Friday, February 11, 2011

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ- ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΙΑ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
=======

Γλώσσα και λατρεία - Νοησιαρχία ή μεθεξις;, Πρακτικά Ημερίδος 17 Απριλίου 2010, Εκδόσεις Ι. Ν. Παρασκευής Αττικής, Αθήναι 2010, σσ. 176.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========

Εντυπωσιακή έκδοση! Καρπός της σοφίας πολλών ειδικών για το θέμα καλών πατέρων και αδελφών που αφορά τη δεινή αίρεση του Νεοβαρλααμισμού η οποία υποσκάπτει - όπως ακριβώς ο “λαικός Οικουμενισμός” - την αλήθεια της Εκκλησίας.

Την Ημερίδα τίμησε με την παρουσία του ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος ενώ επίσκοποι (Εδέσσης Ιωήλ και Πειραιώς Σεραφείμ), πρεσβύτεροι (Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Κατερίνας, π. Αθανάσιος Λαγουρός, π. Γεώργιος Μεταλληνός), Καθηγητές και Διδάκτορες του Πανεπιστημίου (Φώτης Δημητρακόπουλος, Φώτης Σχοινάς, Σταύρος Κουρούσης, Μαρία Ελευθερία - Γιατράκου ανέλυσαν σε βάθος, με τις εισηγήσεις τους, το θέμα.

Στη συνέχεια δημοσιεύονται τα συμπεράσματα του Συνεδρίου και στο εκτενές παράρτημα που ακολουθεί δίνονται πολλές πληροφορίες για τη συμμετοχή των επισκόπων Λεμεσού και Προικονήσου με κηρύγματά τους στον Ορθρο και στη Θεία Λειτουργία της Αγρυπνίας που διοργανώθηκε καθώς επίσης μηνύματα και χαιρετισμούς που έστειλαν πολλοί επίσκοποι, Ηγούμενοι Μονών και άλλοι διακεκριμένες προσωπικότητες. Τα μηνύματα των Ηγουμένων του Αγίου Ορους Ιβήρων Ναθαναήλ και Βατοπαιδίου Εφραίμ ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τους στόχους των διοργανωτών του Συνεδρίου.

Εκφράζουμε ιδιαίτερη χαρά για την Ημερίδα, συγχαίρουμε θερμά την Ενορία Αγίας Παρασκευής Αττικής που τη διοργάνωσε καθώς και τις εκδόσεις “Τήνος” που έκαναν τόσο καλή δουλειά με την έκδοση των πρακτικών της Ημερίδας.

Η πιο ουσιαστική προσφορά του Συνεδρίου είναι ότι, όχι μόνον συγκέντρωσε τόσο σημαντικούς ανθρώπους, για να μιλήσουν για το θέμα αλλά και το γεγονός ότι η διήκουσα γραμμή των οργανωτών του συνεδρίου εκινείτο στην ορθή γραμμή. Αντιμετώπισε τις μεταγλωττίσεις των ιερών κειμένων ως υπόσκαψη των θεμελίων του μυσταγωγικού χαρακτήρα της Ορθοδόξου λατρείας και ως προσπάθεια αντικατάστασής του με ένα πνεύμα νοησιαρχίας - ένα Νεοβαρλααμισμό - ο οποίος θα πλήξει κατάστηθα το μυσταγωγικό χαρακτήρα της Ορθοδόξου λατρείας.


No comments:

Post a Comment