Thursday, April 21, 2011

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - Ο ΟΣΙΟΣ ΓΕΡΩΝ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ, Η ΑΓΑΠΩΣΑ ΚΑΡΔΙΑ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

======


Μοναχής Αικατερίνης - Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Οσίου Εφραίμ του Σύρου - Κονταριωτίσσης Κατερίνης, Ο Οσιος Γέρων Πορφύριος, Η αγαπώσα καρδία, Εκδόσεις Εφραιμιάς, Ιεράς Γυναικείας Κοινοβιακής Μονής Οσίου Εφραίμ του Σύρου, Κονταριώτισσα - Κατερίνης 2008, σσ. 357.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============


Ευχαριστούμε θερμά την Αγία Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, η οποία με γλαφυρό τρόπο καταθέτει την εν Χριστώ εμπειρία της για τον Αγιο του Θεού θεράποντα π. Πορφύριο.


Η οσιολογιότατη Μοναχή Αικατερίνη αρχίζει με μια προσωπική της αναφορά της γνωριμίας της με τον αείμνηστο Γέροντα.


Στη συνέχεια ιστορεί το βίο του και ακολούθως αναπτύσσει κατά πλάτος τη θεοφώτιστη διδασκαλία, την προσωπικότητα, τα χαρίσματα που του έδωσε ο Χριστός καθώς επίσης συγκλονιστικά περιστατικά της ζωής του π. Πορφυρίου που φανερώνουν το ύψος της αγιότητας που έφτασε.


Η Αγία Καθηγουμένη Αικατερίνη υπήρξε πνευματικό τέκνο του αείμνηστου Γέροντα Πορφύριου. Την καθοδηγούσε πνευματικά για δεκαετίες και την ίδια αλλά και την αδελφότητα της οποίας προίσταται. Ως εκ τούτου γνώρισε το Γέροντα από κοντά και καταγράφει από προσωπική εμπειρία την αγιότητά του.


Η καταγραφή της εμπειρίας των ανθρώπων, που έζησαν από κοντά τον Αγιο Γέροντα, είναι πολύ σημαντική επειδή - στη συνείδηση των πιστών - ο π. Πορφύριος - όπως και ο π. Παίσιος - υπήρξαν για εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς που πρόστρεχαν κοντά τους αληθινή φανέρωση του Θεού στις μέρες μας.


Ευχαριστούμε θερμά την Αγία Καθηγουμένη για τη χαρά, που μας ενέπλησε με την ανάγνωση του λίαν ψυχυχωφελούς βιβλίου της, το οποίο - όπως και άλλα βιβλία που γράφτηκαν για τον Γέροντα - θα αποτελέσουν πολυτιμότατο βοήθημα και πηγή πληροφοριών για τον μελλοντικό συγγραφέα του έργου που θα καθιερωθεί στη συνείδηση της Εκκλησίας ως το απόσταγμα της εμπειρίας των πνευματικών τέκνων του μακαριστού Γέροντα.


Το έργο προλογίζει ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με πολύ θερμό πρόλογο στον οποίο καταγράφει με πολύ σεβασμό την αγάπη του προς τον αείμνηστο Γέροντα Πορφύριο.


Πολύ καλαίσθητη έκδοση που κοσμείται με πολλές έγχρωμες και μαυρόαπρες φωτογραφίες.



No comments:

Post a Comment