Sunday, November 14, 2010

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟ


ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟ!


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

========


Προσοχή κ. Τάτση!


Πρέπει να απαιτούμε όχι μόνον να διατηρηθεί υποχρεωτικό, αλλά και με ορθόδοξο περιεχόμενο το μάθημα των θρησκευτικών στο Λύκειο!


Είδατε τι ωραία που το γράφει, σε πρόσφατο άρθρο του ο κ. Στεργιούλης και πόσο εύστοχα το επισημαίνει το παράρτημα της Π.Ε.Θ. της Φθιώτιδας σε μια πολύ εμπεριστατωμένη και από νομικής πλευράς ανακοίνωσή της;


Οι μόνοι που ζητούν υποχρεωτικό μάθημα για όλους τους μαθητές αποχρωματισμένο από τον ορθόδοξο χαρακτήρα του είναι οι “Καιροσκόποι” και ο κ. Ανδρεόπουλος!


Σας λέγει τίποτα αυτό;


Προσέξτε μην παίξουμε το παιγνίδι του Γιαγκάζογλου!


Δεν επιτρέπεται επ' ουδενί λόγω να αποσυνδέουμε τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των θρησκευτικών από το ορθόδοξο ομολογιακό τους περιεχόμενο!


Επομένως, σας παρακαλώ να τονίζετε εφεξής, “υποχρεωτικό και ορθόδοξο” το μάθημα των θρησκευτικών στο Λύκειο όπως ζητά η Π.Ε.Θ. και όλα της τα παραρτήματα.


Μην ξεχνάτε ότι πρωτοστατούσατε σε αυτόν τον αγώνα για χρόνια.


Δεν εννοώ φυσικά ότι αλλάξατε απόψεις για τον ομολογιακό χαρακτήρα των θρησκευτικών. Απλά επισημαίνω την ανάγκη να μη διαχωρίζουμε τα δύο αιτήματα στους αγώνες μας.


Αλλωστε - είναι ηλίου φαεινότερον - ότι τα πράγματα είναι χειρότερα παρά ποτέ!


Η πλήρης επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης έδωσαν στους άθεους και εκκλησιομάχους κυβερνώντες τη δυνατότητα άνετης διακυβέρνησης του τόπου για την επόμενη τριετία.


Ούτε που χρειάζεται - ελπίζω- να πούμε ότι άνοιξαν σαμπάνιες σήμερα όχι μόνον στο Καστρί και στην Ιπποκράτους αλλά και στη Φιλοθέης και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Και ο νοών νοείτω.


Η όποια παραχώρηση των κυβερνώντων θα γίνεται εφεξής με αφόρητη συγκατάβαση ως καρπός γενναιοψυχίας! Ή ακόμη χειρότερα ως ανάγκη για τη διατήρηση της εθνικής ομοψυχίας!!! Γι' αυτό ας τους μιλούμε τη ΜΟΝΗ γλώσσα που μπορούν να καταλάβουν. Και ομολογιακό και υποχρεωτικό απαιτούμε να παραμείνει το μάθημα των θρησκευτικών!


Τίποτε λιγότερο από αυτό!


Ακολουθεί το σχόλιο του κ. Τάτση που μας έδωσε την αφορμή για το πιο πάνω σύντομο σχόλιο.



*****


ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ


Του κ. Ιωάννη Τάτση

================


Οι εκλογές τελείωσαν. Και τώρα η κυβέρνηση θα ασχοληθεί πρωτίστως με τα οικονομικά.

Η Υπουργός Παιδείας όμως και τα στελέχη του Υπουργείου της εντός των επομένων ημερών θα δώσουν για διαβούλευση σχέδιο για το «νέο Λύκειο». Οι μέχρι σήμερα πληροφορίες που άφησε το Υπουργείο Παιδείας να διαρρεύσουν, αναφέρονται σε σχέδιο που θα προβλέπει μετατροπή των Θρησκευτικών σε μάθημα επιλογής.


Οι πληροφορίες αυτές ανησύχησαν και την Ποιμαίνουσα Εκκλησία. Και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος που συνεδριάζει την Τρίτη είναι σχεδόν βέβαιο, και οπωσδήποτε επιβεβλημένο, να ασχοληθεί με το θέμα. Ενώσεις Θεολόγων και γονείς μαθητών αναμένουν την δυναμική αντίδραση των Συνοδικών Ιεραρχών και του Αρχιεπισκόπου απέναντι σε κάθε προσπάθεια επιβολής επιλεγόμενου μαθήματος Θρησκευτικών στο Λύκειο. Οπωσδήποτε μία σαφής και ξεκάθαρη θέση της Συνόδου μαζί με την ήδη εκφρασθείσα πανελλαδική αντίδραση των Θεολόγων είναι δυνατόν να πετύχουν το στόχο της διατήρησης της υποχρεωτικότητας των Θρησκευτικών στο Λύκειο. Είναι δε ευτυχής η συγκυρία της συνεδρίασης της ΔΙΣ εντός αυτής της εβδομάδας, λίγο δηλαδή πριν από την υποβολή προς διαβούλευση της υπουργικής πρότασης για το νέο Λύκειο....Καλούμε κάθε συνάδελφο Θεολόγο εντός των επομένων ημερών να ενεργήσει με όποιο τρόπο μπορεί για το καλό της χριστιανικής παιδείας των μαθητών μας του Λυκείου. Η συγγραφή ενός άρθρου, η ενημέρωση του οικείου Μητροπολίτη, η σύγκληση τοπικών Παραρτημάτων της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, η επικοινωνία με συναδέλφους Θεολόγους για το συντονισμό οποιασδήποτε μορφής αντίδρασης πρέπει να ενταθούν τις ημέρες αυτές, πριν και κατά τη διαμόρφωση του περιεχομένου του νέου Λυκείου. Το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να παραμείνει υποχρεωτικό στο Λύκειο.



ΠΗΓΗ:


Θρησκευτικά

No comments:

Post a Comment