Sunday, March 20, 2011

ΣΕ ΤΙ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ;













ΣΕ ΤΙ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============


Τον τελευταίο καιρό γίνονται σχεδόν καθημερινά συναντήσεις Παπικών (και του ιδίου του Πάπα) με υψηλόβαθμους Ρώσους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες.


Εντούτοις σε όλες τις επαφές διασαλπίζεται ότι οι συναντήσεις δεν αποβλέπουν παρά σε κοινωνικούς και εθνικούς στόχους χωρίς να υπεισέρχονται σε δογματικές διαφορές ή στο απλό ενδεχόμενο ενώσεως της Ορθοδοξίας με τους Παπικούς.


Οι Ρώσοι πολιτικοί ηγέτες ενδιαφέρονται για την εθνική ωφέλεια που θα αποκομίσουν από τη συνεργασία τους με το Βατικανό.


Οι εκκλησιαστικοί ηγέτες της Ρωσίας, με αυτές τις συναντήσεις, επιδιώκουν τρία πράγματα:


1.) Καταρχήν να υποβοηθήσουν τους πολιτικούς στόχους του Ρωσικού κράτους, αφού πάντοτε ενεργούν ως υποχείριό του.


2.) Επιζητούν να τερματιστεί ο προσηλυτισμός της Ουνίας στα εδάφη της “Αγίας Ρωσίας”.


3.) Θέλουν να αναπτύξουν σχέσεις συνεργασίας με το Βατικανό για να αντιμετωπίσουν την επέλαση της εκκοσμίκευσης και του “λαικού κράτους” και την απειλή της Ισλαμοποίησης της Ευρώπης.


Στις συναντήσεις των εκπροσώπων του Βατικανού με τους Ρώσους εκκλησιαστικούς ηγέτες γίνεται βεβαίως αναφορά στο διάλογο Ορθοδοξίας και Παπισμού αλλά μέσα στα πλαίσια που διακήρυξε πάλιν και πολλάκις η λεγόμενη “Τρίτη Ρώμη”. Δηλαδή για να υποστηρίξουν όλοι τις κοινές χριστιανικές αξίες στο σύγχρονο κόσμο.


Δηλαδή: “Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε”.


Ο Οικουμενισμός “πνέει τα λοίσθια”. Δόξα σοι ο Θεός!.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


Ο ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ KURT KOCH ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟ


Του κ. Αιμίλιου Πολυγένη

=============

Τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο, επισκέφθηκε ο Καρδινάλιος Kurt Koch, Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Χριστιανική Ενότητα.


Να σημειωθεί, ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι βασικοί άξονες της συνεργασίας μεταξύ της Ρωσικής και Ρ/Καθολικής Εκκλησίας.


"Αυτή είναι πρώτη σας επίσκεψη στη Ρωσία. Βρίσκεστε σε μια χώρα που βιώνει μια πολύ σημαντική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης και της Εκκλησιαστικής ζωής", ανέφερε ο Πατριάρχης Κύριλλος καλωσορίζοντας τον Καρδινάλιο Koch.


Πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν, ότι και οι δύο πλευρές έθιξαν θέματα τα οποία συζητήθηκαν στο πλαίσιο της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής για το Θεολογικό Διάλογο, μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών και της Ρ/Καθολικής Εκκλησίας.


Επίσης, συζήτησαν για το πρόβλημα της χριστιανοφοβίας η οποία επηρεάζει, ευρωπαϊκές χώρες με μακρά χριστιανική παράδοση.


Ο Καρδινάλιος Kurt Koch εξέφρασε την ικανόποίηση του, διότι πολλές φορές οι θέσεις του Πάπα Βενέδικτου του 16ου ταυτίζονται με εκείνες του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου, τονίζοντας ότι αυτό προωθεί την περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας των δύο Εκκλησιών.



ΠΗΓΗ:


Θρησκευτικά

1 comment:

  1. Αε θημηθούμε τα λόγια του πατροκοσμά "τον πάπα να καταράσθε, διότι αυτός είναι η αιτία" και "ο πάπας είναι αντίχριστός". Ο μεγάλος Ρώσσος λογοτέχνης Φ. Ντοστογιέφσκυ ακόμη έλεγε: "Ο παπισμός κηρύττει ένα διαστρεβλωμένο Χριστό, ένα Χριστό αντίθετο του Χριστού" (Ο ηλίθιος, Δ, 1, VII). Ας το ακούσουν αυτό οι συμπατριώτες του Ντοστογιέφσκυ Ρώσσοι αδελφοί μας!

    ReplyDelete