Saturday, January 29, 2011

ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΕ: ΗΓΓΙΚΕΝ Η ΩΡΑ...



ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΕ! ΗΓΓΙΚΕΝ Η ΩΡΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΣΕ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============


Η Ορθοδοξία, Παναγιότατε, δεν πρέπει να έχει κανένα δισταγμό να διαλέγεται με τους αιρετικούς, με τους αλλόθρησκους, με τους αδιάφορους και με τους δεδηλωμένους εχθρούς της πίστεως.


Αλίμονον αν υπάρχουν χριστιανοί που πιστεύουν κάτι διαφορετικό!


Ο Μωυσής διαλέχθηκε με τον Φαραώ και τους ιερείς της Αιγύπτου.


Ο προφήτης Ηλίας διαλέχθηκε με τους ιερείς του Βάαλ.


Ο Κύριος διαλέχθηκε με τη Σαμαρείτιδα και με τους ειδωλολάτρες.


Ο Απόστολος Παύλος πήγε στην Πνύκα και στις συναγωγές των Ιουδαίων να καταγγείλει τον Σταυρωθέντα και Αναστάντα Κύριο.


Οι Αγιοι Ιωάννης Δαμασκηνός και Γρηγόριος Παλαμάς διεξήγαγαν διάλογο με τους μουσουλμάνους κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.


Η Αγία Αικατερίνη και οι άλλοι μάρτυρες εξουδετέρωναν τους διώκτες τους με την ομολογία της πίστεως και με το διάλογο κάτω από άνισους όρους.


Ο Αγιος Νικόαλος Αχρίδος ντρόπιαζε τους άθεους Ναζί από τη φυλακή του Νταχάου.


Οι Νεομάρτυρες της Τουρκοκρατίας και της κομμουνιστικής τυρρανίας ομολογούσαν την πίστη τους και ντρόπιαζαν τους διώκτες τους με το διάλογο και εμείς θα αναμέναμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη να αρνείται το Διαχριστιανικό Διάλογο;


Οι επισκοπικοί σας όρκοι, Παναγιότατε, σας επιβάλλουν την αδήριτη υποχρέωση να διαλέγεσθε με όλους για να τους προβάλλετε την Ορθοδοξία και να τους μαθητεύετε στην αλήθεια του Ευαγγελίου και να τους εισάγετε με το Αγιο Βάπτισμα στην Εκκλησία.


Ποιος μικρόψυχος θα υπεστήριζε κάτι διαφορετικό;


Αυτό που δεν δέχεται η ορθόδοξη συνείδηση δεν είναι ο απολύτως επιβεβλημένος διάλογος με όλους αλλά η αδίστακτη παραβίαση των Ιερών Κανόνων, που απαγορεύουν ρητά και κατηγορηματικά τις συμπροσευχές με τους αιρετικούς και τους αλλόθρησκους και προάγουν τον “λαικό οικουμενισμό” και ακόμη χειρότερα η μειοδοσία σε θέματα πίστεως.


Οση επιείκεια και να δείξουμε πώς είναι δυνατόν να κατασιγάσουμε τη συνείδησή μας όταν βλεπουμε ορθόδοξους αρχιερείς να συμμετέχουν στη λατρεία άλλων θρησκειών ή αιρέσεων, να ανάβουν μανόρες, να μοιράζουν το “Ιερό Κοράνιο”, να ευλογούν με τους Παπικούς την αρτοκλασία, να θεωρούν τον Μωάμεθ προφήτη, να μιλούν για “αδελφές” Εκκλησίες, για παγκόσμιες ενορίες και για “διηρημένες” Εκκλησίες, να υποστηρίζουν την κακοδοξία της “Βαπτισματικής θεολογίας”, τη θεωρία των κλάδων, το παπικό πρωτείο, να υπογράφουν προδοτικές για την Ορθοδοξία συμφωνίες του Μπαλαμάντ και του Σαμπεζύ και να υπογράφουν κακόδοξα κοινά κείμενα με τους Παπικούς στη Ραβέννα και το Πόρτο Αλέγκρε;


Πολύ μας σκανδαλίζει, Παναγιότατε, η ισότιμη συμμετοχή των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των αιρέσεων γνωστό ως ΠΣΕ, που αναιρεί στην πράξη την πίστη της Εκκλησίας ότι είναι η UNA SANCTA, η Μία, Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία.


Δεν διστάζετε να διαλέγεσθε με τους αιρετικούς. Και ούτε πρέπει!


Αλλά δεν ήγγικεν η ώρα να ζητήσει ο πρώτος τη τάξει επίσκοπος της Βασιλεύουσας την έξοδο των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών από το Παγκόσμιο Συμβούλιο των αιρέσεων;


Το Βατικανό συνεπές με την εκκλησιολογία του αρνείται να γίνει ισότιμο μέλος του ΠΣΕ και συμμετέχει ως παρατηρητής.


Γιατί οι Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο συνεπείς με την ορθόδοξη εκκλησιολογία;


Παραθέτουμε στη συνέχεια το ρεπορτάζ που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΖΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ


Του Νικολάου Μαγγίνα

=================

Αντιπροσωπεία του Global Christian Forum δέχθηκε πριν λίγες ημέρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Φανάρι. Η αντιπροσωπεία συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Β’ Ολομέλειας του διαχριστιανικού οργανισμου, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Ινδονησία.


Εκ μέρους των μελών του Global Christian Forum μίλησε ο Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος, ο οποίος εξέφρασε την χαρά όλων για την συνάντηση τους με τον προκαθήμενο της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας. Ο Μητροπολίτης Γεννάδιος παρουσίασε ένα προς ένα τα μέλη της Αντιπροσωπείας.


Ακολούθως ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθύνθηκε στους επισκέπτες του εκφράζοντας την χαρά του που συναντήθηκε «μετ’αδελφών εν Χριστώ ορμωμένων εκ διαφόρων περιοχών της υφηλίου». Επίσης ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδωσε τα θερμά συγχαρητήρια του «επί τη ιδρύσει του νέου τούτου - εν σχέσει προς το Π.Σ.Ε. και το ΚΕΚ - οργανισμού της διαχριστιανικής κινήσεως». Υπενθύμισε δε ότι και ο ίδιος είχε ενεργό συμμετοχή στη διαχριστιανική κίνηση πριν από την εκλογή του στον Πατριαρχικό Θρόνο.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις δραστηριότητες του Φόρουμ εξαίροντας την σύσταση του ως πρωτοβουλία «δια την προώθησιν της χριστιανικής ενότητος, ώστε να μη καταστή αύτη γράμμα κενόν και διακήρυξις επί θεωρητικού, μόνον, επιπέδου».


Στη συνέχεια χαρακτήρισε «ευλογημένην συγκυρίαν» την επίσκεψη της Αντιπροσωπείας κατά την εορτή του Μεγάλου Θεολόγου της Εκκλησίας Γρηγορίου του Ναζιανζηνού, τα λείψανα του οποίου, μαζί με αυτά του ετέρου μεγάλου Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, όπως υπενθύμισε, μετέφερε αυτοπροσώπως προ 7 ετών από την Ρώμη.

Υπενθύμισε επίσης την ανταλλαγή μεταξύ των Εκκλησιών Κων/πόλεως και Ρώμης επισκέψεων Αντιπροσωπειών τους στις Θρονικές Εορτές τους.


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου, όπως τα εν πλω συμπόσια και άλλες οικολογικές δραστηριότητες που ανέλαβε η Μητέρα Εκκλησία, στον Ακαδημαϊκό Διάλογο με τις άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες, το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό, ενώ εκτενέστερη αναφορά έκανε στις διαχριστιανικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες του Πατριαρχείου, υπενθυμίζοντας ότι είναι εκ των ιδρυτικών μελών του Π.Σ.Ε., και μετέχει ενεργώς εις το ΚΕΚ και το νεοσύστατο Global Christian Forum.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι «το Πατριαρχείον δεν διστάζει να μετάσχει του Διαλόγου και πάσης πρωτοβουλίας προαγούσης την αλληλογνωριμίαν και καλυτέραν κατανόησιν μεταξύ διαφόρων χριστιανικών παραδόσεων». «Έκαστος παραμένει μεν πιστώς προσηλωμένος εις την εαυτού πίστιν και παράδοσιν, εν τούτοις υπάρχει αρκετός χώρος δια την συνάντησιν και την γνωριμίαν μεθ’ετέρων χριστιανών και παντός ανθρώπου καλής θελήσεως» σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.



ΠΗΓΗ:


Πυλώνας εκκλησιαστικών ειδήσεων ΑΜΗΝ

No comments:

Post a Comment