Monday, March 14, 2011

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΔΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΤΟΡΙΑ


ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΔΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΤΟΡΙΑ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============


Ευχάριστη εξέλιξη προέκυψε στην όντως περίπλοκη υπόθεση της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια.


Ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Απαμείας κ. Βικέντιος αποδέχθηκε την πρόταση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για να τοποθετηθεί ως βοηθός επίσκοπος του Μητροπολίτη Ιμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλου.


Ευχόμαστε κάθε φωτισμό από το Θεό στο Θεοφιλέστατο στη νέα του διακονία και εκφράζουμε τη χαρά μας για την προθυμία που έδειξε να συνεργαστεί με το Πατριαρχείο για τη μεταβίβαση του νομικού καθεστώτος της Μονής καθώς και για την προθυμία του να υπηρετήσει ως βοηθός επίσκοπος στα μαρτυρικά νησιά της Ιμβρου και Τενέδου από όπου έλκει και την καταγωγή του ο Παναγιότατος.


Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Μητέρα Εκκλησία θα μπορέσει τώρα απερίσπαστη από νομικά και τραπεζικά προβλήματα να προχωρήσει απερίσπαστη για να βάλει καινούργια θεμέλια στην Ιερά Μονή Χρυσοβαλάντου.


Δεν είμαι φυσικά σε θέση να γνωρίζω πρόσωπα και καταστάσεις πολλώ μάλλον τις προθέσεις του Παναγιότατου και όλων των άλλων ιθυνόντων για το μέλλον της Ιεράς Μονής Χρυσοβαλάντου. Μπορώ όμως να γνωρίζω τι λείπει από την Αστόρια και την ευρύτερη Μητροπολιτική περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Λείπουν ασκητές ιερομόναχοι που να μπορούν να φέρουν σε επαφή τους ομογενείς με την αληθινή παράδοση της Ορθοδοξίας.


Τα πλησιέστερα μοναστήρια (του Αγίου Νεκταρίου και της Αγίας Σκέπης) στη Νέα Υόρκη, απέχουν σχεδόν τρεις ώρες και προς αυτά - σαν διψασμένα ελάφια - τρέχουν οι πιστοί της περιοχής. Ως εκ τούτου δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη μεγάλη ποιμαντική φροντίδα που έχουν ανάγκη οι πιστοί.


Πόσο πραγματικά μεγάλη ευλογία θα ήταν για την Αστόρια, αλλά και για την ευρύτερη Μητροπολιτική περιφέρεια, αν λειτουργούσε ένα μοναστήρι μέσα στα σπλάχνα της Αστόριας που να δέθετε 3 - 4 πνευματικούς, οι οποίοι να μπορούν να ξεκουράζουν ψυχικά τους ομογενείς! Αν υπήρχε ένας χώρος, όπου θα τελούντο καθημερινά όλες οι Ακολουθίες της ημέρας, όπως ακριβώς συμβαίνει σε Αγιορειτικό μοναστήρι!


Υπάρχουν τόσες πολυπληθείς αδελφότητες στο Αγιον Ορος. Δεν υπάρχει άραγε κάποια Μονή που θα μπορούσε - κατόπιν πατριαρχικής πρόσκλησης - να στείλει μια μικρή συνοδεία για να επανδρώσει την Πατριαρχική Μονή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου;


Το ευχόμαστε και το ελπίζουμε.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΜΒΡΟ Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΠΑΜΕΙΑΣ ΒΙΚΕΝΤΙΟΣ


Του Θεόδωρου Καλμούκου

========


Αναχωρεί για τη Μητρόπολη Ιμβρου και Τενέδου ο Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος την εβδομάδα πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, περί τις 10 Απριλίου, όπου θα υπηρετήσει εκεί ως βοηθός Επίσκοπος.


Ο κ. Βικέντιος θα διαμένει στην οικία του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου στην Ιμβρο. Υπενθυμίζεται ότι ο Ιάκωβος καταγόταν από το νησί της Ιμβρου και είχε ανακαινίσει το πατρικό του πριν από το θάνατό του.


Ο κ. Βικέντιος επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Ιμβρου και Τενέδου Κύριλλο. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε στην τελευταία Σύνοδο του Πατριαρχείου στις 3 Μαρτίου.


Αναμένεται να αρθεί το επιτίμιο της αργίας του και να αποκατασταθεί πλήρως η εκκλησιαστική και ευχαριστιακή κοινωνία του, δηλαδή θα μπορεί και πάλι να Λειτουργεί και να ιεροπράττει. Το Πατριαρχείο αποσυνδέει τον κ. Βικέντιο από τον πρώην ηγούμενο κ. Παϊσιο.


Υπενθυμίζεται πως αρχική απόφαση του Πατριαρχείου ήταν αμφότεροι να φύγουν εκτός Αμερικής. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι ο κ. Παϊσιος είχε υποβάλλει εθελουσίως παραίτηση από την ηγουμενία, ζητώντας να φύγει και να ζήσει του λοιπού εκτός Αμερικής.


Το Πατριαρχείο έκανε αποδεκτή την παραίτηση και το αίτημά του.


Η Μητρόπολη Ιμβρου και Τενέδου συγκροτείται συνολικά από 120 με 150 άτομα, υπάρχουν 7 κοινότητες στην Ιμβρο και 1 στην Τένεδο όπου οι πιστοί ανέρχονται σε 11 άτομα. Η Ιμβρος απέχει από την Κωνσταντινούπολη 5 ώρες με το πλοίο.


Ο Επίσκοπος Βικέντιος συνεργάστηκε με τον ηγουμενεύοντα της Μονής Χρυσοβαλάντου Επίσκοπο Φιλομηλίου Ηλία για την αποδέσμευση των λογαριασμών της Μονής από την Τράπεζα First National Bank της Αστόριας, ενώ εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να παραιτηθεί και από το Νομικό Πρόσωπο της Μονής.


Εξάλλου, διεξήχθη συζήτηση στο Φανάρι για το ποσό των 280 χιλιάδων δολαρίων σε ρευστό που παρέδωσε η πρώην Μοναχή Χριστονύμφη και νυν Κατερίνα Φιτζπάτρικ στην Αστυνομία και συγκεκριμένα στο Τμήμα 114 της Αστόριας τον περασμένο Νοέμβριο.


Ελέχθη ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να περιέλθουν στη Μονή για να μπορέσει να ορθοποδήσει καθότι η Μονή λογιζόταν κοινόβιο Μοναστήρι και δεν μπορούσε κανείς να έχει ιδιωτικά χρήματα ή περιουσιακά στοιχεία. Ο Μητροπολίτης Παϊσιος είχε δηλώσει ότι τα χρήματα αυτά προορίζονταν για την κατασκευή του τέταρτου ορόφου.


Σε επικοινωνία του «Ε.Κ.» με τον Επίσκοπο Βικέντιο αναφορικά με την είδηση της αναχώρησής του, είπε: «βεβαίως επιβεβαιώνω την είδησή σας» και πρόσθεσε πως «έπειτα από αρκετή περισυλλογή και προσευχή από την ημέρα που ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η περί αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας απεφάσισαν να μου προτείνουν την μετάθεσή μου στην Ιερά Μητρόπολη Ιμβρου και Τενέδου δέχθηκα την πρόταση ως δρόσο Αερμών η καταβαίνουσα επ’ εμέ γι’ αυτό και προσδιορίζω την αναχώρησή μου μια εβδομάδα πριν την Μεγάλη Εβδομάδα προκειμένου να αναλάβω να νέα μου καθήκοντα ακολουθώντας την προσταγή και την απόφαση της Μητρός Εκκλησίας».


Είπε ακόμα «αποτελεί δι’ εμέ τιμή να υπηρετήσω την Ιερά Μητρόπολη Ιμβρου και Τενέδου για πρώτη φορά στα οικεία εδάφη, διότι είμαι Μικρασιάτης και έλκω την καταγωγή μου από το ιστορικό Αϊβαλί, το οποίο θα επισκεφθώ με την πρώτη ευκαιρία».


Αναφορικά με το αν παραιτήθηκε από το Νομικό πρόσωπο, τόνισε ότι «οι δικηγόροι της Μονής τακτοποιούν τα θέματα και οπωσδήποτε η προθυμία μου είναι δεδομένη σε όλα. Ποτέ δεν αρνήθηκα τα κελεύσματα του ποιμενάρχη μου τουτέστιν του Οικουμενικού Πατριάρχη».


Στην ερώτηση για τους δεσμευμένους λογαριασμούς της Μονής είπε ότι «τα χρήματα της Μονής τακτοποιήθηκαν και παραδόθηκαν στην Ηγουμενεύοντα από την Τράπεζα και ως εκ τούτου η Μονή λειτουργεί ομαλά».


Αναφορικά με το ρευστό των 280 χιλιάδων που παρέδωσε η πρώην Μοναχή Χριστονύμφη στην Αστυνομία είπε ότι «πιστεύω ότι η Μονή πρέπει να τα διεκδικήσει αυτά τα χρήματα διότι είναι χρήματα της Μονής» και τόνισε πως «άλλωστε κι ο πρώην ηγούμενος το παραδέχθηκε στις συνεντεύξεις του».



ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment