Thursday, November 18, 2010

ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΔΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ! ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ; "ΙΧΘΥΟΥ ΑΦΩΝΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΒΑΤΡΑΧΟΥ ΑΠΡΑΓΟΤΕΡΟΣ";


ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΔΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!
ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ;
“ΙΧΘΥΟΥ ΑΦΩΝΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΒΑΤΡΑΧΟΥ ΑΠΡΑΓΟΤΕΡΟΣ”;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Ορθή η παρότρυνση του Μακαριότατου κ. Ιερώνυμου προς τους νέους κληρικούς να είναι μπροστάρηδες του αγώνα και όχι ουραγοί!

Διερωτόμαστε όμως: Τους Αρχιεπισκόπους άραγε; Πώς τους θέλουμε να είναι;
Ανθρώπους των παρασκηνίων;
Πρασινοφρουρούς των εκκλησιομάχων κυβερνώντων;
Εφαλτήριο των άθεων για να απογαλακτίσουν το ευλογημένο μας Γένος από την τροφό του την Ορθόδοξη Εκκλησία; Μαέστρους που παίζουν σιωπητήριο την ώρα που τα τύμπανα του πολέμου των άθεων κατά της Εκκλησίας ξεκούφαναν ακόμη και τους κουφούς;
Αρχιστράτηγους ενός αγώνα που καταπατούν το δίκαιο και τους Ιερούς Κανόνες και που περιβάλλονται από ανθρώπους που δεν μπορούν να εμπνεύσουν και να καθοδηγήσουν;
Αρχιερείς που κάνουν πλάτες στους Οικουμενιστές, τους Νεοβαρλααμίτες και τους άλλους νεωτεριστές;


Διερωτόμαστε επίσης: Αραγε δεν υπήρχε κανένας καλύτερος από τον π. Αδαμάντιο Αυγουστίδη για να αναλάβει την επιμόρφωση των νέων κληρικών; Σώνει και καλά πρέπει οι νέοι κληρικοί αντί για πνευματικοί να μεταβληθούν σε ψυχολόγοι; Δεν υπάρχουν παραδοσιακοί κληρικοί να αναλάβουν την κατά Θεόν επιμόρφωση των νέων κληρικών και έτσι η μόνη επιλογή είναι να δοθούν τα άγια της ιερωσύνης τοις κυσίν των ψυχοθεραπευτών;

Και ποιοι θα κληθούν να επιμορφώσουν τους νέους κληρικούς;
Ο Σεβασμιότατος Μεσσηνίας; Ο Σεβασμιότατος Δημητριάδος; Ο π. Βασίλειος Θερμός; Ο π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος; Ο κ. Παπαθανασίου; Ο κ. Καλαιτζίδης ή ο παπα-Κώστας Μπέης καθαιρετέος που ποτέ δεν θα έπρεπε να έχει χειροτονηθεί;

Αλήθεια Μακαριότατε! Δεν υπήρχε ένας άνθρωπος της προκοπής για να του αναθέσετε την επιμόρφωση των κληρικών;

Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχόλιου.

*****

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: “ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ”
==============

Περίπου πενήντα νέους κληρικούς υποδέχθηκε, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο ΄Ιδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών τη Δευτέρα το πρωί, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Το αρχικό καλωσόρισμα απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος, Πρωτοπρ. π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, ο οποίος έκανε μια σύντομη αναφορά στον ιστορικό ρόλο της ενορίας στη ζωή της Εκκλησίας, ενώ αναφέρθηκε και στη σύγχρονη ανάγκη Ποιμαντικής των νέων κληρικών, η οποία οδήγησε άλλωστε και στη σύσταση του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως.

Ακολούθησε η ομιλία του Μακαριωτάτου προς τους υποψήφιους κληρικούς, κατά τη διάρκεια της οποίας τόνισε τη σπουδαιότητα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως. «Το Ι.Π.Ε. έρχεται επικουρικά να συμπληρώσει, με το πολύπλευρο παιδευτικό του έργο, την κατάρτιση των υποψηφίων κληρικών, σε συνεργασία με τους πνευματικούς τους, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρίσματα και τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα εκάστου, προκειμένου να τους αξιοποιήσει κατά τον καταλληλότερο τρόπο για τις ποικίλες και μεγάλες ανάγκες της εκκλησιαστικής διακονίας» είπε χαρακτηριστικά.

«Τον πρώτο ρόλο όμως», πρόσθεσε, «έχει σε κάθε περίπτωση η ελευθερία της βουλήσεως του νέου υποψηφίου ιερωμένου και ο διάλογος του καθενός με τον εαυτό του, με τον πνευματικό του και με τον Θεό».

«Τους κληρικούς τούς θέλουμε μπροστάρηδες στην κοινωνία, και όχι μεμψίμοιρους ουραγούς. Αυτό να έχετε πάντα ως κατευθυντήρια αρχή στη ζωή σας ως ανεξάρτητες προσωπικότητες», τόνισε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Μακαριώτατος.

ΠΗΓΗ:

Πυλώνας Εκκλησιαστικών ειδήσεων ΑΜΗΝ.

No comments:

Post a Comment