Wednesday, March 16, 2011

ΘΑ ΦΥΓΕΙ Ο "ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ" ΑΘΗΝΩΝ κ. ΑΝΤ. ΖΑΜΠΕΛΗΣ;










ΘΑ ΦΥΓΕΙ Ο “ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ” κ. ΑΝΤ. ΖΑΜΠΕΛΗΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Η συνήθως καλά πληροφορημένη συντάκτρια του Βήματος κ. Μαρία Αντωνιάδου, η οποία δεν έχει όμως πάντοτε την ικανότητα να αξιολογεί θεολογικά τις πληροφορίες που της δίνονται, όπως έδειξε με το χθεσινό άρθρο της “Εμφύλιος πόλεμος” έχει ξεσπάσει στην Εκκλησία της Ελλάδος”, αναφέρεται στην πιθανή επικείμενη απομάκρυνση του κ. Αντ. Ζαμπέλη από τα οικονομικά της Εκκλησίας.

Παραμένει άγνωστον μέχρις στιγμής αν τελικά θα επικρατήσουν όσοι επιδιώκουν την απομάκυνση του κ. Ζαμπέλη. Το βέβαιο είναι ότι ο εν λόγω κύριος συμπεριφέρεται ως “Αναπληρωτής Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.” Μέχρι τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευσε στο ταξίδι του στο Φανάρι. Μέχρι που έβγαζε περίπατο τη γλώσσα του για να επιτιμήσει δημόσια Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Η τυχόν αποπομπή του θα αποτελέσει υπόσκαψη του κύρους του οικουμενιστή και νεωτεριστή Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου. Μια επιθυμητή ασφαλώς εξέλιξη.

Αλλά, όπως συμβαίνει πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν γνωρίζουμε αν θα πέσουμε από τη σκύλλα στη χάρυβδη ή από το τηγάνι στη φωτιά. Δεν ξέρουμε δηλαδή, αν ο όποιος τυχόν διάδοχός του κ. Ζαμπέλη (αν τελικά αποπεμφθεί), θα είναι καλύτερος ή χειρότερος από το σημερινό διευθυντή των οικονομικών της Εκκλησίας και αν αυτό θα αποδυναμώσει μεν τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο, αλλά θα ισχυροποιήσει άλλο Μητροπολίτη εξίσου - αν όχι περισσότερο αφερέγγυο - από τον κ. Θεόκλητο.

Με προβληματίζει προπαντός η στάση του συνετού και ενάρετου Μητροπολίτη Υδρας Εφραίμ, ο οποίος ζήτησε παράταση της θητείας του κ. Ζαμπέλη. Αραγε γνωρίζει ότι ο τυχόν διάδοχος του κ. Ζαμπέλη θα είναι ακόμη χειρότερος ή μήπως φοβάται κάποια ενδυνάμωση κάποιου άλλου αφερέγγυου Μητροπολίτη στο Αρχιεπισκοπικό περιβάλλον ή μήπως η στάση του Αγίου Υδρας υπαγορεύεται από άλλους άγνωστους λόγους που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ή να εικάσουμε.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

ΜΕΝΕΙ ή ΦΕΥΓΕΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΝΤ. ΖΑΜΠΕΛΗΣ;

Της Μαρίας Αντωνιάδου
================


Έντονες παρασκηνιακές διεργασίες συντελούνται αυτή τη στιγμή στην Ιερά Σύνοδο μεταξύ του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, των 12 Συνοδικών ιεραρχών και του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου για την παράταση της θητείας του Γενικού Διευθυντή της Κεντρικής Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας κ. Αντ. Ζαμπέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τριετής απόσπαση του κ. Ζαμπέλη από την εταιρεία Real Estate της Εμπορικής Τράπεζας έχει ολοκληρωθεί και η Ιερά Σύνοδος θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα ζητήσει την εκ νέου απόσπαση του.

Στενός συνεργάτης των κ.κ. Ιερωνύμου και Θεοκλήτου, ο κ. Ζαμπέλης ανέλαβε την θέση του Γενικού Διευθυντή αμέσως μετά την εκλογή του κ. Ιερωνύμου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Ορισμένοι συνοδικοί μητροπολίτες, όπως ο Υδρας κ.
Εφραίμ, υποστήριξαν στη συνεδρίαση της Συνόδου ότι θα πρέπει να αποσταλεί επιστολή στην τράπεζα με την οποία να ζητείται παράταση της θητείας του κ. Ζαμπέλη.

Οι προτάσεις αυτές ωστόσο συνάντησαν την έμεση αντίδραση άλλων μελών της Ιεράς Συνόδου, με τον Αρχιεπίσκοπο να μην ξεκαθαρίζει - σύμφωνα με πληροφορίες - την θέση του με απόλυτη σαφήνεια.

Από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του κ. Ζαμπέλη είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Εκκλησίας Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, ο οποίος επιμένει ότι θα πρέπει να παραταθεί άμεσα η θητεία του, καθώς όπως τονίζει θα πρέπει να προστατευτεί η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους διαδρόμους του συνοδικού μεγάρου έχουν αρχίσει να ακούγονται ήδη τα ονόματα των πιθανών διαδόχων του κ. Ζαμπέλη, ο οποίος πάντως διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί πιθανής αποχώρησης του.
Σημείωση Romfea.gr: Οι παρασκηνιακές διεργασίες συνεχίζονται, και σύμφωνα με πληροφορίες η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να μην στείλει επιστολή παράτασης στην Εμπορική Τράπεζα.
Ενώ ταυτόχρονα, αποφάσισε καταρχήν και δευτερευόντος να συγκληθεί εκ νέου η ΔΙΣ ως της 28 Μαρτίου, οπότε και ολοκληρώνεται η σύμβαση του κ. Ζαμπέλη.
Η στάση της Ιεράς Συνόδου αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία και πολλοί πιστεύουν, ότι αυτό θα σημάνει σειρά αλλαγών στις οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Τέλος, στο επίσημο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου δεν αναφέρεται τίποτα για τον κ. Ζαμπέλη, με συνέπεια ο ίδιος να ενημερώνεται παρασκηνιακά από Ιεράρχες.

ΠΗΓΗ:

Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

*****


1 comment:

  1. Εκτενή απάντηση στο σχόλιο του π. Παύλου δημοισεύουμε στο ιστολόγιό μας www.chrvassiliades.blogspot.com

    ReplyDelete