Wednesday, March 23, 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΡXIΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
==========

Μακαριώτατε,

Μετ’ άλγους βαθυτάτου και εν ισχυρά συνοχή καρδίας διεξελθούσα τα από της 14ης μηνός Μαρτίου ε.ε. Τίμια Γράμματα της Υμετέρας λίαν αγαπητής ημίν και πεπνυμένης Μακαριότητος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, εν τη Συνεδρία Αυτής της 16ης μηνός Μαρτίου ε.ε., έγνω εκφράσαι και μετά παρρησίας διακηρύξαι την αμέριστον συμπαράστασιν Αυτής προς την αδελφήν Ορθόδοξον Εκκλησίαν της Κύπρου δια την αναίτιον σύλληψιν και παράνομον κράτησιν υπό των κατοχικών Αρχών του Αττίλα ομάδος Ευρωβουλευτών, πολιτών και Κληρικών, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου.

Συγχαίρομεν την Εκκλησίαν της Κύπρου, ήτις ανέλαβε την πρωτοβουλίαν όπως προσκαλέση Ευρωβουλευτάς εκ διαφόρων χωρών και ενημερώση αυτούς περί της καταστροφής και συλήσεως της Ελληνορθοδόξου πολιτιστικής κληρονομίας εις την κατεχομένην Βόρειον Κύπρον. Δυστυχώς αι Αρχαί του ψευδοκράτους και ο τουρκικός στρατός ενεπόδισαν αυτήν την επίσκεψιν και προέβησαν εις ενεργείας απανθρώπους και απαραδέκτους.

Η Εκκλησία της Ελλάδος καταδικάζει απεριφράστως την υπό της Τουρκίας συνεχιζομένην κατοχήν της Βορείου Κύπρου και το διαρκές έγκλημα της ιεροσυλίας εις βάρος Ορθοδόξων Ιερών Ναών, Μονών και Κοιμητηρίων, άτινα εσεβάσθησαν οι αιώνες και ελυμήνατο η κατοχική επιβουλή. Η Μεγαλόννησος Κύπρος ηυλογήθη διά της διαβάσεως αυτής υπό των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα ήδη από των πρώτων χριστιανικών χρόνων. Σήμερον όμως, η Μονή και ο τάφος του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτού της Εκκλησίας της Κύπρου, κατέχονται παρανόμως με αποτέλεσμα όπως εμποδίζηται η ελευθέρα επίσκεψις των Ελληνοκυπρίων προσκυνητών.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος παραλλήλως απευθύνει έκκλησιν προς τον Οργανισμόν Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκήν Ένωσιν και παν έτερον αρμόδιον διεθνή Οργανισμόν, ώσθ’ ίνα λάβωσι παν απαραίτητον μέτρον δια την προστασίαν της χριστιανικής κληρονομίας εις τα κατεχόμενα εδάφη. Προσευχόμεθα και ευχόμεθα όπως, διά της βοηθείας του Θεού, έλθωσι συντόμως κρείσσονες ημέραι δια πάντας τους κατοίκους της νήσου, ώσθ’ ίνα ζώσιν εν ειρήνη, ελευθερία, αλληλοκατανοήσει και συν τινι δικαία λύσει, ήτις ου μη θέλει νομιμοποιήσει τα τραγικά αποτελέσματα της κατοχής.

ΠΗΓΗ:

Αναγραφές,

No comments:

Post a Comment