Sunday, November 21, 2010

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΡΑΣΚΑΣ κ. ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΣΧΙΣΜΑ!



Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΡΑΣΚΑΣ κ. ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΣΧΙΣΜΑ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===============


Το τροπάριο ότι επιδιώκει να κάνει σχίσμα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης πρώην Ράσκας κ. Αρτέμιος δίνει και παίρνει από στόματα εχθρών και “φίλων”.


Τώρα στο χορό των συκοφαντών του Σεβασμιότατου προσετέθη και η πολιτική ηγεσία της Σερβίας για να δικαιολογήσει τη βία και τις παρανομίες που έγιναν στο Κόσοβο.


Εμείς γνωρίζουμε ότι ο Σεβασμιότατος όταν λειτούργησε στο Κόσοβο μνημόνευσε τον Πατριάρχη Ειρηναίο και είπε ξεκάθαρα ότι ΔΕΝ κάνει σχίσμα. Απλά διεκδικεί τον θρόνο του από τον οποίο παράνομα και αντικανονικά “συνταξιοδοτήθηκε” (Ακου όρος! “Συνταξιοδοτήθηκε”!!! Ποιος κανόνας υπάρχει που επιτρέπει “συνταξιοδότηση” των επισκόπων;)


Και λίγους μήνες νωρίτερα ο Σεβασμιότατος είχε πει. “Ουδέποτε θα σχίσω την Αγιοσαββική Εκκλησία της Σερβίας”.


Τώρα πού τη βρήκαν ορισμένοι την πρόθεση σχίσματος δεν κατανοώ.


Οταν ο ευλαβής και παραδοσιακός κληρικός π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος πήγε με άλλους ιερείς στη Σερβία για να επισκεφθούν στον τόπο της εξορίας του τον Σεβασμιότατο κ. Αρτέμιο στο κτίριο που ζει υπήρχε μεγάλη φωτογραφία του πατριάρχη Ειρηναίου.


Ετσι συμπεριφέρονται οι σχισματικοί;


Νομίζω ότι ορισμένοι δεν κατανοούν τη διαφορά μεταξύ

1.) Σχίσματος, που είναι ότι χειρότερο μπορεί κάποιος να κάνει,

2.) Διακοπής μνημοσύνου που είναι, όταν συντρέχουν κάποιες προυποθέσεις, κανονικό δικαίωμα των πιστών, και

3.) Διαμαρτυρίας και αγώνων για την αποκατάσταση της Εκκλησιαστικής αδικίας.


Ο Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος κ. Νικόδημος λ.χ. αγωνίζεται, ως έχει αδήριτο χρέος, για 36 χρόνια τώρα, για την αποκατάσταση της εκκλησιαστικής τάξης χωρίς να κάνει σχίσμα. Ούτε και το μνημόσυνο διέκοψε. Οποτε λειτουργεί μνημονεύει “της Αγίας και Ιεράς ημών Συνόδου”.


Ο π. Ευθύμιος Τρικαμηνάς έκανε διακοπή μνημοσύνου. Τον καθαίρεσαν, δεν προσχώρησε σε άλλη “Εκκλησία” παλαιοημερολογιτική ή νεοημερολογιτική και ούτε λειτουργεί από τη μέρα που τον καθαίρεσαν. Εκκλησιάζεται όμως σε ναούς που έχουν διακόψει τον μνημόσυνο του οικείου ιεράρχη. Δηλαδή έκανε διακοπή μνημοσύνου. Είναι κανονικό του δικαίωμα έστω και αν διαφωνούμε αν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να γίνει η αποτείχιση.


Ορισμένοι άλλοι έκαναν δικές τους “Εκκλησίες” εξαιτίας της διόρθωσης του εορτολογίου. Εγιναν δηλαδή σχισματικοί. Καμιά Ορθόδοξη Εκκλησία δεν τους αναγνωρίζει και δεν τους δέχεται σε κοινωνία. Ούτε μυστήρια έχουν, ούτε ιερωσύνη. Είναι παρασυναγωγές και κάστες σχισματικών και αιρετικών.


Ο Σεβασμιότατος πρώην Ράσκας κ. Αρτέμιος ούτε το μνημόσυνο του Πατριάρχη σταμάτησε, ούτε δική του “Εκκλησία” δημιούργησε και είπε ξεκάθαρα ότι δεν κάνει σχίσμα.


Επομένως γιατί τον συκοφαντούν ότι είναι ή ότι θέλει να γίνει σχισματικός;


Δημοσιεύουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή της σύνταξης του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΡΩΗΝ ΡΑΣΚΑΣ ΑΡΤΕΜΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

===============


Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σερβίας, κ. Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι τα γεγονότα στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία μπορούν να επηρεάσουν το κράτος και την πολιτική του απέναντι το Κοσσυφοπέδιο και εξέφρασε την ανησυχία του ότι «πολλοί στη διεθνή κοινότητα» θα υποστηρίξουν το σχίσμα στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.


Ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Sava Centar του Βελιγραδίου, ότι η διεθνής κοινότητα θα υποστηρίξει μια διάσπαση της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, με στόχο να δημιουργηθεί μια νέα Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Κόσοβο, η οποία θα μπορούσε, σαν κάποιες άλλες παρόμοιες εκκλησίες να διαδραματίσει αργότερα έναν πολιτικό ρόλο.


Ο κ. Ντάτσιτς επιβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, έλαβε καταγγελία από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία του συνταξιούχου Επισκόπου Αρτεμίου και αίτημα για τη προστασία των κτιρίων και ότι η αστυνομία ενήργησε πάνω σε αυτά. «Όσο για την ποινική καταγγελία, αυτή έχει ήδη διαβιβαστεί στην Εισαγγελία και αναμένουμε αυτές τις ημέρες την αντίδραση του Εισαγγελέα»,- είπε ο κ. Ντάτσις.

Στη συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αστυνομία δεν θα παρεμβαίνει σε θρησκευτικά θέματα, αλλά ότι θα προστατέψει τα μοναστήρια και εκκλησίες της Σερβικής Εκκλησίας, επειδή, όπως είπε, για το ζήτημα αυτό υπάρχει ενότητα του Κοινοβουλίου και της Συνόδου της Εκκλησίας.


Στο τέλος, ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει τους δικούς του εκπροσώπους στο Κοσσυφοπέδειο και ότι εκεί δεν συμμετείχε σε καμία δράση, αλλά ότι η Εκκλησία δήλωσε ότι απελευθερωθήκαν όλα τα μοναστήρια και οι εκκλησίες που κατείχαν προηγουμένως οι ιερείς.



ΠΗΓΗ:


Ακτίνες,


glassrbije.org

No comments:

Post a Comment