Tuesday, March 22, 2011

ΑΗΘΗΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ













ΑΗΘΗΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ
ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Μένουμε έκπληκτοι επειδή υπάρχει έστω και ένας Ελληνας ή χριστιανός ορθόδοξος, ο οποίος θεωρεί εφάμαρτη την απόκτηση Τουρκικής υπηκοότητας - παράλληλα με την Ελληνική -, όσων ιεραρχών προσπαθούν να σώσουν το Πατριαρχείο τον αρχαιότερο και ενδοξότερο θεσμό της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Ευλογημένου μας Γένους.

Και όμως! Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας κ. Νεκτάριος εξαναγκάσθηκε να βρεθεί σε αμυντική θέση και υποχρεώθηκε να απολογείται επειδή έπραξε το στοιχειώδες χρέος του έναντι της Εκκλησίας, του Πατριαρχείου και του Εθνους μας.

Ούτε που να τους επιτρέψετε στο μέλλον, Σεβασμιότατε, να σας φέρουν σε δύσκολη θέση. Αν, στο μέλλον, κάποιος “μητραλοίας” Ελληνόφωνας Τουρκολάγνος προσπαθήσει να σας υποβάλει το ερώτημα γιατί πήρατε διπλή υπηκοότητα να περάσετε στην αντεπίθεση και να τον ρωτήσετε: Ελληνόφωνας Τούρκος είσαι; Επειδή αποκλείεται Ρωμηός να κάνει τέτοια ερώτηση.

Είναι φανερόν ότι ορισμένοι είναι “Βαρθολομαιομάχοι”! Είναι τόσο μικρόνοες και μικρόψυχοι, που νομίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να πολεμούν τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επειδή έχουν προσωπικές διαφορές με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ούτε ο Θεός, ούτε η Ιστορία θα τους συγχωρέσουν ποτέ αυτή την αήθεια.

Κριτική για τα λάθη του Παναγιότατου ή και άλλων ιεραρχών του Θρόνου;

Ασφαλέστατα ιδίως αν οι παρεκτροπές αφορούν θέματα πίστεως, αλλά και ένα παιδάκι πέντε χρονών ακόμη μπορεί να κάνει τη διάκριση μεταξύ της κριτικής ορισμένων λανθασμένων ενεργειών του Οικουμενικού Πατριάρχη και της απροκάλυπτης υπόσκαψης ενός θεσμού όπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Αφήστε τους βατράχους να κοάζουν στο έλος της κακοήθειας, που μονίμως κατοικοεδρεύουν, Σεβασμιότατε Πέτρας. Ουδείς νουνεχής άνθρωπος και ουδείς Ελληνας χριστιανός ορθόδοξος πιστεύει ότι κάνατε κάτι το επιλήψιμο.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****


ΠΕΤΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ: “ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ”

Του Λεωνίδα Κλώντζα
=====

Στα πλαίσια της 4ης ημερίδας για τους επαγγελματίες ξεναγούς, που διοργάνωσε η Συνοδική Επιτροπή της Εκκλησίας Κρήτης επί του Εκκλησιαστικού Τουρισμού μαζί με το Σωματείο Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος ρωτήθηκε για τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να δεχθεί και την τουρκική υπηκοότητα παράλληλα με την ελληνική.
Όλοι οι συμμετέχοντες στην ημερίδα άκουσαν πολύ προσεκτικά την απάντηση του σεβασμιότατου και, με το χειροκρότημά τους, επιδοκίμασαν τα όσα είπε.
Είπε ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου: Όταν μια Εκκλησία δεν έχει Σύνοδο, τότε καταρρέει. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ένας θεσμός 17 αιώνων, ο αρχαιότερος στον κόσμο και δυστυχώς την εποχή μας, ιερείς, που στελεχώνουν το Πατριαρχείο σε σημαντικές θέσεις, έχουν συνεχώς προβλήματα με την τουρκική κυβέρνηση.
Κάθε τρεις μήνες ήταν υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν, για μια βραδιά, στην Αλεξανδρούπολη, για να ανανεώσουν την βίζα τους. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, η Τουρκία παραχώρησε κάρτα παραμονής και άδεια εργασίας. Μιλάμε για πολύ δύσκολες καταστάσεις καθώς η τουρκική κυβέρνηση τους έλεγε ότι «μπορείτε να μένετε εδώ, αλλά δεν μπορείτε να εργάζεστε».
Στην Σύνοδο έχουμε γέροντες Μητροπολίτες, οι περισσότεροι των οποίων είναι άνω των 80 ετών. Οι νέοι Μητροπολίτες ήταν ελάχιστοι. Πώς λοιπόν θα διατηρήσουμε την δωδεκαμελή σύνοδο;
Ο Πατριάρχης, έξυπνα σκεπτόμενος, κάνει ένα τολμηρό βήμα και λέει «θα βάλω στην Σύνοδο έξι από την Τουρκία και έξι από τον υπόλοιπο κόσμο» και έτσι θα ανοίξει η Σύνοδος. Έξι που θα έχουν τουρκική υπηκοότητα και έξι απ' έξω.
Όμως η τουρκική κυβέρνηση μας λέγει ότι οι ιεράρχες από τον υπόλοιπο κόσμο δεν μπορούν να μετέχουν στην Σύνοδο γιατί δεν έχουν τουρκική υπηκοότητα και αυτό το λέει και η Συνθήκη της Λωζάνης.
Τότε ο Ερντογάν είπε: «αν θέλετε Παναγιότατε, να συμμετέχουν και άλλοι ιεράρχες, τότε να κάνουν αίτηση να πάρουν την τουρκική υπηκοότητα».
Μας καλεί τότε ο Πατριάρχης και μας λέγει: «Τι να κάνουμε; να αφήσουμε το Πατριαρχείο αυτή τη δύσκολη στιγμή να μην έχει σύνοδο;»
Και σας ερωτώ: Εγώ που πήρα την τουρκική υπηκοότητα είμαι λιγότερο Έλληνας και περισσότερο Τούρκος; Αν είναι δυνατόν! Εδώ έρχεται ένας ποδοσφαιριστής από την...Αργεντινή και του δίνουμε την ελληνική υπηκοότητα για να παίξει ποδόσφαιρο...ε κάτι παρόμοιο κάναμε κι εμείς...πέστε ότι είμαστε ποδοσφαιριστές. Ό,τι έγινε για εμάς είναι διπλωματία και αν το Φανάρι δεν έχει αυτήν την ευελιξία, τότε θα σβήσει.
Να μην ξεχνάτε, ότι ο Πατριάρχης σήμερα είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική προσωπικότητα στον κόσμο. Όσοι επισκέπτονται την Πόλη...τον Πατριάρχη επισκέπτονται και τιμούν.
Σας ερωτώ και πάλι, έπρεπε να εγκαταλείψουμε το Φανάρι; Είναι δυνατόν να λένε ότι τουρκέψαμε εμείς ή ότι είμαστε φιλόδοξοι και θέλουμε να γίνουμε πατριάρχες; Ο επόμενος πατριάρχης πάλι από την Πόλη θα είναι. Εμείς θέλουμε το Πατριαρχείο να έχει συνέχεια.
Επίσης θέλουμε να έχετε εμπιστοσύνη σε εμάς. Ποτέ δεν θα γίνουμε προδότες και εμείς οι Ιεράρχες της Κρήτης και οι Κρητικοί που ανήκουμε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Είμαστε λιγότερο Έλληνες επειδή ανήκουμε στο Πατριαρχείο; Μάλλον περισσότερο.
Επίσης να διευκρινίσω ότι έχουμε και την ελληνική και την τουρκική υπηκοότητα, όπως συμβαίνει και με πολίτες άλλων κρατών.
Όταν πήγα στην Πόλη, έκανα την σχετική αίτηση και χωρίς κανένα πρόβλημα, ευγενέστατα, έγινε όλη η διαδικασία...όχι στην τοπική αστυνομία, αλλά οι Τούρκοι ήρθαν σε εμάς.
Σας διαβεβαιωθώ ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, που είναι Τούρκος υπήκοος είναι περισσότερο Έλληνας από εμάς που ζούμε στην Ελλάδα. Όποιο μέρος της γης επισκεφτεί, Ελληνικά μιλάει – κατέληξε ο κ. Νεκτάριος.
Και οι σύνεδροι χειροκρότησαν αρκετές φορές τα όσα είπε.

ΠΗΓΗ:

Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment