Saturday, November 27, 2010

ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΠΑΙΣΙΟΥ - ΒΙΚΕΝΤΙΟΥ ΘΑ ΕΙΣΗΓΗΘΕΙ Η ΕΞΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ



ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΠΑΙΣΙΟΥ - ΒΙΚΕΝΤΙΟΥ

ΘΑ ΕΙΣΗΓΗΘΕΙ Η ΕΞΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Του Θεόδωρου Καλμούκου

============


Την απομάκρυνση αμφοτέρων των ιεραρχών της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου Αστόριας, ήτοι του Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσίου και του Επισκόπου Απαμείας Βικεντίου, ηγουμένου και αναπληρωτή ηγουμένου αντίστοιχα, αναμένεται να εισηγηθεί η τριμελής Εξαρχία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Κ.» από εκκλησιαστικές και μοναστηριακές πηγές εξ’ Ελλάδος. Δεν αποκλείεται η Εξαρχία να εισηγηθεί και επιβολή κανονικών και εκκλησιαστικών κυρώσεων.

Διευκρινίζεται ότι η Εξαρχία απλώς εισηγείται, αλλά αποφασίζει τελικά η Σύνοδος καθότι θεσμικά οι εισηγήσεις της Εξαρχίας δεν είναι δεσμευτικές κατ’ ουδένα τρόπο για την τελική απόφαση της Συνόδου.

Η Εξαρχία αναμενόταν να αφιχθεί σήμερα, Σάββατο 27 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, κομίζοντας τα ευρήματα της δεκαήμερης έρευνάς της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εχει προγραμματιστεί να συναντηθεί κατ’ αρχήν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να του επιδώσει την έκθεσή της ιδιοχείρως και η οποία αναμένεται να αναφέρεται βασικά σε τρία θέματα, τα εξής: Δομή Μονής και διοίκηση, οικονομικά και προσωπικά της ηγεσίας της.

Παράλληλα, η Εξαρχία θα επιδώσει στον Πατριάρχη ξεχωριστό φάκελο με υλικό τεκμηρίωσης και αποδεικτικών στοιχείων με επώνυμες καταθέσεις τόσο γραπτές, όσο και μαγνητοφωνημένες, πλειάδας ατόμων αμφοτέρων των φύλων, ανδρών και γυναικών, τα οποία είτε διέμεναν επί μεγάλα χρονικά διαστήματα εντός της Μονής, ακόμα και δέκα τρία χρόνια, είτε ενδιέτριβαν σ’ αυτήν κατά μικρότερα διαστήματα έχοντας συνάφεια με τη Μονή και την ηγεσία της.

Ακόμα, η Εξαρχία με πρόεδρο τον Μητροπολίτη Δαρδανελίων Νικήτα και τους ηγουμένους Πέτρο της Μονής Διονυσίου Αγίου Ορους και Κύριλλο της Μονής του Τιμίου Προδρόμου από το Εσσεξ της Αγγλίας, θα ενημερώσει τον Πατριάρχη προφορικώς και θα παράσχει διευκρινίσεις αν χρειαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι με άδεια του Πατριάρχη η Εξαρχία μπήκε στο δωμάτιο - κελί του Μητροπολίτη Παϊσίου, κατέγραψε την ύπαρξη των αντικειμένων εντός αυτού, αλλά και γενικότερα στη Μονή, ενώ δόθηκε εντολή να σφραγιστούν τα δωμάτια του Μητροπολίτη Παϊσίου, του Επισκόπου Βικεντίου και της Μοναχής Χριστονύμφης, η οποία εν τω μεταξύ απεσχηματίσθη (έβγαλε τα ράσα) και έφυγε από τη Μονή, αφού πρώτα μίλησε στην Αστυνομία στην Αστόρια και παρέδωσε τσάντα με χιλιάδες δολάρια σε ρευστό.

Η συνάντηση της Εξαρχίας με τον Πατριάρχη έχει προγραμματιστεί να γίνει στη Χάλκη, εκτός απροόπτου λόγω καιρικών συνθηκών λόγου χάρη, ώστε να διεξαχθεί η συνεργασία τους με άνεση και να ακούσει ο Πατριάρχης ακουστικά και άλλα τεκμήρια που θα κομίσει η Εξαρχία.

Την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει η Σύνοδος. Η σειρά που ακολουθείται είναι η εξής: Προτεραιότητα έχουν τα θέματα που αφορούν τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία ή τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες ανά την Οικουμένη, θέματα των Επαρχιών του Πατριαρχείου ανά τον κόσμο και ακολούθως τα υπόλοιπα θέματα.

Ενδεχομένως ο Πατριάρχης να αναθέσει στον Αρχιγραμματέα της Συνόδου, Αρχιμανδρίτη Ελπιδοφόρο Λαμπρυνιάδη, να αναγνώσει την έκθεση της Εξαρχίας προς τα μέλη της Συνόδου.

Αν όμως κρίνει ότι δεν θα ήθελε να ακουστούν αναφορές και περιγραφές λεπτού χαρακτήρα που πιθανώς να εμπεριέχει η έκθεση της Εξαρχίας αφού ο ίδιος θα την έχει ήδη διαβάσει εκ των προτέρων, τότε θα κάνει μία εισαγωγή για το θέμα και στη συνέχεια θα προβεί σε εισήγηση για την αντιμετώπισή του.

Ταυτόχρονα, μπορεί να πει στα μέλη της Ιεράς Συνόδου ότι μπορούν να διαβάσουν την έκθεση της Εξαρχίας κατ’ ιδίαν στο Γραφείο της Αρχιγραμματείας ενώπιον πάντοτε του Αρχιγραμματέα και πάντοτε έναντι υπογραφής για τη λήψη της έκθεσης προς ανάγνωση.

Εν συνεχεία θα διεξαχθεί συζήτηση επί της εισήγησης του Πατριάρχη από τα μέλη της Συνόδου, αρχίζοντας αναλόγως είτε από τους αρχαιοτέρους κατά πρεσβεία χειροτονίας, είτε από τους νεότερους, οπότε και θα καταλήξουν σε μία κοινή απόφαση κατά προτίμηση ομόφωνη, πλην όμως σε κάθε περίπτωση θα επικρατήσει «η γνώμη των πλειόνων» δηλαδή η πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Παϊσιος έχει ήδη υποβάλλει γραπτώς την παραίτησή του στον Πατριάρχη την 1η και την 5η Οκτωβρίου 2010, όπως έχει γράψει σχετικά ο «Εθνικός Κήρυξ».

Δεν έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι στιγμής ονόματα πιθανών υποψηφίων για την ανάθεση της ηγεσίας της Μονής σε προσωρινό ή μόνιμο επίπεδο, ούτε και τι είδους διοικητικό σχήμα θα υιοθετηθεί για την περαιτέρω πορεία της.

Μέχρι την ώρα που γράφεται το παρόν κείμενο δεν είχε διευκρινιστεί εάν θα μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη οι δύο αρχιερείς της Χρυσοβαλάντου, Μητροπολίτης Παϊσιος και Επίσκοπος Βικέντιος, οι οποίοι ολόκληρο το μήνα Νοέμβριο διέμεναν στην Αθήνα κατ’ εντολή του Πατριαρχείου.

Την Ιερά Σύνοδο του Φαναρίου προεδρευόμενη από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο την περίοδο αυτή την αποτελούν οι εξής αρχιερείς: Χαλκηδόνος Αθανάσιος, Θεοδωρουπόλεως Γερμανός, Τρανουπόλεως Γερμανός, Ιμβρου και Τενέδου Κύριλλος, Ικονίου Θεόληπτος, Μοσχονησίων Απόστολος, Τυρολόης και Σερεντίου Παντελεήμων, Ντιτρόιτ Νικόλαος, Μπουένος Αϊρες (Νότιος Αμερική) Ταράσιος, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας (Κρήτη), Ισπανίας και Πορτογαλίας Πολύκαρπος και ο Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ.


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”,


Εθνικός Κήρυξ

No comments:

Post a Comment