Monday, April 25, 2011

ΒΙBΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ Ν. ΚΑΝΤΙΩΤΗ, ΝΕΟΝ ΚΕΚΡΑΓΑΡΙΟΝ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

=========


Επισκόπου Αυγουστίνου Ν. Καντιώτου, Μητροπολίτου πρώην Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, Νέον Κεκραγάριον, Κείμενα - σχόλια Δημ. Π. Ρίζου Δρος Θεολογίας - Φιλολόγου, Εκδοσις Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, Φλώρινα 2010, σσ. 238.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Πολύ καλαίσθητη έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης που επιμελήθηκε ο κ. Π. Ρίζος, Διδάκτωρ Θεολογίας και φιλόλογος, Αρχων Νοτάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


Τα γραπτά του θρυλικού Ιεροκήρυκα π. Αυγουστίνου Καντιώτη είναι διάσπαρτα με προσευχές. Στα κηρύγματά του χρησιμοποιούσε, με μεγάλη μαεστρία, το διάλογο με τον ακροατή και στα βιβλία του με τον αναγνώστη. Αυτό το διάλογο, που καλλιέργησε με τόση επιτυχία στα κηρύγματα και στο γραπτό του λόγο, ο π. Αυγουστίνος τον επεξέτεινε και στη συνομιλία που είχε με τον Κύριο, την Παναγία και τους Αγίους.


Ο καλός επιμελητής του έργου είχε τη φιλοπονία να εντοπίσει αυτές τις προσευχές του π. Αυγουστίνου - στα 84 τόσα βιβλία του - και να τις ταξινομήσει με μεγάλη επιτυχία σε ενότητες στις οποίες ο επιμελητής του βιβλίου έβαλε τίτλους και υποτίτλους.


Το έργο προλογίζει θερμά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, στον οποίο, εκφράζει την αγάπη του προς το μακαριστό π. Αυγουστίνο.


Παράλληλα ο Σεβασμιότατος μας υπενθυμίζει, όπως και ο κ. Ρίζος στο δικό του πρόλογο, ότι ο Αγιος Αυγουστίνος, Επίσκοπος Ιππώνος, σε όλα τα έργα του και μάλιστα στο “Κεκραγάριον” είχε πλήθος προσευχών.


Από τον τίτλο του βιβλίου του Ιερού Αυγουστίνου, ενεπνεύσθη και ο κ. Ρίζος για να δώσει στους αναγνώστες το “Νέο Κεκραγάριο” του αείμνηστου ζηλωτή επισκόπου.


Να σημειωθεί ότι, εκτός από το Σεβασμιότατο Φλωρίνης, και η αδελφότητα του Αγίου Αυγουστίνου και ο π. Λαυρέντιος Γρατσίας και ο π. Θεόκλητος Κοκονός ενέκριναν την εκπόνηση της μελέτης αλλά ότι και ο ίδιος ο μακαριστός επίσκοπος έδωσε την ευλογία του προς τούτο.


Ευχαριστούμε θερμά τους κοπιάσαντες και ευχόμαστε όλοι να αποκτήσουμε το πνεύμα της προσευχής που διέκρινε τον μακαριστό Γέροντα.

No comments:

Post a Comment