Wednesday, April 27, 2011

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΣΕ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΠΛΑΙΣΙΑ


Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ ΤΟ 1013 ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΘΡΟΝΟΣ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==============


Δεν είναι καθόλου νωρίς να συζητείται το θέμα της επίσκεψης του Παναγιότατου στην Τσεχία το 2013. Οπως συζητούμε το θέμα της επίσκεψης του Πάπα στη Σερβία το 2013, με την ευκαιρία του Ιωβηλαίου για την έκδοση του Διατάγματος των Μεδιολάνων στη Νύσσα το 313, έτσι είναι σκόπιμο να συζητούμε και την επίσκεψη του Πατριάρχη μας το 2013 στην Τσεχία.


Τα γεγονότα βεβαίως αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Η αναδιάταξη των δυνάμεων είναι συνεχής αλλά ας μη γελιόμαστε. Ούτε του Βατικανού, ούτε της Μόσχας, ούτε του Οικουμενικού Πατριαρχείου τα μόνιμα και σταθερά συμφέροντα διαφοροποιούνται ποσώς.


Αν (επαναλαμβάνουμε ΑΝ) αληθεύουν οι πληροφορίες της δραματικής αλλαγής της στάσης της Ρωσίας για τα εν Σερβία διαδραματιζόμενα, απλά επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά, σε πόσα πολλά ταμπλώ παίζει το Πατριαρχείο Ρωσίας για να εδραιώσει τη λεγόμενη “Τρίτη Ρώμη” ή “Αγία Ρωσία”.


Ποιος ξέρει; Οπως ο καλός Θεός μέσω του ρωσικού εθνοφυλετισμού έβαλε ωρολογιακή βόμβα και ανατίναξε στον αέρα τους οικουμενιστικούς σχεδιασμούς, έτσι και τώρα είναι ενδεχόμενο και η επίσκεψη του Πάπα στη Σερβία να ακυρωθεί και η κανονική κατάσταση στη Σερβία να εξομαλυνθεί και το εν εξελίξει σχίσμα να αποσοβηθεί.


Ευτυχώς που ο καλός Θεός κρατά στα πανσθενουργά χέρια Του τα νήματα της Ιστορίας και μπορεί να βγάζει γλυκείς καρπούς ακόμη και από σαπρά δέντρα. Να χρησιμοποεί την αίρεση του εθνοφυλετισμού για να χτυπήσει τον Οικουμενισμό, να αποκαταστήσει την κανονική τάξη και να αποσοβήσει το σχίσμα.


Αυτό φυσικά δεν περιποιεί τιμή στους Ρώσους εθνοφυλετιστές επειδή οι στόχοι τους είναι μικρόψυχοι και το φρόνημά τους αντιεκκλησιασιστικό και κακόδοξο, αλλά ακόμη και από αυτές τις ασχημίες, ο Αγιος Θεός κάνει αυτό που πρέπει για το καλό της Εκκλησίας.


Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στον Παναγιότατο να κινηθεί προς την ορθή κατεύθυνση με αφορμή τους εορτασμούς για τα 1150 έτη από την άφιξη στη Μοραβία των φωτιστών των Σλάβων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.


Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο μεν Πατριάρχης Βαρθολομαίος φέρεται να θέλει την παρουσία του στην Τσεχία μια ημερομηνία και ο Πάπας Βενέδικτος - που επίσης έχει προσκληθεί να παρουσιαστεί στους εορτασμούς - σε διαφορετική.


Ευκαιρία, λοιπόν, για τον Παναγιότατο να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσει τον ηγετικό του ρόλο έναντι και του Πάπα αλλά και έναντι της Εκκλησίας της Ρωσίας.


Ας πάει ο Πάπας όποια ημερομηνία θέλει στην Τσεχία και ας πάει ο Πατριάρχης μόνος του όποτε το κρίνει σκόπιμο. Ετσι και τις συμπροσευχές με τον Πάπα θα αποφύγει ο Παναγιότατος και στους Ορθόδοξους της Τσεχίας θα στείλει σαφέστατο μήνυμα ότι οι Ορθόδοξοι και οι Παπικοί δεν είναι το ίδιο πράγμα.


Και όχι μόνον αυτό. Θα αναλάβει τα ηνία των πρωτοβουλιών τα οποία το Πατριαρχείο της Μόσχας - όχι απλά επιθυμεί διακαώς να αναλάβει - αλλά και μεθοδεύει με ανοιχτές, αλλά και υπόγειες πιέσεις κάθε μορφής, με αρωγό το Ρωσικό κράτος, το οποίο θεωρεί - και δικαίως - το Πατριαρχείο Ρωσίας ως υποκατάστημα του Ρωσικού υπουργείου εξωτερικών και υποχείριο των σχεδίων του ρωσικού ιμπεριαλισμού.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ ΙΣΤ΄ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ ΜΑΖΙ ΤΟ 2013

================


Όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης του Βελιγραδίου «οι ηγέτες των χριστιανικών Εκκλησιών Ανατολής και Δύσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄θα συναντηθούν στην Τσεχική Δημοκρατία το 2013».(Carigradski patrijarh i papa zajedno 2013. godine) Το 2013 είναι η 1150 επέτειος της άφιξης των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Μοραβία. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πάπας αλλά και άλλοι Ορθόδοξοι ηγέτες θα έρθουν στην Τσεχική περιοχή Mikulčice (τόπος αναπαύσεως του Αγίου Μεθοδίου), στα σύνορα της Δημοκρατίας της Τσεχίας, Σλοβακίας και Αυστρίας.


Η ημερομηνία της τελετής δεν έχει ακόμη πλήρως καθοριστεί. Υπάρχουν δύο προτάσεις – 23 Μαίου και 5 Ιουλίου του 2013. Την πρώτη ημερομηνία θεωρεί καταλληλότερη η Κωνσταντινούπολη, η άλλη είναι κατάλληλη, επειδή πρόκειται για την «Ημέρα Κυρίλλου και Μεθοδίου», που γιορτάζεται στην Τσεχική Δημοκρατία ως κρατική γιορτή.


ΠΗΓΗ:


Ακτίνες

No comments:

Post a Comment