Tuesday, April 26, 2011

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΕΦΤΙΤΣ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ;



ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ;


ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ!


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============


Αναδημοσιεύουμε - με κάθε επιφύλαξη - (επαναλαμβάνω με κάθε επιφύλαξη), τις πληροφορίες του ιστολογίου “Ακτίνες” αναφορικά με τα τεκταινόμενα στην Εκκλησία της Σερβίας για την επίσκεψη του Πάπα.


Λέμε - με κάθε επιφύλαξη - επειδή τις πληροφορίες δημοσιεύει - μέχρι στιγμής- μόνον ένα ιστολόγιο από τα πολλά που πρόσκεινται προς το Σεβασμιότατο κ. Αρτέμιο και τα ακόμη πιο πολλά που αντιτίθενται σφόδρα στον Οικουμενισμό.


Εκφράζω όμως τη βαθύτατη θλίψη μου και την πλήρη απογοήτευσή μου αν - παρά πάσαν ελπίδα - οι πληροφορίες είναι ακριβείς ότι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης πρώην Ερζεγοβίνης κ. Αθανάσιος ανήκει στο στρατόπεδο των Ιεραρχών, οι οποίοι θέλουν να προσκαλέσουν τον Πάπα στη Σερβία.


Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

____________


Δεν πρόκειται να αναφέρω τι αναφορικά με τον Πατριάρχη Σερβίας.


Ο Μακαριότατος - από ότι φαίνεται - “ουκ οίδεν”, δυστυχώς, “ούτε α λέγει, ούτε περί ών διαβεβαιείται!”.


Οπως εμείς κάποτε είχαμε τον Αρχιεπίσκοπο της “λαμπαδούρας” (Σεραφείμ) φαίνεται ότι και οι Σέρβοι τώρα έχουν το δικό του Πατριάρχη της "λαμπαδούρας".


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΠΑΤΣΚΑΣ

________


Ούτε για τον Αγιο Μπάτσκας κ. Ειρηναίο νομίζω ότι πρέπει να πούμε κάτι.


Είναι το λιγότερο που μπορεί να περιμένει κάποιος να μεθοδεύει επίσκεψη του Πάπα στη Σερβία, Ιεράρχης της θεολογικής παιδείας του Σεβασμιότατου κ. Ειρηναίου, ο οποίος προσυπέγραψε το αιρετικό κείμενο της Ραβέννας και ο οποίος συμπροσεύχεται με τον Μακαριότατο Σερβίας σε Συναγωγή και λαμβάνει μέρος σε τελετουργία αλλοθρήσκων.


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

________


Εκφράζω όμως τη βαθύτατη θλίψη μου και την απέραντη οδύνη μου - αν όντως αληθεύει (επαναλαμβάνω ΑΝ όντως αληθεύει) - ότι και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης πρώην Ερζεγοβίνης κ. Αθανάσιος Γιέφτιτς πλειοδοτεί για να απευθυνθεί πρόσκληση προς τον Πάπα.


Είναι αδιανόητο να πρωτοστατεί - αν αληθεύει ότι πρωτοστατεί - για να επισκεφθεί ο Πάπας την Εκκλησία της Σερβίας.


Από τα πολλά που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε περιοριζόμαστε σε ένα μόνον.


Ο Σεβασμιότατος πρώην Ερζεγοβίνης μετάφρασε στα Ελληνικά το βιβλίο του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς “Ανθρωπος και Θεάνθρωπος”, στο οποίο - μεταξύ άλλων αντιπαπικών ρήσεων - ο Αγιος Ιουστίνος αναφέρει ότι “τρεις είναι οι πτώσεις του ανθρώπου: Του Αδάμ, του Ιούδα και του Πάπα".


Και τώρα; Ο μεταφραστής του βιβλίου πρωτοστατεί (ΑΝ πρωτοστατεί) για την έλευση του Πάπα στην αιματοβαμμένη με το μαρτυρικό αίμα 800,000 συμπατριωτών του από τα όργανα του Βατικανού, τον πρωτεργάτη των οποίων ο Πάπας κατέταξε στη χορεία των Αγίων του Παπισμού;


Ούτε στη λογική, ούτε στη θεολογική συνέπεια, ούτε στον πατριωτισμό, ούτε στο πιο στοιχειώδες φιλότιμο και την ανθρωπιά δεν αντέχει αυτή η πρόθεση τοσούτον μάλλον εφ’ όσον υπάρχουν πληροφορίες ότι ετοιμάζεται έκδοση στα Ελληνικά βιβλίου του Σεβασμιότατου πρώην Ερζεγοβίνης κ. Αθανάσιου στο οποίο αντιδιαστέλλει τον Οικουμενισμό της Κωνσταντινούπολης και του Σαμπεζύ με τον Ορθόδοξο Οικουμενισμό του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς.

ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ

_________


Δηλαδή για να καταλάβουμε καλά!


Οταν ο π. Τσέτσης, ο Παναγιότατος, ο κ. Φειδάς, ο Μητροπολίτης Περγάμου και η λοιπή χορεία των Οικουμενιστών συμπροσεύχονται και συναγελάζονται με τον Πάπα είναι oecumenism, ενώ όταν οι Σέρβοι ιεράρχες με επικεφαλής τον Πατριάρχη τους ανάβουν μανόρες στις Συναγωγές και προσκαλούν τον Πάπα στην πατρίδα τους είναι Ορθόδοξος Οικουμενισμός;

Επαναλαμβάνω - για πολλοστή φορά - ότι μεταφέρω την είδηση με κάθε επιφύλαξη και προσεύχομαι διακαώς στο Χριστό να είναι ανακριβής.


Στον ίδιο τον Σεβασμιότατο πρώην Ερζεγοβίνης εναπόκειται να τη διαψεύσει.


Μετά την ανάρτηση του πιο πάνω σχολίου και της είδησης που ακολουθεί, το Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων "Ρομφαία" ανήρτησε παρόμοια είδηση, αλλά δεν διευκρινίζει αν ο Σεβασμιότατος κ. Αθανάσιος είναι και υπέρ της επίσκεψης του Πάπα ή μόνο του διαλόγου με τους Παπικούς.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****



ΣΕΡΒΙΑ - ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ

============

-Το Μάιο η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα πάρει σημαντικές αποφάσεις.

-Διαφωνίες μεταξύ επισκόπων για την επίσκεψη του Πάπα.

Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της άφιξης του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ 'στη Σερβία, αλλά στην Ιερά Σύνοδο είναι πολλοί που δεν συμφωνούν με τον οικουμενισμό. Αναλυτές πιστεύουν ότι η επίσκεψη του επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής «Εκκλησίας» είναι σημαντική, αλλά ότι η τελική απόφαση δεν θα έρθει εύκολα. (Episkopi u klinču zbog posete pape)

Το Μάιο η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα πρέπει να δώσει απάντηση σε ένα ερώτημα που για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί σιωπηλό πόλεμο μεταξύ των επισκόπων, αλλά και μεταξύ των πιστών - κατά πόσο δηλαδή ο Πάπας θα πρέπει να πάει στη Σερβία το 2013.


Αυτό όμως που δεν είναι μυστικό είναι ότι η Σερβική Εκκλησία δεν έχει ενιαία στάση για το αν ο επικεφαλής του Βατικανού θα πρέπει να πηγαίνει στη Σερβία και στην επερχόμενη Ιερά Σύνοδο θα υπάρξει έντονη αψιμαχία.


Υπάρχει, τέλος, η στάση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, διότι ένα"όχι” από το Πατριαρχείο Μόσχας θα μπορούσε να είναι κρίσιμο.


Αντίπαλοι του οικουμενισμού θεωρούνται ο επίσκοπος της Μπάνια Λούκα Εφραίμ, ο Bανάτου Νικάνορας, ο Dabar-Βοσνίας Νικόλαος και ο Zvornik και Τούζλα Βασίλειος. Από την άλλη πλευρά, με επικεφαλής τον Πατριάρχη Ειρηναίο, ο οποίος είναι υπέρ του οικουμενισμού, ακολουθούν οι επίσκοποι Ειρηναίος Bulović και Αθανάσιος Lavrentije Jeftić.



ΠΗΓΗ:


Ακτίνες


No comments:

Post a Comment