Sunday, February 13, 2011

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - Π. ΣΩΤΗΡΧΟΥ, Ο ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ













ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

===========


Παναγιώτη Σωτήρχου, Ο Μεγαλομάρτυς Αγιος Εφραίμ της Νέας Μάκρης Αττικής, (Βίος - Πολιτεία - Παρακλητικός Κανών), Βίοι Αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Εκδόσεις Παπαδημητρίου, σσ. 96.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Ακάματος συγγραφέας και γλαφυρός χειριστής του λόγου ο κ. Σωτήρχος, πολυβραβευμένος λογοτέχνης, μας έδωσε δεκάδες βιβλία για την πίστη μας που καλύπτουν όλες τις μορφές του λόγου.


Στο παρόν του πόνημα ο καλός συγγραφέας αναφέρεται στο βίο και την πολιτεία και τα πάμπολλα θαύματα του Οσίου Εφραίμ του Νεομάρτυρος το σεπτό και ευωδιάζον λείψανο του οποίου ανευρέθη μόλις το 1950 πολλούς αιώνες μετά το μαρτύριό του.


Πρόκειται για Αγιο που αποκαλύφθηκε το σκήνωμά του με όραμα όπως ακριβώς συνέβηκε με τους Αγίους Νικόλαο, Ειρήνη και Ραφαήλ της Λέσβου.


Προς μεγάλη μου έκπληξη πληροφορήθηκα - από το βιβλίο του κ. Σωτήρχου - ότι ο Οσιος Εφραίμ δεν έχει ακόμη επίσημα καταχωρηθεί στο αγιολόγιο της Εκκλησίας αν και η επίσημη πράξη της αναγνώρισης της αγιοτητάς του φαίνεται ότι είναι έτοιμη.


Και λέγω προς μεγάλη μου έκπληξη επειδή είναι τόσο διαδεδομένη η τιμή των πιστών προς το πρόσωπό του, τόσα τα θαύματα και οι εικόνες του σχεδόν σε κάθε ναό ώστε θεωρούσα - χωρίς να ερευνήσω προφανώς το θέμα - δεδομένο ότι ο Οσιος Εφραίμ είχε ήδη συγκαταριθμηθεί μεταξύ των Αγίων.


Ο γνωστός κορυφαίος Υμνογράφος της Εκκλησίας μας Γεράσιμος Μοναχός Μικραγιαννανίτης συνέθεσε την Ακολουθία του την οποία ο κ. Σωτήρχος περιλαμβάνει στο βιβλίο του.


Η επίσημη πράξη της καθιέρωσης της αγιότητας του Οσίου Εφραίμ από το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα δώσει στο λαό του Θεού και επίσημα το πιστοποιητικό της αναγνώρισης ενός Νεομάρτυρα που υπέστη τα πάνδεινα από τους αντίχριστους Αγαρηνούς.


No comments:

Post a Comment