Sunday, April 24, 2011

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ- ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΜΟΝΑΧΗΣ, ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑ





ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

======


Μοναχής Αικατερίνης, Καθηγουμένης Ιεράς Γυναικείας Κοινοβιακής Μονής Οσίου Εφραίμ του Σύρου, Πνεύμα και Πνεύμα, Εκδόσεις Εφραιμιάς, Κονταριώτισσα - Κατερίνης, Εκδοσις Γ΄, 2009, σσ. 120.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============


Η Οσιολογιότατη Καθηγουμένη Αικατερίνη του Ιερού Κοινοβίου του Οσίου Εφραίμ Κονταριωτίσσης επιχειρεί μια πολύ ευανάγνωστη και περιεκτική ανάλυση της γνωστής προσευχής του Οσίου Εφραίμ του Σύρου με το παρόν βιβλίο της.


Δεν είχα συνειδητοποιήσει - πριν διαβάσω το βιβλίο της Αγίας Καθηγουμένης - ότι η προσευχή αυτή αναφέρεται περίπου πεντακόσιες φορές κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Επομένως δεν είναι απορίας άξιον γιατί η συγγραφεύς του βιβλίου προτείνει να την ονομάζουμε “προσευχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής”, όπως οι συμπατριώτες του Οσίου ονομάζουν τον Οσιο Εφραίμ “Αγιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής”.


Η Οσιολογιότατη αναλύει πρόταση προς πρόταση την προσευχή του μεγάλου Αγίου της Εκκλησίας μας με ένα πολύ δυναμικό τρόπο που καθηλώνει τον αναγνώστη και τον βοηθά να δει τις παραμέτρους του απέραντου πνευματικού ορίζοντα της κατανυχτικής αυτής προσευχής.


Το βιβλίο αφιερώνεται στον ευλαβή ποιμενάρχη της Μητροπόλεως Κίτρους κ. Αγαθόνικο ο οποίος και προλογίζει με θερμό πρόλογο το βιβλίο.


Μετά τη ενημερωτική εισαγωγή η συγγραφεύς του βιβλίου αναπτύσσει την προσευχή σε 11 ενότητες με πλούσιες παραπομπές από την πατερική Γραμματεία που την βοηθούν να δείξει σε ποιο βαθμό οι αρετές και οι κακίες που αναφέρει στην κατανυχτική του προσευχή ο Οσιος Εφραίμ απηχούν την εν γένει διδασκαλία των Αγίων Πατέρων για τις προυποθέσεις του πνευματικού αγώνα.


Ερωτά ο Ιερός Χρυσόστομος: “Πού ο Εφραίμ ο πολύς, η παραμυθία των αθυμούντων, η παιδαγωγία των νέων, η χειραγωγία των μετανοούντων, η κατά των αιρετικών ρομφαία, η κιθάρα του Πνεύματος;”


Το ωραιότατο αυτό βιβλίο μας βοηθά να ζήσουμε την παρουσία Οσίου Εφραίμ, την παραμυθία, την παιδαγωγία τη χειραγωγία και τη ρομφαία της κιθάρας του Πνεύματος.


No comments:

Post a Comment