Thursday, February 24, 2011

ΛΙΑΝ ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΟΡΦΟΥ
























ΛΙΑΝ ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΟΡΦΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Πολύ αξιέπαινη η προσπάθεια του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτου να αναδείξει την ορθόδοξη κληρονομιά της Μητροπόλεως του. Το προσωπικό ενδιαφέρον του για τους εκκλησιαστικούς θησαυρούς βοήθησε ώστε να αναστηλωθούν Βυζαντινές εκκλησίες, να διοργανωθούν εκθέσεις της ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο και στο εξωτερικό, Μουσείο στον Πεδουλά, Εικονοφυλάκια στον Καλοπαναγιώτη, στη Λεμύθου, στον Πρόδρομο και στα Καμινάρια, Αρχειοφυλάκιο στην Ευρύχου για την φύλαξη παλαιών χειρογράφων και παλαιτύπων, καθώς και εικόνων και Ψηφιακό Αρχείο κειμηλίων.

Συγχαίρουμε θερμά το Σεβασμιότατο και ευχόμαστε όλοι οι ιεράρχες μας να δείξουν το ίδιο κατά Θεόν μεράκι και φιλότιμο για τη διατήρηση και προβολή της Ελληνορθόδοξης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σε μια εποχή που η Νεοβαρλααμική αίρεση σήκωσε κεφάλι και προσπαθεί με το εικοκλαστικό ήθος της να αποπροσανατολίσει τους πιστούς απογυμνώνοντάς την Εκκλησία, τη θεολογία και τη λατρεία από το ορθόδοξο κάλλος τους, ο Σεβασμιότατος Μόρφου προσκαλεί πιστούς και άπιστους να γευθούν την ηδύτητα των καρπών της ορθόδοξης μας κληρονομιάς από τους εκκλησιαστικούς θησαυρούς της Μητροπόλεως του.

Αντί των αφελών προτεσταντικών και Νεοβαρλααμικών θέσεων, που συνοψίζονται στα τσιτάτα “κατεβάστε τα τέμπλα, διαβάζετε τις ευχές εκφώνως, βάλτε πολυφωνικές φράγγικες χορωδίες, μεταγλωττίστε τα ιερά κείμενα της λατρείας, ξεφύγετε από τον “Βυζαντινολιγουριδισμό” και ο κόσμος θα γεμίσει τις εκκλησίες, ο Σεβασμιότατος Μόρφου “την αγαθήν μερίδα εξελέξατο” της συντήρησης και προβολής - με αξιοζήλευτη επιτυχία - των πολιτιστικών θησαυρών της Μητροπόλεως του.

Να παρακαλέσουμε τους ελάχιστους εν Ελλάδι (ευτυχώς μόνον εκεί από όλη την Ελληνόφωνη Ορθοδοξία) να αποστούν από το Προτεσταντικό και Νεοβαρλααμικό τους φρόνημα και να μιμηθούν τον Αγιο Μόρφου στην κατά Θεόν προσπάθεια να κατηχηθεί ο λαός του Θεού από τη θεολογία των εικόνων και των άλλων εκκλησιαστικών θησαυρών της παράδοσής μας.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το ρεπορτάζ που μας έδωσε την αφορμή για το πιο πάνω σχόλιο.

*****

Η ΜΟΡΦΟΥ ΩΣ ΘΕΟΜΟΡΦΟΥ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

Μεγάλη έκθεση εκκλησιαστικών κειμηλίων στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου - Ψήγματα της συλλογικής μας ψυχής και μνήμης

Του Αριστείδη Βικέτου
==============
Πέραν των 130 πολύτιμων έργων εκκλησιαστικής τέχνης (ορισμένα από τα οποία επαναπατρίστηκαν) και διασωθέντα κειμήλια προσφύγων από την περιφέρεια της Μόρφου θα παρουσιαστούν τον ερχόμενο μήνα σε μια μεγάλη και αξιόλογη έκθεση, η οποία προετοιμάζεται με μεγάλη επιστημονική επιμέλεια από την Ιερά Μητρόπολη Μόρφου και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου. Με την έκθεση αυτή, την δεύτερη σε 11 χρόνια, το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου υλοποιεί το στόχο του για τη διάσωση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και γίνεται και πάλι αρωγός του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, ο οποίος από της ενθρονίσεως του το 1998, έθεσε ως πρωταρχικό όραμα και ευθύνη του τη συντήρηση, ανάδειξη, αξιοποίηση και προβολή των ιερών κειμηλίων στις ελεύθερες περιοχές της επαρχίας του, αλλά κυρίως τη διάσωση και συντήρηση κειμηλίων και μνημείων στο κατεχόμενο τμήμα της.

Η έκθεση, η οποία θα έχει τίτλο: «Η Μόρφου ως Θεομόρφου, του χθες, του σήμερα και του αύριο» (Θεομόρφου ήταν το όνομα της Μόρφου κατά τους βυζαντινούς συγγραφείς), θα εγκαινιαστεί στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, κοντά στο ναό της Φενερωμένης στην εντός των τειχών Λευκωσία, στις 22 Μαρτίου από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τον πρόεδρο του Δ.Σ της Τράπεζας Θεόδωρο Αριστοδήμου και θα διαρκέσει μέχρι της 11 Σεπτεμβρίου 2011

Τα πέραν των 130 πολύτιμων έργων εκκλησιαστικής τέχνης, που θα παρουσιαστούν στην έκθεση, περιλαμβάνουν φορητές εικόνες, ξυλόγλυπτα, ιερά σκεύη, άμφια, χειρόγραφα, παλιές εκδόσεις κά.

Τα σημαντικά αυτά εκθέματα, εκτός από τα διαφωτιστικά κείμενα, θα συνοδεύουν εποπτικό υλικό με φωτογραφίες των μνημείων προέλευσης τους και σπάνιες εκδόσεις από τις συλλογές του Πολιτιστικού Ιδρύματος.

Στην παρούσα έκθεση θα παρουσιαστούν ακόμη φωτογραφίες από τις εργασίες συντήρησης σε εκκλησιαστικά μνημεία της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου, τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ειδική αναφορά θα γίνει στα κατεχόμενα εκκλησιαστικά μνημεία της Μητροπόλεως Μόρφου και στις καταστροφές που υπέστησαν από τους Τούρκους εισβολείς, οι συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται για τη συντήρησή τους (Βασιλική του Αγίου Αυξιβίου στους Σόλους και Καθεδρικός Ναός του Αγίου Μάμα στη Μόρφου), καθώς και οι έρευνες εντοπισμού και επαναπατρισμού κινητών εκκλησιαστικών κειμηλίων της Μητροπόλεως από το εξωτερικό.

Την έκθεση συνδράμουν επίσης με αντικείμενα ή άλλο υλικό, η Ιερά Μητρόπολις Πάφου, το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' και το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νέα έκθεση, που θα εγκαινιαστεί στις 22 Μαρτίου, θα είναι, όπως και εκείνη του 2000 με τίτλο «Ιερά Μητρόπολις Μόρφου, 2000 Χρόνια Τέχνης και Αγιότητος»,
είναι σαν ένα παράθυρο ανοικτό μέσα στην ψυχή μας.

«Εδώ δεν έχουμε απλά θησαυρούς αρχαιολογικής και αισθητικής αξίας. Έχουμε ψήγματα της συλλογικής μας ψυχής και μνήμης, ίχνη της μακραίωνης πορείας της Μητροπόλεώς μας μέσα στην ιστορία», είχε τονίσει τότε ο Μόρφου Νεόφυτος.

Η Μόρφου, είχε πει, απευθύνει σε όλους μια πρόσκληση ν' αφουγκραστούμε το λόγο της τέχνης και της αγιότητας! «Στέλλει κατ' αρχήν ένα μήνυμα πως αν και ημικατεχόμενη, η Μόρφου δεν κάμφθηκε. Είναι εδώ! Τραυματισμένη, αλλά όρθια, αντιστέκεται, λέγοντας το δικό της λόγο. Λόγο κάλλους, και αγιότητας, γι' αυτό λόγο πανανθρώπινο, καθολικό» σημείωνε ο κ. Νεόφυτος και πολύ εύστοχα υπογράμμιζε:

«Το μήνυμα της Μόρφου έχει όμως και μια άλλη διάσταση. Σε καμιά περίπτωση ο λόγος του κάλλους δεν μπορεί να είναι λόγος κλειστός, λόγος χωρισμού και περιχαράκωσης. Είναι λόγος που μας ανοίγει στους άλλους, λόγος οικουμενικός. Μαθητεύοντας στο ύψιστο μάθημα της ομορφιάς που κουβαλά η κληρονομιά μας, θα καταλάβουμε σιγά σιγά ότι δεν πρόκειται απλά για μουσειακά αντικείμενα, αλλά για μια γλώσσα ζωντανή και σύγχρονη. Που δεν είναι της Μόρφου, αλλά του κόσμου όλου».

Στα 13 χρόνια ως Μητροπολίτης ο κ. Νεόφυτος, Ιεράρχης με συγκινητική αγάπη και ενδιαφέρον σε θέματα διατήρησης και προβολής της ορθόδοξης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, έχει δημιουργήσει μαζί με τους εκλεκτούς συνεργάτες του Μουσείο στον Πεδουλά, Εικονοφυλάκια στον Καλοπαναγιώτη, στη Λεμύθου, στον Πρόδρομο και στα Καμινάρια, Αρχειοφυλάκιο στην Ευρύχου για την φύλαξη παλαιών χειρογράφων και παλαιτύπων, καθώς και εικόνων και Ψηφιακό Αρχείο κειμηλίων.

Ιερές εικόνες και κειμήλια της Μητροπόλεως ταξίδεψαν και παρουσιάστηκαν στο εξωτερικό, όπως το 2004 σε μεγάλη έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης, την οποία άνοιξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, και το 2010 στην έκθεση «Κύπρος: Σταυροδρόμι των Πολιτισμών» στο Μουσείο Σμισθόνιαν της Ουάσιγκτον.

ΠΗΓΗ:

Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ

No comments:

Post a Comment