Saturday, November 27, 2010

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΚΘΡΟΝΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΗ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΡΩΗΝ ΡΑΣΚΑΣ κ. ΑΡΤΕΜΙΟΥ



ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ π. ΙΩΑΝΝΗ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ “ΜΑΘΗΤΕΙΑ” ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΘΑΙΡΕΣΕ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟ ΠΡΩΗΝ ΡΑΣΚΑΣ κ. ΑΡΤΕΜΙΟ



Του Παναγιώτη Τελεβάντου

================


π. Ιωάννη,


Η δημοσίευση των πρακτικών της Συνόδου, που αντικανονικά καθαίρεσε το Σεβασμιότατο πρώην Ράσκας κ. Αρτέμιο, είναι προφανώς πολύ σοβαρό τεκμήριο που όλοι ενδιαφέρονται να μελετήσουν.


Αλλά δεν νομίζετε ότι για τους μη Σερβομαθείς είναι άχρηστο το κείμενο που δημοσιεύετε;


Ποια είναι η δυσκολία σας, αφού είστε άριστος γνώστης της Σερβικής γλώσσας, να το μεταφράσετε ή να ζητήσετε από κάποιους που ξέρουν Σερβικά να σας το μεταφράσουν;


Αν δεν μπορείτε να κάνετε ούτε τη μετάφραση, ούτε να ζητήσετε από άλλους να σας μεταφράσουν τα πρακτικά, τουλάχιστον δώστε μας σε περίληψη τα ουσιαστικά στοιχεία των πρακτικών που ανατρέπουν την εκδοχή ότι οι λόγοι της εκθρόνισης και της καθαίρεσης του Σεβασμιότατου πρώην Ράσκας δεν είναι πολιτικοί.


Οπως ίσως γνωρίζετε πολλοί ιδιοκτήτες ιστοσελίδων, αρθρογράφοι, θρησκευτικά περιοδικά και εκκλησιαστικές εφημερίδες γράφουν ότι ο Σεβασμιότατος πρώην Ράσκας κ. Αρτέμιος καθηρέθη για δύο λόγους: Εξαιτίας της αντιοικουμενιστικής του δράσης αλλά και για λόγους πολιτικούς.


Προσωπικά υποστήριξα από την αρχή - και εξακολουθώ να υποστηρίζω - ότι είναι εντελώς εσφαλμένη η άποψη ότι ο Σεβασμιότατος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση και καθαιρέθηκε- αντικανονικά βεβαίως- επειδή είναι αντιοικουμενιστής.


Η ισχυρή άποψη που σχημάτισα για την παράνομη εκθρόνιση και αντικανονική καθαίρεση του Μητροπολίτη πρώην Ράσκας Αρτέμιου είναι ότι ο Σεβασμιότατος διώκεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ.


Επομένως εμένα κατ' εξοχήν αφορά το σχόλιό σας επειδή ήμουν ο πρώτος και ο πλέον διαπρύσιος κήρυκας της θεωρίας ότι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ πολιτικά κίνητρα καθοδηγούν τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα που αφορούν την ομόδοξη Εκκλησία της Σερβίας και το μαρτυρικό Κόσοβο.


Αν τα πρακτικά αποδεικνύουν - όπως ισχυρίζεστε - το αντίθετο, εγώ πρώτος και καλύτερος θέλω να το ξέρω επειδή δική μου πρώτιστα ήταν αυτή η ερμηνεία την οποία και άλλοι ασπάστηκαν σταδιακά, είτε επειδή βρήκαν πειστικά τα επιχειρήματα που παρέθεσα, είτε επειδή κατέληξαν ανεξάρτητα στα ίδια συμπεράσματα.


Σας παρακαλώ, λοιπόν, θερμά να μας βοηθήσετε εμάς, που δεν μπορούμε να διαβάσουμε Σερβικά, να αποκρυσταλλώσουμε ορθή εικόνα για την αλήθεια.


Είναι αλήθεια π. Ιωάννη ότι όλοι οι παραδοσιακοί πιστοί ταχθήκαμε με το Σεβασμιότατο πρώην Ράσκας αλλά αυτό δεν το κάναμε κακόπιστα. Ούτε από προσωποληψία.


Για να ακριβολογούμε την ύπαρξη και μόνη του Πατριάρχη Ειρηναίου πληροφορήθηκα μετά την εκλογή του στον Πατριαρχικό θρόνο, ενώ του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη πρώην Ράσκας δεν αξιώθηκα ποτέ να πάρω ούτε και την ευχή, παρόλον ότι άκουα πάντοτε από πολλούς λίαν αξιόπιστους μάρτυρες για την αρετή του και διάβασα ορισμένα από τα έργα του που δημοσιεύτηκαν στα Ελληνικά και τα οποία μου άρεσαν ιδιαίτερα.


Αντίθετα τους Σεβασμιότατους Μαυροβουνίου, Μπάτσκας και πρώην Ερζεγοβίνης γνωρίζαμε εκ του σύνεγγυς από δεκαετίες. Τους ακούσαμε, κατ' επανάληψη, να μιλούν και να κηρύσσουν, συζητήσαμε μαζί τους σε ιδιωτικές συναντήσεις, τους προσκαλέσαμε στην Κύπρο για ομιλίες και εκφράζομαστε γι’ αυτούς πάντοτε με μεγάλο θαυμασμό και αγάπη. Δεν είχαμε - ούτε ήταν ποτέ δυνατόν να έχουμε - λόγους να τους αδικήσουμε.


Επομένως αν εσείς με τα πρακτικά της Συνόδου είστε σε θέση να μας βοηθήσετε να καταλάβουμε ότι κάναμε λάθος να μην έχετε καμιά - ΜΑ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ - αμφιβολία ότι αμέσως θα επανορθώσουμε όποιο λάθος τυχόν κάναμε.


Για να σας βοηθήσω να κινηθείτε προς αυτή την κατεύθυνση θα γράψω νέο άρθρο το οποίο θα τιτλοφορώ: ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΕΚΘΡΟΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΡΑΣΚΑΣ ΑΡΤΕΜΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.


Αν εσείς προσκομίσετε αποδείξεις - από τα πρακτικά και από άλλες πηγές - ότι αυτό δεν είναι αλήθεια να μην έχετε ούτε ένα στο εκατομμύριο αμφιβολίες ότι θα επανορθώσω δημόσια το τυχόν λάθος.


Την αλήθεια και μόνη υπηρετούμε, χωρίς φόβο, ιδιοτέλεια ή πάθος. Αν τυχόν γράφουμε πράγματα που δεν είναι αληθή αυτό οφείλεται όχι σε εμπάθεια, όχι σε προσωποληψία, αλλά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ σε έλλειψη πληροφοριών που αποδεικνύουν το αντίθετο.


Σας παρακαλώ, λοιπόν, να μας βοηθήσετε να μάθουμε την αλήθεια και αν εσείς προσκομίσετε αποδείξεις από τα πρακτικά ότι η διάγνωση των αιτίων που οδήγησαν στην αντικανονική εκθρόνιση και εν συνεχεία καθαίρεση του Σεβασμιότατου κ. Αρτέμιου σας υπόσχομαι με κάθε ειλικρίνεια και εντιμότητα ότι θα αποκαταστήσω αμέσως δημόσια την αλήθεια.


Παρατίθεται στη συνέχεια το κείμενο που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πανω σχολίου.


*****


“Στο φως της δημοσιότητος τα Πρακτικά των αποφάσεων περι της κανονικής ευθύνης του Αρτεμίου-Σύντομα και όλα τα αποδεικτικά στοιχεία”

=========



Με ανακοίνωση του το γραφείο τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ρασκοπριζρένης, επειδή όπως αναφέρει, διαρκώς προβάλλεται από την σχισματική ομάδα του καθαιρεθέντος Επισκόπου Αρτεμίου ο ισχυρισμός ότι ο καθαιρεθείς Επίσκοπος Αρτέμιος απομακρύνθηκε με ανύπαρκτα και αναπόδεικτα στοιχεία, και ότι είναι θύμα «πολιτικού διωγμού» και ότι οι αποφάσεις του Μαίου και Νοεμβρίου 2010 της Ιεραρχίας είναι «αντικανονικές και αντισυνταγματικές», φέρει στο φως της δημοσιότητος το κείμενο των Πρακτικών περι της κανονικής ευθύνης του Επισκόπου, ενώ σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα σχετικά ντοκουμέντα βάσει των οποίων συνετάχθη το ως ανω κείμενο.


ΠΗΓΗ:


“Μαθητεία”



No comments:

Post a Comment