Tuesday, March 29, 2011

ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ!



ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ!

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Δόξα σοι ο Θεός! Φαίνεται ότι η Σύνοδος άρχισε να ξυπνά και να συνειδητοποιεί πόσο πολύ προχώρησε η σήψη. Μετά από ορισμένες πολύ ενθαρρυντικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου και πολλών Μητροπολιτών για τη διαστρέβλωση της Ελληνικής Ιστορίας και την προσφορά της Εκκλησίας στους αγώνες του έθνους έχουμε νέα ενθαρρυντική κίνηση εκ μέρους της Εκκλησίας.

Η Σύνοδος - μετά την αήθη διακοπή της υψηλής ακροματικότητας εκπομπής “Το Αρχονταρίκι”-, το οποίο φαίνεται ότι θα επανέλθει μετά από απαίτηση χιλιάδων πιστών που διαμαρτυρήθηκαν σχετικά, απαιτεί να έχει εκπομπή στην ΕΡΤ, που λειτουργεί με τους φόρους των πολιτών, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ορθόδοξοι χριστιανοί.

Οπως πολύ ορθά επεσήμανε ο Σεβασμιότατος Μεσσηνίας η οικονομική κρίση που ζούμε είναι σοβαρότατη και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον με την εθνική ομοψυχία.

Πλην όμως η εθνική ομοψυχία δεν είναι δυνατόν να δυναμιτίζεται από την ίδια την κυβέρνηση με την υπόσκαψη θεσμών όπως η Εκκλησία ή με την εισαγωγή νόμων που προσβάλλουν την εθνικοθρησκευτική αυτοσυνειδησία των Ελλήνων ή με αντιεκκλησιαστικές ενέργειες όπως η διακοπή της μόνης εκκλησιαστικής εκπομπής που έχει το Εθνικό Κανάλι.

Ας ευχηθούμε ότι η σημερινή στάση της Εκκλησίας θα συνεχιστεί σε όλους τους τομείς όπου “Θεός το κινδυνευόμενον”. Εκφράζουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι αν δειχθεί “σύνεση απηλλαγμένη δειλίας” μπορεί να αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Αν μάλιστα ευσταθούν οι τελευταίες πληροφορίες που θέλουν το Υπουργείο Παιδείας να διατηρεί αλώβητο τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των θρησκευτικών, σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί ακόμη μια σημαντική νίκη κατά των εκκλησιομάχων.

Προσοχή μόνον να μην αφεθεί ο εχθρός να εισέλθει στο μάθημα των θρησκευτικών από την Κερκόπορτα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, επειδή ο υποχρεωτικός χαρακτήρας των θρησκευτικών είναι κατοχυρωμένος από το Σύνταγμα και η κυβέρνηση δύσκολα θα μπορούσε να προσπελάσει τον σκόπελο.

Οπως μας δόθηκε - κατ’ επανάληψη η ευκαιρία να πούμε στο παρελθόν-, ο σαματάς για την κατάργηση του υποχρεωτικού μαθήματος των θρησκευτικών είναι πολύ πιθανόν να στοχεύει στο να ξεσηκωθούν οι αναμενόμενες αντιδράσεις και να φανεί ότι η κυβέρνηση κάνει πίσω και έτσι να έρθει αργότερα να ζητήσει ως αντάλλαγμα για την δήθεν “υποχώρηση” τη μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών σε θρησκειολογικό.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

ΕΚΠΟΜΠΗ ΕΡΤ ΘΕΛΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Της Μαρίας Αντωνιάδου
=============

Εκπομπή για την Εκκλησία θα ζητήσει από την ΕΡΤ η Ιερά Σύνοδος. Οι 12 μητροπολίτες - μέλη της Συνόδου αποφάσισαν να ζητήσουν από τη διοίκηση της ΕΡΤ την προβολή εκπομπής που θα αναφέρεται στην Εκκλησία και την προσφορά της.

Ταυτόχρονα οι ιεράρχες αποφάσισαν στην ίδια επιστολή τους να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για τη διακοπή της προβολής της εκπομπής «Αρχονταρίκι» που παρουσίαζε επί 19 χρόνια ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Οπως δήλωνε στο «Βήμα» Συνοδικός Μητροπολίτης «πρέπει να υπάρχει στην κρατική τηλεόραση μια εκπομπή για την Εκκλησία ανεξάρτητα από την εξέλιξη που θα υπάρχει με την εκπομπή του Μητροπολίτη Δημητριάδος».

Οπως προσέθετε, «τις τελευταίες ώρες, και μετά τον καταιγισμό που δέχθηκε η διοίκηση της ΕΡΤ από διαμαρτυρίες, πληροφορίες δείχνουν ότι η εκπομπή Αρχονταρίκι θα συνεχίζει να προβάλλεται όμως ανεξάρτητα από την τύχη της πρέπει να υπάρχει ειδική εκπομπή για την Εκκλησία».

Μάλιστα, όπως σημειώνεται, πρόκειται για ένα αίτημα που και κατά το παρελθόν είχε θέσει η Ιερά Σύνοδος και είχε αποφασιστεί να συζητηθεί το θέμα με την διοίκηση της ΕΡΤ και εκπροσώπους από την πλευρά της Εκκλησίας τους Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και Σύρου κ. Δωρόθεο.

ΠΗΓΗ:

No comments:

Post a Comment