Tuesday, December 14, 2010

ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ΝΤΑΛΑΡΑ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ











ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ΝΤΑΛΑΡΑ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ


Του π. Παντελεήμονα Κρούσκου
==============

Αυτό πού έγινε στον άγιο Παντελεήμονα ήταν σημείο και όχι στοιχείο. Ένας πολύπαθος λαός απ' εξω πού οι εφημερίδες της κυβέρνησης ονόμασαν "ρατσιστή" και "χρυσαυγίτη" και από μέσα όλοι οι χρυσοκαρεκλοκένταυροι να δίνουν συναυλία για το καλό του Λαού, για την ενότητα και την αγάπη. Απ' έξω ο λαός να σφαδάζει και από μέσα να ουρλιάζουν κομψά για το καλό του.

Σιγά μην μας πήρε ο πόνος για τους μετανάστες, τους οποίους σημειωτέον θεωρούμε θύματα, τουλάχιστον όμως όχι τόσο θύματα όσο τους γηγενείς. Όλοι αυτοί οι πορφυροντυμένοι ακροοώμενοι μετά την εκδήλωση συμπάθειας και την κατάχρηση του χώρου, κληρικοί και λαϊκοί, με την συνοδεία πάλι των ΜΑΤ ανεχώρησαν για τα καταφύγιά τους μακρυά από τα υπαρκτά και αληθινά προβλήματα του αληθινού λαού.

Αυτό που έγινε χτες δεν ήταν πνευματική καλλιέργεια, ήταν πρόκληση του λαϊκού αισθήματος, που είναι πλέον το μόνο ανόθευτο αίσθημα και αισθητήριο που αξίζει να σεβαστεί κανείς.

Πνευματική καλλιλέργεια δεν σημαίνει ακούω μουσική για λίγους και μάλιστα σε έναν χώρο ιερό και άβατο για να μας δίνει ένα ωραίο συγκινησιακό φόντο.

Πνευματική καλλιέργεια δεν σημαίνει πάω χέρι - χέρι με την εξουσία και τις θύρες του ναού τις... φυλάττουν τα ΜΑΤ για να μην μπουκάρουν αγαναχτισμένοι πολίτες.

Πνευματική καλλιέργεια δεν σημαίνει μπάζω την κάθε αστοιχείωτη τεχνοκράτισσα βλαχάρα με ύφος σπουδαγμένης παρθενόπης με ένα υπολανθάνον ειρωνικό ύφος πατερναλισμού (έτσι για να τσούζει) σε μια παρωδία-βεβήλωση ενός ιερού χώρου, που ο λειτουργικός του σκοπός είναι αυστηρά μονοσήμαντος και η ιερότητα του αδιαπραγμάτευτη.

Πνευματική καλλιέργεια δεν σημαίνει να τα’ χεις καλά με τον αρχιτροβαδούρο εμετικό διαπλεκόμενο για να φανείς σπουδαίος και πολιτιστικά ανεπτυγμένος.

Πνευματική καλλιέργεια σημαίνει με ταπείνωση και απλότητα να σέβεσαι έναν χώρο πού δεν αυτονομείται από τον καθαρά λειτουργικό του σκοπό αφ’ ενός, περιβάλλεται από ιερότητα αφ’ ετέρου και το σημαντικότερο είναι ΤΑ ΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ, ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΠΟΝΕΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΦΟΥΡΤΟΥΝΙΑΣΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΑΠΛΟΤΗΤΑ, ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΟΗΤΑ ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΧΝΩΤΑ ΚΑΙ ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΣ ΜΕ ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΙΑ.

ΠΗΓΗ:

Φωνή αμαρτωλού ιερέως

No comments:

Post a Comment