εκτός όμως των κορυφαίων αυτών συγγραφέων ο πιο σημαντικός ίσως λυρικός ποιητής της Αγγλικής γλώσσας, ο φιλέλληνας John Keats (1795-1821), στο αριστούργημά του “Ode on a Grecian Urn” (“Ωδή σε Ελληνικό αμφορέα”), έγραψε τους υπέροχους καταληκτικούς στίχους (49-50)


“Beauty is truth, truth beauty,—that is all

Ye know on earth, and all ye need to know.”


Παραθέτουμε στη συνέχεια τον πρόλογο και το ποίημα του κ. Βασίλη Χαραλάμπους “Μήπως δεν μας γνωρίζεις Πενταδάχτυλέ μου;”


*****

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

___________

Ο μεγάλος μας ποιητής Γιώργος Σεφέρης έχει πεί ότι “Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα.”. Αν ταυτίσουμε τούτη την ανθρώπινη ανάσα με τη έγνοια και τον καημό για το καλό έχει απόλυτο δίκαιο. Όταν αποπειραθεί κάποιος να ασχοληθεί με κάποιο είδος τέχνης ίσως δοκιμάσει τον πειρασμό της “Τέχνης για την Τέχνη”. Στις μέρες μας, όπου η ποικιλόμορφη ασχήμια έχει παρεισφρύσει σε κάθε είδος τέχνης, καθίσταται επίκαιρος ο λόγος του πολύ μεγάλου Ντοστογέφσκυ “Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο” πιστεύω δεν είναι απλά ένας λογοτεχνικός λόγος αλλά κανών ζωής.

Βασίλης Χαραλάμπους


*****

ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΕ ΜΟΥ;



Του Βασίλη Χαραλάμπους


=======


Δεν είναι φτιαγμένος

ο γέρο-Πενταδάκτυλος

από χώμα και βράχια

είναι το ίδιο φτιαγμένος

όπως η Επτάλοφος και τ’ Αϊβαλί.

Στα βραχολάγκαδα του

δεν ξενίζονται πια τ’ αητοπούλια

μήτε τα κυκλάμινα

που πηγαινοέρχονται στη λεύτερη γη.

Ξενίζονται μονάχα

οι αλειτούργητες εκκλησιές

κι οι πατρώες εστίες

του Καραβά και της Κερύνειας

που καρτερούν στο έβγα της λευτεριάς.

Κι’ η ηχώ στον βράχο του

δεν αντηχά στη λεύτερη γη

μόνο χώνεται βαθιά

στα λαγκάδια και τ’ ακροβράχια του

και περιμένει.

Κι’ όσο περνούν τα χρόνια

δοκιμάζουμε την πίκρα της επιστροφής

μήπως δεν μας γνωρίσεις Πενταδάκτυλέ μου.

(Από τη συλλογή "Ακαμαντίς")

No comments:

Post a Comment