Wednesday, March 23, 2011

Ο ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΧΡ. ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ


Ο ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΧΡ. ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ ΒΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Χρ. Πισσαρίδης απεκάλυψε, σε πρόσφατη ομιλία του, την πίστη του στο Θεό, τη σημασία των Θρησκευτικών (προσέξτε των Θρησκευτικών - και μάλιστα των Θρησκευτικών που διδάσκονταν οι μαθητές της ηλικίας του κ. Πισσαρίδη - όχι της θρησκειολογίας!) και της Ελληνικής παιδείας, που ήταν διαποτισμένη με τη μελέτη της Ελληνικής Ιστορίας, της φιλοσοφίας και των κλασσικών σπουδών.

Οι δάσκαλοι του κ. Πισσαρίδη ήταν και δικοί μου δάσκαλοι - όπως λ.χ. ο αείμνηστος Φρίξος Πετρίδης - για τον οποίο, όπως χιλιάδες άλλοι μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου, ομολογώ ότι ήταν 100% Ελληνας στην ψυχή και εξαίρετος δάσκαλος της Ιστορίας και των αρχαίων Ελληνικών.

Ο αείμνηστος Πετρίδης, ο κ. Περσιάνης και ο μακαριστός Γ. Μυριανθόπουλος - άνθρωποι με βαθειά γνώση της Ελληνικής παιδείας και Ελληνες μέχρι μυελού οστέων - , μεταλαμπάδευαν στους μαθητές τους την αξία της κλασσικής παιδείας, της φιλοσοφίας και της Ιστορίας όχι με συνθήματα, αλλά με τη βαθειά γνώση του αντικειμένου που δίδασκαν και με τη φλόγα που έκαιε στην ψυχή τους για την Ελλάδα.

Ακούν άραγε οι ιεράρχες μας τα λόγια του νομπελίστα συμπατριώτη μας; Οχι δυστυχώς αν κρίνουμε από μια άκρως απογοητευτική συνέντευξη του Σεβασμιότατου Μόρφου, στην εφημερίδα “Αλήθεια”, που θα επανέλθουμε, συν Θεώ, να αναλύσουμε διεξοδικά.

Συνειδητοποιούν οι πολιτικοί μας ηγέτες ιδιαίτερα οι - διά τας αμαρτίας ημών και διά την ανοησίαν ημών - σημερινοί κυβερνήτες της Κύπρου ποια παιδεία οδήγησε στο νόμπελ τον κ. Πισσαρίδη ή προτιμούν να γεμίζουν με σκουπίδια την ψυχή των παιδιών για να εξυπηρετήσουν τη διεθνιστική ιδεολογία του ΑΚΕΛ;

Οι υπεύθυνοι του υπουργείου παιδείας προωθούν την Ελληνορθόδοξη παιδεία, για την οποία μίλησε ο νομπελίστας κ. Πισσαρίδης, ή την Τουρκολάγνα παιδεία των Νεοκυπρίων, που προσπαθούν - με κάθε τρόπο - να παραδώσουν - με ένα νέο σχέδιο Ανάν - ημιθανή την Κύπρο στον προαιώνιο εχθρό της πίστης και του Γένους μας.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το ρεπορτάζ της ομιλίας του κ. νομπελίστα κ. Χρ. Πισσαρίδη, που μας έδωσε την αφορμή για το πιο πάνω σχόλιο.

*****

ΧΡ. ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΜΠΕΛ
===========

Το ακροατήριο, στο δημοτικό θέατρο Στροβόλου, κρεμόταν από τα χείλη του νομπελίστα οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη, ο οποίος μίλησε προσφάτως σε εκδήλωση ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη της κυπριακής πόλης.

Η ομιλία του δεν είχε σχέση με την οικονομία και τη θεωρία της ανεργίας.

Ήταν όμως πολύ ενδιαφέρουσα, ανθρώπινη και εξόχως παιδευτική.

Θέμα της η «Συνδρομή των Ελληνικών Γραμμάτων στην επιτυχή πορεία μέχρι το βραβείο Νόμπελ».

Ο Χρ.Πισσαρίδης εξήρε την μόρφωση που έλαβε ως μαθητής του Παγκυπρίου Γυμνασίου και τόνισε τη σημασία που είχαν στην πνευματική ολοκλήρωσή του και στην ακαδημαϊκή του πορεία τα αρχαία ελληνικά, η φιλοσοφία και η Ιστορία.

Ειδικά για την Ιστορία τόνισε ότι μας διδάσκει πώς να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος.

«Κυρίως για τους πολιτικούς η γνώση της Ιστορίας είναι απαραίτητη», επισήμανε.

Από την ομιλία, στην οποία έδωσε πολλές προσωπικές πληροφορίες για τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια, σταχυολογήσαμε τα πιο κάτω:

-«Πήγα σχολείο στο Ελένειο Δημοτικό και μετά στο Παγκύπριο Γυμνάσιο.
Φοίτησα στο πρακτικό τμήμα, γιατί μου άρεσαν τα μαθηματικά και οι επιστήμες».
-«Αγαπούσα το σχολείο, γι' αυτό και έχω κρατήσει όλους τους ελέγχους μου.
Τους βλέπω και θυμάμαι τα παλιά».
-«Βλέποντας τώρα τους ελέγχους μου στη γυμναστική και στην τέχνη είχα 20 και διερωτώμαι πώς το πήρα, αφού δεν είχα άριστες επιδόσεις ούτε στο ένα μάθημα ούτε στο άλλο».

-«Αν και μαθητής στο πρακτικό τμήμα, μου άρεσαν πάρα πολύ τα Αρχαία Ελληνικά, τα
Θρησκευτικά, η Ιστορία και η Φιλοσοφία.
Αυτά τα μαθήματα με βοήθησαν να διαμορφώσω έναν τρόπο σκέψης για την κοινωνία».

-«Ήμουν ιδιαίτερα τυχερός γιατί είχα καθηγητή τον αείμνηστο Φρίξο Πετρίδη, γυμνασιάρχη τότε του Παγκυπρίου.

Δεν εκτίμησα άλλο καθηγητή τόσο πολύ όσο τον κύριο Πετρίδη».

Η μόρφωση στα ελληνικά γράμματα, τόνισε ο Χρ. Πισσαρίδης, έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην επιλογή του θέματος της εξειδίκευσής του μέσα στα οικονομικά, δηλαδή στη θεωρία της ανεργίας και πρόσθεσε:«Ποιο άλλο θέμα μέσα στην οικονομική επιστήμη θα μπορούσε να συνδυάσει καλύτερα την κλίση προς τα μαθηματικά και τη συνείδηση που μου είχε δώσει η ελληνική παιδεία: το ιδεώδες, το εφικτό και το δίκαιο, όπως έλεγαν οι αρχαίοι φιλόσοφοι»!

Ο κ. Πισσαρίδης πήρε μόνος του στην Αγγλία φιλοσοφικά βιβλία και μελετούσε μαζί με τα οικονομικά.

Διάβασε την «Πολιτεία» του Πλάτωνα, το «Συμπόσιο», την «Απολογία» του Σωκράτη και άλλα και στη συνέχεια σύγχρονους φιλόσοφους, από τους οποίους ξεχώρισε τον Βertrand Russell.

«Οι θεωρίες του επηρέασαν τις πολιτικές μου πεποιθήσεις, που με οδήγησαν στη μελέτη της φτώχειας και της επαγγελματικής ανεπάρκειας στην επιστήμη», είπε.

Για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών τόνισε ότι μαθαίνεις πώς μπορεί να εκφράσεις μεγάλες ιδέες με λίγα λόγια.

«Κορυφαίος σε αυτό, από ό,τι θυμάμαι, ήταν ο Θουκυδίδης. Με μια πρόταση εξέφραζε ολόκληρες θεωρίες. «Ανδρών επιφανών, πάσα γη τάφος», πέντε λέξεις με πολλά μηνύματα για τον ηρωισμό, την κοινωνία και τη δημοκρατία και πώς αντιμετωπίζει τους ήρωές της», είπε ο Κύπριος νομπελίστας.

Ο δήμαρχος Στροβόλου Σάββας Ηλιοφώτου, προσφωνώντας τον Χριστόφορο Πισσαρίδη, ανέφερε ότι η ανακοίνωση της βράβευσής του με το βραβείο Νόμπελ, γέμισε την Κύπρο από τη μια άκρη μέχρι την άλλη, με περηφάνια.

«Λειτούργησε η βράβευση σαν οξυγόνο ζωής, σε μια κοινωνία η οποία ασφυκτιά και πνίγεται στο διοξείδιο του άνθρακα, που εκπέμπουν οι λογής-λογής κακές συμπεριφορές, οι οποίες δυστυχώς κυριαρχούν τη ζωή μας!».

Επίσης, επεσήμανε ότι η βράβευση ήρθε σε μια στιγμή που η κοινωνία έχει θεοποιήσει το εύκολο κέρδος, παρακολουθεί αμήχανα την αύξηση της βίας μέσα και έξω από τα γήπεδα και επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στο «τι είπε ο 'Αλφα ή ο Βήτα βαρυποινίτης, τη στιγμή που περνούν απαρατήρητα, επιτεύγματα και επιτυχίες που μπορούν να δροσίσουν και να γλυκάνουν την ψυχή μας».

Πρόσθεσε ότι «για το λόγο αυτό οι ευχαριστίες και η ευγνωμοσύνη μας στον Χριστόφορο Πισσαρίδη γίνονται ακόμα μεγαλύτερες, γιατί η αξιοσύνη του, που βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ, έρχεται να στρέψει την προσοχή και τη σκέψη ενός ολόκληρου λαού, προς μια κατεύθυνση προς την οποία ξέχασε να κοιτάζει...».

Ακολούθως, ο δήμαρχος Στροβόλου απονέμοντας στον Χρ. Πισσαρίδη το Χρυσό Μετάλλιο του Εθνομάρτυρα Κυπριανού, είπε: «Παρακαλώ να δεχτείτε την απονομή αυτή, για να ενισχύσετε με την αποδοχή της, τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την επάνοδο σε μια κοινωνία που θα αναζητεί και θα επιβραβεύει τις σχολικές, ακαδημαϊκές και επιστημονικές επιτυχίες!».-


ΠΗΓΗ:

Φιλελεύθερος

3 comments:

  1. Έχω την βαθειά πεποίθηση ότι οι καθηγητές που ενέπνεαν και εμπέουν τους μαθητές με τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη δεν θα πάψουν να υπάρχουν ποτέ, όπως ενέπνεαν τότε και τον βραβευμένο νομπελίστα μας. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ προσπαθεί με κάθε τρόπο να μας κάνει να ξεχάσουμε αυτά τα ιδεώδη. Γι' αυτό πρέπει να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο και μέσο από το πόστο που βρισκόμαστε να σταματήσουμε αυτή την κατρακύλα που έχει πάρει το Κυπριακό και να δείξουμε στους πολιτικούς μας ότι αυτά που σκέφτονται να κάνουν δεν πρόκειται να τα δεχθεί ο κυπριακός ελληνισμός σε ένα νέο δημοψήφισμα.

    ReplyDelete
  2. Ετσι ακριβώς όπως τα λέτε έχουν τα πράγματα στην Κύπρο μας κ.Βασιλειάδη.Το ΑΚΕΛ έβγαλε πρόεδρο τον λεγόμενο Δημητράκη Καταστρόφια,και το δυστύχημα είναι ότι αυτός ο αλάζωνας άνθρωπος νομίζει και συμπεριφέρετε λές και δεν είναι πρόεδρος όλων των Κυπρίων αλλά νομίζει ακόμα είναι ο γενικός γραματέας του ΑΚΕΛ,φιλαράκι των άγγλοαμερικάνων,ορκισμένος άθεος και κομμουνιστής...εμείς φταίμε που τον ψηφήσαμε...τέτοιοι που γίναμε στην Κύπρο,τέτοιος μας άξιζε για πρόεδρος!Αλλά να ακούς απο χείλη προέδρου ότι οι βάσεις των Άγγλων είναι κυρίαρχες ε τότε τα πράγματα φωνάζουν...

    ReplyDelete
  3. Πράγματι, κύριε Παναή, πρέπει να αποφασίσουμε να μήν είμαστε παθητικοί δέκτες των όσων τεκτένονται αλλά να κάνουμε τους πολιτικούς μας να καταλάβουν ότι αυτοί δεν αντιπροσωπεύουν τον εαυτό τους αλλά εμας. Καί έτσι πρεπει να σεβαστούν την θέληση των Ελλήνων της Κύπρου.

    ReplyDelete