Friday, April 22, 2011

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ, Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΑΛΑΓΚΑΣΙ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

=======


Μητροπολίτου Προικοννήσου Ιωσήφ, Νεκτάριος, Ο Απόστολος των Μαλαγκάσι, Αθήνα 2010, σσ. 64.



Καλαίσθητη έκδοση. Κοσμείται με πλήθος φωτογραφίες του αείμνηστου επισκόπου Μαδαγασκάρης Νεκταρίου.


Δεν είναι η πρώτη φορά που διάβασα τα δύο άρθρα που έγραψε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ για τον εν Αγίοις αυλιζόμενο επίσκοπο Μαδαγασκάρης Νεκτάριο.


Αλλά όμως είναι σαν να τα διάβασα για πρώτη φορά. Με την ίδια συγκίνηση και με τον ίδιο βαθύ συγκλονισμό ψυχής.


Ο Σεβασμιότατος Προικοννήσου είναι ένας προικισμένος άνθρωπος με αξιόλογο λογοτεχνικό τάλαντο. Τα κηρύγματά του είναι πάντοτε ουσιαστικά και τα γραπτά του γεμάτα δύναμη και ζωντάνια. Ξέρει να γράψει, ξέρει να μιλήσει, ξέρει να ζωγραφίσει με ζωηρές πινελιές αυτό που ιστορεί.


Το ολιγοσέλιδο βιβλίο του, για τον επίσκοπο του Θεού Νεκτάριο, περιλαμβάνει τα δύο άρθρα του Σεβασμιότατου κ. Ιωσήφ και άλλα κείμενα της μεταξύ των δύο επισκόπων αλληλογραφίας, καθώς επίσης και το χειροτονητήριο λόγο του αείμνηστου αγίου αρχιερέα.


Δύσκολο να γράψω βιβλιοπαρουσίαση για τον αείμνηστο άγιο Αρχιερέα Νεκτάριο - και μάλιστα για ένα τόσο καλογραμμένο βιβλίο - χωρίς να φορτιστώ συναισθηματικά.


Ευχαριστώ θερμά τον Αγιο Προικοννήσου, για τη χαρά που μας έδωσε με το υπέροχο αυτό βιβλίο, καθώς επίσης την οικογένεια του π. Ευέλθοντος και Ανδρούλας Χαραλάμπους, για την ευγενή χορηγία τους με την οποία κατέστη δυνατή η έκδοση. Χωρίς αμφιβολία το καλύτερο μνημόσυνο του χαμένου παιδιού τους Χριστοφόρου, ενός λαμπρού και αγωνιστή νέου, που ο Χριστός τον αγάπησε πολύ και τον ανήρπασεν αφ’ ημών πρόωρα και απροσδόκητα, όπως τον Αγιο του Θεού θεράποντα Νεκτάριο, τον Απόστολο των Μαλαγκάσι.

No comments:

Post a Comment