Friday, April 29, 2011

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ, ΛΟΙΔΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΛΚΗ


ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ, ΛΟΙΔΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ

ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΛΚΗ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=========


Καθαρή κοροιδία εκ μέρους του Τούρκου υπουργού Επικρατείας, ο οποίος κυνικότατα εξηγεί ότι αν η Τουρκία δεν πάρει τα πάντα από την Ελλάδα από τη Θράκη μέχρι την Αττική και από την Κάλυμνο μέχρι το Πασά - λιμάνι και τα Τουρκοβούνια, δεν πρόκειται να κάνει απολύτως τίποτε με τη Σχολή της Χάλκης, όσο και αν τον πιέζουν ανοιχτά οι ΗΠΑ αλλά και η Ευρωπαική Ενωση σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο.


Αλλά γιατί να μη μας κοροιδεύει; Αφού εμείς οι ίδιοι ευνουχίσαμε το μόνο όπλο που είχαμε για να πετύχουμε αυτό που θέλαμε από τους Τούρκους. Η Τουρκία έχει πάρει από μας το ελεύθερο να προχωρήσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ενωμένη Ευρώπη, ενώ τα στρατεύματα κατοχής κατέχουν το 37% της Κύπρου και ενώ η τύχη των εγκλωβισμένων γίνεται όση η ημέρα και χειρότερη.


Την ίδια ώρα τα πολεμικά αεροπλάνα και τα πολεμικά σκάφη της Τουρκίας αυλακώνουν τους Ελληνικούς ουρανούς και τις Ελληνικές θάλασσες και παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία μας.


Και εμείς; Δεν τολμούμε καν όχι να επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη αλλά ούτε και να διακηρύξουμε την Ελληνκή ΑΟΖ και πρωτοστατούμε ταυτόχρονα στην ανεμπόδιστη προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ενωμένη Ευρώπη.


Με αυτά τα δεδομένα οι Τούρκοι έχουν το ελεύθερο να δείχνουν το αληθινό τους πρόσωπο. Το πρόσωπο της Μέδουσας που κρύβουν πίσω από Ανατολίτικες διπλωματίες.


Πόσο συγκινούνται οι Τούρκοι από την επίδειξη καλής θέλησης εκ μέρους της Κύπρου και της Ελλάδας; Οσο πολύ συγκινείται ο κ. Γ. Παπανδρέου επειδή ο κ. Πανώτης έκανε φιλότιμη ερευνητική προσπάθεια και έφερε στο φως, σε πρόσφατο αξιόλογο άρθρο του, πόσα χρωστά στην Εκκλησία η οικογένεια Παπανδρέου.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****



ΕΓΚΕΜΕΝ ΜΠΑΓΙΣ: “ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΜΙΑ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΛΚΗ”

========


Τον Ιερό Ναό της Αγίας Ευφημίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επισκέφθηκε ο Υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς, όπου παρακολούθησε και λίγο από την λειτουργία.

Ο Υπουργός Επικρατείας μιλώντας στον πρόεδρο του ιδρύματος της Εκκλησίας κ. Γεώργιο Στεφανόπουλο και άλλους, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «στην Τουρκία υπάρχει ένα κλίμα μέσα στο οποίο σέβεται ο καθένας τις αξίες του άλλου».

Επίσης, αναφέρθηκε και στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, τονίζοντας ότι «υπάρχουν βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα και από την Τουρκία και από την Ελλάδα».

Κατά την έξοδο του από την Εκκλησία, δέχθηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους σχετικά με την επαναλειτουργία της Χάλκης.

«Στη Τουρκία σήμερα έχουμε περίπου 2.800 Ρωμιούς πολίτες μας. Οι πολίτες αυτοί έχουν ανάγκη από θρησκευτικούς λειτουργούς θεολογικά καταρτισμένους. Έχουν ανάγκη από εκπαιδευμένους θρησκευτικούς λειτουργούς για να βαφτίζουν τα παιδιά όταν γεννιούνται και για να κάνουν τις κηδείες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία τόνισε: «Σε κάθε συγκέντρωση τίθεται το θέμα να ανοίξει μια Θεολογική Σχολή στην Τουρκία και ειδικότερα η δραστηριοποιούμενη για πολλά χρόνια παλιότερα θεολογική σχολή της Χάλκης. Το θέμα αυτό το μελετάμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν έκλεισε ούτε με απόφαση της δικής μας διακυβέρνησης ούτε με κάποια από τις παλιότερες. Η σχολή έκλεισε με απόφαση δικαστηρίου.»

Ο Υπουργός Επικρατείας, επεσήμανε ότι υπάρχει διάλογος, υπογραμμίζοντας: «Εργαζόμαστε για την ανεύρεση μις φόρμουλας που θα μπορέσει να παράσχει στους Ρωμιούς πολίτες μας θρησκευτικούς λειτουργούς που θα εκπληρώνουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και θα ηγούνται στις λειτουργίες τους. Γι’ αυτό βρισκόμαστε σε επαφή με το πατριαρχείο και άλλους φορείς».

Σε άλλο σημείο ο κ. Μπαγίς, ρίχνει το μπαλάκι με διπλωματικό τρόπο και στην Ελλάδα, τονίζοντας, ότι «όταν στην Αθήνα δεν υπάρχει ούτε ένα νεκροταφείο και ούτε ένα τζαμί για τους Μουσουλμάνους, το να το θέσουμε εμείς αυτό ως προϋπόθεση δεν θα ήταν μια σωστή προσέγγιση. Για αυτό εμείς δεν κάνουμε λόγο για "αμοιβαιότητα". Φυσικά όμως πιστεύουμε πως τα ταυτόχρονα βήματα καλής θέλησης, και από τις δύο κυβερνήσεις θα συμβάλλουν στην δημιουργία μιας πολύ διαφορετικής ατμόσφαιρας, ανάμεσα στις δύο χώρες.»

ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment