Thursday, April 7, 2011

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΧΑΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟ


ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟ ΑΧΑΙΑΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============


Ανέκαθεν ήμουν - και εξακολουθώ να είμαι - υπέρμαχος της άποψης ότι όταν κάποιος κάνει κάτι καλό πρέπει να επαινείται αλλά και όταν κάνει κάτι κακό πρέπει να του ασκείται κριτική.


Γι’ αυτό και καλωσορίζω τη συγχαρητήρια επιστολή της Συνόδου προς το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αχαίας κ. Αθανάσιο, εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, για τις ευεργετικές παραστάσεις του, στα Ευρωπαικά φόρα, υπέρ των δικαίων των χριστιανών που καταδιώκονται σε κάθε μεριά της γής


Είναι καθήκον τη Εκκλησίας να υπερασπίζεται τη θρησκευτική ελευθερία των χριστιανών σε όλο τον κόσμο και αξίζει να επαινεθεί ο Σεβασμιότατος Αχαίας κ. Αθανάσιος για το καλό που έκανε στο συγκεκριμένο τομέα.


Παράλληλα όμως πρέπει να αναφέρουμε ότι η Ιερά Σύνοδος έπρεπε να είχε στείλει από πολλού επιστολή προς το Σεβασμιότατο με την οποία να τον ανακαλεί σε τάξη, επειδή, ως μη όφειλε, παράκουσε σαφέστατες εντολές της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία στην ιστορική συνεδρία της, που έδωσε την ερμηνεία του “πρωτείου” του Πάπα στην Α΄ χιλιετία, έδωσε εντολή στους αντιπροσώπους Της να μη συμπροσεύχονται με αιρετικούς και αλλόθρησκους. Ο Σεβασμιότατος Αχαίας όμως πάλιν και πολλάκις παρέβη τη Συνοδική εντολή να μη συμπροσεύχεται με αιρετικούς χωρίς να του ασκηθεί η επιβαλλόμενη μομφή.


Να καταγράψουμε επίσης την πικρία μας επειδή ο Σεβασμιότατος - σε προγενέστερο χρόνο - είχε κάνει κάποιες εξωφρενικές αλλά και παραπλανητικές δηλώσεις στο Βατικανό, οι οποίες προετοίμασαν την παπική επίσκεψη στην Ελλάδα: «Στην Ελλάδα βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ λεπτή κατάσταση, γιατί, ο Αρχιεπίσκοπος και οι μητροπολίτες επιθυμούν να έχουν μια σημαντική συνεργασία με την Καθολική Εκκλησία», οι πιστοί δεν είναι προετοιμασμένοι στην προοπτική του διαλόγου...

Αυτό για μας είναι η μεγάλη πρόκληση να προετοιμάσουμε τον κόσμο, να τον διαπαιδαγωγήσουμε, για να μη αντιδράσει επηρεασμένος από τις προκαταλήψεις και πληροφορίες, που δεν ανταποκρίνονται στα γεγονότα...

Είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι έχουμε ανάγκη χρόνου, ελπίζω όχι υπερβολικού, για να σχηματίσουμε τη συνείδηση του κόσμου»!!! («Ορθόδοξος Τύπος», 1444, 1/2/2002).


Οι δηλώσεις αυτές έγιναν επί Αρχιεπισκοπίας του αείμνηστου Χριστόδουλου - δυο χρόνια πριν την παπική επίσκεψη - και δείχνουν ότι ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος εργαζόταν άοκνα και μεθόδευε δόλια την έλευση του Πάπα στην Ελλάδα αλλά και παραπλανούσε ακόμη και το Βατικανό - διά χειλέων του Σεβασμιότατου Αχαίας - ότι η ιεραρχία δήθεν ήταν υπέρ της έλευσης του Πάπα στην Ελλάδα, ενώ ως γνωστόν η συντριπτική πλειοψηφία των ιεραρχών μας ήταν ευτυχώς κάθετα αντίθετη με τις Αρχιεπισκοπικές μεθοδεύσεις. Εξ ου και ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος ανταπέδωσε την παπική επίσκεψη παρά την περί αντιθέτου σαφέστατη θέση της Ιεραρχίας.


Καλά λοιπόν είναι τα συγχαρητήρια για τις θετικές ενέργειες του Σεβασμιότατου αλλά είναι επιβεβλημένο να του ασκηθεί συνοδικά και η επιβαλλόμενη κριτική για τις αρνητικές του ενέργειες, με τη δέουσα αυστηρότητα, για το μέγεθος των παραπτωμάτων που διέπραξε.


Παραθέτουμε στη συνέχεια τη συγχαρητήρια επιστολή της Συνόδου στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αχαίας η οποία μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****



Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΧΑΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟ

======


Πανιερώτατε εν Χριστώ αδελφέ,

Συνοδική Αποφάσει, ληφθείση εν τη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 15ης μηνός Μαρτίου ε.ε., και κατόπιν του υπ' αριθμ. 4/31.1.2011 υμετέρου εγγράφου, δι’ ου υποβάλλετε Αυτή Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 20ης Ιανουαρίου ε.ε. περί της καταστάσεως των Χριστιανών εντός του πλασίου της προστασίας της ελευθερίας της θρησκείας, γνωρίζομεν υμίν, ότι η Διαρκής Ιερά Συνοδος, εν τη ρηθείση Συνεδρία Αυτής τούτο πληροφορηθείσα, έγνω εκφράσαι προς υμάς τας ολοθύμους ευχαριστηρίους Αυτής προσρήσεις δια τα πολύτιμα στοιχεία, άτινα φέρετε εις γνώσιν Αυτής.

Το σχετικόν Ψήφισμα, διαλαμβάνον στοιχεία περί βιαίων διώξεων, τρομοκρατικής δράσεως φονταμενταλιστικών οργανώσεων, δολοφονιών, πολιτικών εκτοπισμού, καταπιέσεων και διακρίσεων πάσης φύσεως εις βάρος των Χριστιανών εις Ισλαμικάς χώρας, ως η Νιγηρία, το Πακιστάν, η Αίγυπτος, το καθεστώς της Βορείου Κύπρου, το Ιράκ, το Ιράν και το Βιετνάμ, συνιστά θεμελιώδη πολιτικήν συμβολήν εις υπεράσπισιν των κατωχυρωμένων θρησκευτικών ελευθεριών των ανά τον κόσμον χριστιανικών κοινοτήτων και καταδίκην των βιαίων διωγμών, πράξεων θρησκευτικής βίας και επιβούλων στρατηγικών εναντίον αυτών.

Αποτελεί μάλιστα καρπόν της ενισχύσεως του διαλόγου μετά των Εκκλησιών εντός του πλαισίου λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Η Ιερά Σύνοδος, παρακολουθούσα τα ζητήματα αυτά μετά της προσηκούσης προσοχής και ευθύνης, θα επιληφθή τούτων αρμοδίως δια των Ειδικών Συνοδικών Επιτροπών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων.

Επί δε τούτοις, κατασπαζόμενοι την υμετέραν Πανιερότητα εν Κυρίω, διατελούμεν μετ' αγάπης.

† Ο Αθηνών Ι Ε Ρ Ω Ν Υ Μ Ο Σ, Πρόεδρος


Ο Αρχιγραμματεύς
† Αρχιμ. Μάρκος Βασιλάκης

ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment