Saturday, January 22, 2011

ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΑΣΤΟΡΙΑΣ;




ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΑΣΤΟΡΙΑΣ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=========


“Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έλυσε το Γόρδιο δεσμό στη Μονή Χρυσοβαλάντου” επιγράφει το ρεπορτάζ του ο κ. Πολυγένης του Εκκλησιαστικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Ρομφαία”.


Δεν ξέρω από πού αντλεί αυτή τη βεβαιότητά του ο κ. Πολυγένης αφού ο αμέσως ενδιαφερόμενος επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος απείλησε ήδη δημόσια - όπως αναφέρει το ρεπορτάζ - ότι θα σύρει τη Μονή και το Πατριαρχείο στα δικαστήρια.


Στερούμαι παντελώς νομικής παιδείας και έτσι δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πώς στέκει το θέμα αυτό από νομικής απόψεως. Ζω στην Αμερική όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα και γνωρίζω ότι, αν δεν κλείσει και η τελευταία χαραμάδα από νομικής πλευράς, κανένα θέμα δεν λύνεται οριστικά.


Εκείνο που ξέρω είναι κάτι άλλο και το ξέρω πολύ καλά όπως το ξέρει στο σύνολό της και η ομογένεια. Δεν αντέχουμε νέο κύμα αντιπαραθέσεων, δικαστικών αγώνων, αναμόχλευσης του θέματος και συνέχεια του διασυρμού των προσώπων, του μοναχισμού, του Πατριαρχείου, του Ελληνισμού, της Ομογένειας και της Εκκλησίας. Η ζημιά που έχει ήδη συντελεστεί είναι ανυπολόγιστη.


Παρακαλούμε θερμά όλους να αντιληφθούν ότι δεν πρέπει να δοθεί συνέχεια στο σκανδαλισμό και στο διασυρμό. Υπάρχουν πάντοτε τρόποι να επουλωθούν τα τραύματα και να λυθούν οι προσωπικές πικρίες όταν πρυτανεύσει καλή διάθεση και πνεύμα θυσίας. Λάδι χρειάζεται τώρα η πληγή! Οχι ξύδι!


Ο Θεοφιλέστατος Απαμείας ας αναλογιστεί πόσο δύσκολη είναι η θέση του Πατριαρχείου μετά τις αποκαλύψεις που προέβη δημόσια. Γι' αυτό ας μη θελήσει να δώσει συνέχεια στο θέμα. Από τη στιγμή που επέλεξε να κάνει δημόσιες καταγγελίες για την κατάσταση στη Μονή, αντί αναφορά στη Μητέρα Εκκλησία, οι επιλογές του Πατριαρχείου είναι εξ ορισμού περιορισμένες.


Και το Πατριαρχείο ίσως μπορεί να βοηθήσει αν δώσει κάποια διέξοδο στο Θεοφιλέστατο. Τον κάλεσε να αποχωρήσει από την Αμερική αλλά δεν γνωστοποιήθηκε αν του έδωσε υπαλλακτική λύση.


Παρακαλούμε θερμά όλους υικά να μην υπάρξει νέος κύκλος αντιπαραθέσεων και συνέχεια του σκανδαλισμού. Κανείς δεν θα ωφεληθεί αν συνεχισθεί η ατέρμονη διελκυστίνδα. Ούτε υλικά ούτε πνευματικά. Οσο για το σκανδαλισμό του κόσμου βρίσκεται ήδη στο απροχώρητο. Δεν σηκώνει ούτε σταγόνα νέου σκανδάλου το ποτήρι.


Παραθέτουμε στη συνέχεια το ρεπορτάζ που μας έδωσε την αφορμή της σύνταξης του πιο πάνω σχολίου.


*****


“ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΕΛΥΣΕ ΤΟ ΓΟΡΔΙΟ ΔΕΣΜΟ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ”

Του κ. Αιμίλιου Πολυγένη

==================


Η γνωστή Μονή της Οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, η οποία απασχόλησε πρόσφατα την κοινή γνώμη και συγκλόνισε την ομογένεια της Αμερικής, γυρίζει πλέον σελίδα χάρη στην έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Romfea.gr» την Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, συνήλθε το Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής και πήρε σημαντικές αποφάσεις και προέβη σε καταλυτικές καταστατικές αλλαγές.

Συγκεκριμένα, αναδιοργανώθηκε το Ηγουμενοσυμβούλιο, στο οποίο δεν συμμετέχει κανένας από την προηγούμενη σύνθεσή του.

Το νέο Ηγουμενοσυμβούλιο απαρτίζεται από τους Σεβ. Μητροπολίτη Δαρδανελλίων κ. Νικήτα (ο οποίος ήταν και επικεφαλής της Εξαρχίας που διεξήγαγε τη σχετική έρευνα και τις ανακρίσεις), τον νέο Ηγούμενο της Μονής Θεοφιλ. Επίσκοπο Φιλομηλίου κ. Ηλία, τον κ. Αντώνιο Λυμπεράκη, Πρόεδρο του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική, τον ομογενή δικηγόρο Νίκ Μάθιους και την Πρεσβυτέρα Ανθή Κατσούλη.

Ο Επίσκοπος Απαμείας παρόλο που προσκλήθηκε νόμιμα για να συμμετάσχει στη συνάντηση του Ηγουμενοσυμβουλίου, αρνήθηκε να μπει στο χώρο της συνεδρίασης, απαιτώντας να είναι παρόντες οι δικηγόροι του και μέσα ενημέρωσης, κάτι, ασφαλώς που ήταν παράνομο.

Μετά την άρνησή του να συμμετάσχει, ο Επίσκοπος Απαμείας κάλεσε την Αστυνομία απαιτώντας την διακοπή των συνεδριάσεων του Ηγουμενοσυμβουλίου.

Όταν ήρθαν οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν από τους δικηγόρους της Μονής για το παράνομο του αιτήματος του Επισκόπου Βικεντίου και αποχώρησαν χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι.

Πληροφορίες της «Romfea.gr» αναφέρουν, ότι ο Επίσκοπος Απαμείας απείλησε με μηνύσεις το Μοναστήρι και το Πατριαρχείο και αποχώρησε διαμαρτυρόμενος στο πεζοδρόμιο έξω από τον χώρο της συνεδρίασης.

Μετά τις εξελίξεις αυτές το Πατριαρχείο είναι αισιόδοξο για την περαιτέρω πορεία της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής αυτής Μονής, η οποία μετά την κάθαρση του προηγουμένου καθεστώτος, υπόσχεται εύρυθμη λειτουργία επί νέων βάσεων και με νέα πρόσωπα.

ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment