Saturday, February 12, 2011

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΚΑΝΩΝ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ


ΒΙBΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

========


Αρχιμανδρίτη Νικοδήμου Αεράκη, Ιεροκήρυκος, Κανών Παρακλητικός της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης. Ων η μνήμη τελείται τη ιζ΄ Σεπτεμβρίου, Αθήναι 2010, σσ. 16.


Οι Πατριάρχες και οι Προφήτες στην Παλαιά Διαθήκη, οι Μάρτυρες, οι Οσιοι, οι Πατέρες της Εκκλησίας, οι Νεομάρτυρες, κτλ. έχουν θέση στο εκτενές υμνογραφικό έργο του Αρχιμανδρίτη Νικόδημου Αεράκη.


Μας θυμίζει έτσι, ο καλός π. Νικόδημος, με το πλούσιο υμνογραφικό έργο του, την ενότητα Παλαιάς και Καινής Διαθήκης και το γεγονός ότι η πίστη μας βασίζεται στο μαρτύριο και τη μαρτυρία των Αγίων της ανά τους αιώνες.


Η προσφορά του δόκιμου υμνογράφου είναι μεγάλη και η ακηλίδωτη προσωπική του ζωή μάρτυρας αληθής των λόγων και των πράξεών του.


Κρίμα που ένας τόσο λαμπρός κληρικός δεν εξελέγη επίσκοπος. Οχι μόνον δεν το επεδίωξε ο ίδιος αλλά είναι βέβαιον ότι και να του το πρότειναν θα απέρριπτε την πρόταση ακολουθώντας και σε αυτό το υπόδειγμα που άφησε ο μακαριστός γέροντάς του π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος. Αλλά αυτό δεν είναι ένας ουσιαστικός λόγος για τον οποίο η Εκκλησία έπρεπε να τον χειροτονήσει επίσκοπο;


Ας είναι! Είναι επίσκοπος στη συνείδηση των πιστών! Επίσκοπος παραδοσιακού φρονήματος. Επίσκοπος αφιλαργυρίας. Επίσκοπος ταπείνωσης και αγάπης.


Στο παρόν του πόνημα συνθέτει τον Παρακλητικό Κανόνα στην Αγία Σοφία και τις τρεις μάρτυρες θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη.


Στο σύντομο βίο τους, που παραθέτει στον πρόλογο ο π. Νικόδημος, μας πληροφορεί ότι οι τρεις θυγατέρες της Αγίας Σοφίας κατηγορήθηκαν ως χριστιανές στον Αυτοκράτορα Αδριανό και θανατώθηκαν με οδυνηρότατα μαρτύρια που συνοδεύονταν με πολλά θαύματα. Τρεις μέρες μετά την κοίμησή τους η Μητέρα τους παρεκάλεσε τον Κύριο να την πάρει κοντά στις Αγιες θυγατέρες της και ο Χριστός εισάκουσε την προσευχή της.


Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη τους στις 17 Σεπτεμβρίου και τις προβάλλει ως ένα λαμπρό παράδειγμα αγίας οικογένειας μαρτύρων.

No comments:

Post a Comment